Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 3.Türkiye Enerji Zirvesi'nin birinci oturumunda yaptığı konuşmada, enerji sektörünün liberal yatırımlara daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bütün çantacıları sektörden silmemiz lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 3. Türkiye Enerji Zirvesi'nin birinci oturumunda yaptığı konuşmada, enerji sektörünün liberal yatırımlara daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bütün çantacıları sektörden silmemiz lazım" dedi.

Türkiye'nin üretim kaynaklarının yerli ve yenilenebilir olduğunu söyleyen Yıldız, son 10 yıl içinde enerji alanında özel sektörün gücünün yüzde 60'ları bulduğunu belirtti. Piyasanın liberalleşmesi için daha fazla gayrete ihtiyaçları olduğunu ifade eden Yıldız, "Gittiğimiz yön doğru bir yön. Bunun içinde kömürün hala üretimdeki payını koruyor olması önemlidir. Ana omurgayı ortaya koyuyor. Türkiye AK Parti hükümetimizle birlikte iki katına çıkardığı rezervleri değerlendirmek azmi içindedir. Tufanbeyli'de, Soma'da yaptığımız ihaleler yatırımcıların buna rağbet ettiğini gösteriyor. Yatırımcının güven duyduğu bir ortam oluşturuyoruz. Bütün çantacıları sektörün bütün alanlarından silmemiz lazım" dedi.

Enerji sektöründe işi gerçek üreticinin yapması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Lisansları EPDK verir ve onun tekrar ticaret unsuru olmasına karşı çıkar. İşi gerçek üretici yapmalı. Yatırım süreci içinde yatırımcımızı yıpratmayacak şekilde ürettiği elektrikten pay vermesini sağlayacak bir model. Biz 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız ve Türkiye'nin siyasi istikrarı böyle bir yatırımı cezbetmeye elverişlidir. Etrafımızda olan siyasi istikrarsızlıkların içinde enerji sektörünün izole edildiği bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kamunun dağıtım ve üretim konusunda özel sektörden daha ciddi ilerleme kaydettiğine ve özel sektörün verdiği tekliflerin arkasında duramadığına dikkat çeken Yıldız, "Gerek doğalgaz piyasası gerek enerji piyasası ile alakalı olarak özel ve kamu olmaksızın bir ortam oluşturuyoruz. Bizim doğalgaz ile alakalı dağıtımda Ankara ve İstanbul'u bu sürece dahil ettiğimizde bütün dağıtım işinin özel sektör eliyle olduğunu göreceğiz. 6 milyar metreküp tamamlandı, kontratları imzalandı. Yıl başından sonra 4 milyar metreküpün özel sektör ile dağıtılması konusunda Rusya ile görüşeceğiz. Ben şuna inanıyorum ki, rekabetçi bir ortamda daha kaliteli ve daha rahat bir ortamda bunu gerçekleştireceğiz. Özelm sektör bize itimat etsin, biz onları yarı yolda bırakmayız. Bu konuda pilavın taşlarını biz ayıklayacağız ve pilavı birlikte yiyeceğiz. Kanun gereklidir ama yeterli değildir. Kanunu değişim kültürü ile doldurmamız lazım. Dinamik sektörü kucaklayan kanun ile birlikte bu sektörü kucaklayacaktır. Bölge kritik bir dönemden geçiyor. Ama enerji diplomasisinin asıl mahareti şimdi daha çok görülecek. Asıl enerji diplomasisi başarısını bu ortamda gösterecektir. Biz bu performansı ekibimizle göstereceğiz. Rusya ve Çin ile aynı noktada rejim konusunda olmayabiliriz. İran ile aynı noktada olmayabiliriz. Ama enerji sektörünün büyüklüğünü birbirimize olan bağımlılığımızı bu sürecin dışında tutmamız lazım. Karşılıklı kazanımların kaybedilmeyeceğini ve her iki ülkenin de nezaket göstereceğini biliyorum. İran doğalgaz hattında patlama oldu geçtiğimiz günlerde. Ama Rusya Federasyonu gazın miktarını telefon görüşmesi ile artırdı. Aynı işlemi İran da yapardı bize, aynı işlemi Azerbaycan da, Nijerya ve Cezayir de yapardı. Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını kullandığı bir yapıda. Enerji diplomasisinin hızı bu şekilde artacaktır" şeklinde konuştu.

Yıldız, Botaş'ın yeniden yapılandırılması konusunda ise, "BOTAŞ Türkiye için değil, aynı zamanda uluslararası bir aktördür. Görev ayrışması yapılmış büyüyen bir şirket olarak yapılandıracağız. 4 milyar metreküpü müzakerelere açacağız. Önceki 6 milyar metreküp ile alakalı bir sıkıntı olmayacağını tahmin ediyorum. Bütün bunlar Türkiye'nin doğalgaz ile alakalı maliyetlerini 1 milyar dolar civarında azaltmıştır. Türkiye'nin havuzuna giren doğalgaz daha az para ile girmiştir" dedi.

Yıldız, nükleer santrallerle ilgili bir soruya ise, "Rusya Federasyonu ile yürüttüğümüz çalışmalar belli bir hızda ilerliyor. Özellikle Fukuşima'dan sonra 88 başlıkla ele aldığımız güvenlik silsilesi var. Sinop'ta zemin etütleri yeniden ele alınacak. Bu özellikle Fukuşima'dan dolayı kaybettiğimiz bir yılı yapacağımız yeni anlaşma ile telafi etmeyi düşünüyoruz. Bu yıl sonunda belki bir ülke elenecek ama biz üçüncü nükleer santralin de bir nevi müzakerelerini tamamlamış oluyoruz. Bir taşta bir kuş sürüsünü vurabilmemiz lazım" şeklinde yanıt verdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Ak Parti Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title