Haberler

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izlediklerini ve bunun sürekli olmamasını dilediklerini belirterek, "Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izlediklerini ve bunun sürekli olmamasını dilediklerini belirterek, "Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte." ifadesini kullandı.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Geçen ay Tüketici Fiyat Endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1,16 arttığını anımsatan Çandır, bu artışın ocak ayından bu yana görülen en yüksek oran olduğunu kaydetti. Çandır, aylık bazda Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nde de yüzde 0,21 artış olduğunu hatırlatarak, "Bunun ileride tüketicilere yansıyacağı düşünüldüğünde mevcut durum endişe vericidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yazın tarla ürünlerinin pazara inmesiyle gıda fiyatlarında düşüş beklentisi oluştuğunu, ancak geçen ay gıda fiyatlarının yüzde 3,15 arttığını belirten Çandır, gıda fiyatlarındaki katılığa dikkati çekti. Çekirdek enflasyonun da önemini koruduğunu ifade eden Çandır, açıklamasında şunları kaydetti:

"Aylık yüzde 0,13, yıllık bazda ise yüzde 8,70 oranında artışın gerçekleştiği çekirdek enflasyon, yetkililerin daha fazla ilgisini hak etmekte. Zira üretimin dış ve mevsimsel etkilerden arındırılmış halinin de bir fotoğrafı olan bu endeksteki mevcut katılık yumuşatılmalı ki üretici önünü görebilsin. Bunun için de sürdürülebilirlik şart. Olumsuz herhangi bir gelişme karşısında maliyetlerin ve üretimin dalgalı seyir izlemesi sürdürülebilirliğin önüne geçmektedir. Üreticimize maliyet yönlü destekler verebilirsek, tüketicimizi de mutlu kılabiliriz. Ayrıca geçtiğimiz ay ihracat ve ithalatın düşüşüyle birlikte ortaya çıkan dış ticaret açığındaki gerileme, turizm gelirlerindeki azalmalar, imalat sanayindeki daralma, üreticimize yönelik desteğe eğilmemize işaret ediyor. Aksi halde üretim hızının nispi olarak düşmesiyle birlikte maliyetleri artan üreticimiz için çekirdek enflasyon yerinde kalacaktır."

Enflasyonun beklentinin üzerinde çıktığını, bunun maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Çandır, küresel piyasalarda yarı fiyatına inen petrolün Türkiye'de pompa fiyatlarına yansıtılamadığını, bunun dolaylı vergi yükünden kaynaklandığını vurguladı. Dolaylı vergi payının azaltılması yönünde uygulanacak politikaların düşük gelirli tüketicinin cebini rahatlatacağını bildiren Ali Çandır, maliyetlerin azaltılmasının üretimi artıracağını bunun da fiyatlara yansıyacağını kaydetti. Çandır, açıklamasında, "Bu nedenle başta bölgemiz olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan politikalarla üretim artışına yönelmeye mecbur olduğumuzu yineliyoruz." ifadesini kullandı.

Çandır, domates, taze fasulye ve çarliston biberdeki fiyat artışına da dikkat çekti. Çandır, "Tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izliyor ve bunun sürekli olmamasını diliyoruz. Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan darbe girişiminin ardından ulusal bazda ortaya çıkan birlik ve beraberlik görüntüsünün devamını dileyen Çandır, bunun ekonomik aktörleri rahatlatacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ali Çandır Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title