Haberler

Enerji Müzesi'nde Enerji Tasarrufunun Yolları Anlatıldı

Güncelleme:

Merinos Enerji Müzesi, Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar'ı, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle buluşturdu.

Enerji Haftası dolayısıyla Merinos Enerji Müzesi ev sahipliğinde düzenlenen söyleşide, Elektrik Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar tarafından meslek lisesi öğrencilerine enerji verimliliği ve tasarruf konularında püf noktalar anlatıldı.

Program öncesinde öğrenciler müzeyi gezerek, yetkililer tarafından bilgilendirildi. Enerjinin ne olduğunu, günümüzdeki enerji kaynaklarını anlatan Şevki Dükancılar, özellikle güneş ve rüzgar enerjisine dikkat çekti. Dünya genelinde enerji ihtiyacının hızla artığını, mevcut kaynakların yanında alternatif çözümler üretilmeye çalışıldığını söyleyen Dükancılar, güneş enerjisinin artık birçok ülke tarafından değerlendirildiğinin altını çizdi. Bina üzerlerine konulan güneş enerjisi panelleriyle bu işin olmayacağını belirten Dükancılar, "Amaç, güneş enerjisini de kömür ve doğalgaz gibi potansiyel enerjisi gibi tutabilmektir. Depolamak için başka mantıklar geliştirmeliyiz. Evlerin üzerine güneş paneli yerleştirmekten çok güneş paneli tarlaları oluşturmalıyız. Rüzgar enerjisi açısından Türkiye'nin belirli bölgeleri zengin. 20 bin megavatlık elektrik kullanılabilir. Türkiye'nin kurulu gücü 65 bin megavattır. Yani verimli yerlere rüzgar santrali kursak ülke elektriğinin üçte birini elde ederiz. Bizler bugüne kadar 20 binin ancak 2 binini değerlendirmişiz. Bu yüzden genç beyinlerin yeni projeleri önemsenmeli" dedi.

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda da öğrencilere bilgi veren Dükancılar, uygulanabilecek ufak yöntemlerle nasıl tasarruf yapılabileceğini anlattı. Türkiye'deki elektrik tüketiminin yüzde 45'ini konutların, yüzde 38'ini sanayinin, yüzde 17'sini de ulaştırmanın yaptığını anlatan Dükancılar, tasarrufun alışkanlıklar kültürü olduğunu dile getirdi. Küçük dokunuşlarla önemli ölçüde enerji kaybının önlenebileceğini söyleyen Dükancılar, verimliliği ise herhangi bir işi daha az enerji yapmak olarak tanımladı. Evlerdeki şeffaf lambaların tasarruflu ampullerle değiştirilmesini tavsiye eden Dükancılar, gelişen LED lambaların ise çok daha tasarruflu olduğunu ifade etti. Şeffaf ampulün 50 vat, tasarruflu lambanın 10 vat, LED lambanın ise 3,5 vat ile çalıştığını, aynı aydınlanmayı sağladığını aktardı. Evlerdeki diğer elektronik eşyalarda da tasarruflu modellerinin tercih edilmesini isteyen Dükancılar, Türkiye'deki tüm evlerde tasarruflu ampul kullanılması halinde Keban Barajı kadar enerji elde edilebileceğini anlattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Merinos Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title