Haberler

Enerji Bakanlığı Hassasiyet Gösterdi

Güncelleme:

50 milyar dolarlık kömür rezervi çevre şartlarını bekliyor.

Gerçekleştirdikleri projelerde çevreye özel önem verdiklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Trakya'da 500 milyon tonluk kömür rezervimiz var. Ancak çevre hassasiyetini henüz gideremediğimiz için durdurmuş bulunuyoruz. 50 milyar dolarlık kömür rezervimizi çevre şartları oluşuncaya da kadar almayı düşünmüyoruz" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Almanya Federal Çevre Bakanlığı'nın katkıları ile ve Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun (BUV) desteği ile 72'si Alman iş adamı olmak üzere toplam 300 iş adamının katılımı ile 2. Türk - Alman Yenilenebilir Enerji İşbirliği Forumu gerçekleştirdi. Forumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trakya Bölgesi'nde 500 milyon tonluk bir kömür rezervi bulunduğunu, ancak çevre ile ilgili şartların henüz olgunlaşmaması nedeni ile projeyi durdurduklarını açıkladı. Bakan Yıldız, "50 milyar dolarlık rezervimizi çevre şartları oluşmadan almayacağız" dedi.

Forumda konuşan Bakan Yıldız, her ülkenin coğrafyasının o ülkeye getirdiği avantaj ve dezavantajları olduğunu belirterek, "O ülkenin kaynaklarından teknoloji sahipleri mi, yatırımcılar mı yoksa ülkenin vatandaşları mı faydalanacak. Esas soru bu. Kamu oluşturduğu politikaları iyi dizayn etmez ise dış ve iç politikada zorlanabilir. Biz her üç kesimin de bu avantajlardan yararlanmasını istiyoruz" dedi. Enerji projeleri ile ilgili sübvansiyonlardan da söz eden Bakan Yıldız, "Global krizden çok etkilenen AB ülkeleri şu anda sübvansiyonlardan vazgeçmeye başlamışlardır. Bu yatırımcılar için iyi bir şey değildir. Türkiye şu anda AB üyesi ülkelerin ortalamasının iki katına sahip bir yenilenebilir enerji üretim kapasitesine sahip. OECD ülkeleri arasında en yüksek büyümeye sahip olan Türkiye, enerji yapılanmasını doğru şekilde ortaya koymak durumundadır" dedi.

Kömür rezervi çevreyi bekliyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarının zenginleştirilmesi kadar enerji verimliliği konusunun da önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, Türkiye'nin bu konuda uzun mesafesi olduğunu bildirdi. Bakan Yıldız, 2023 yılına kadar enerji verimliliği oranını yüz de 7 seviyesine çıkaracaklarını açıkladı. Bakanlık olarak çevre konusunda oldukça hassas olduklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Biz çevre ile birlikte projeler gerçekleştireceğiz" dedi. Trakya Bölgesi'nde 500 milyon tonluk kömür rezervi bulunduğunu, ancak henüz çevre şartlarının uygun olmadığı gerekçesi ile projeyi durdurduklarını açıklayan Bakan Yıldız, "50 milyar dolarlık bir rezervimiz var. Ancak çevre şartları tamamlanmadan bu rezervi almayı düşünmüyoruz. Eğer enerji konusunda samimi iseniz, çevre ile birlikte iş yapmanız gerekir. Biz yalnızca ekonomik olarak değil, aynı zamanda zihni olarak da bu projeleri tamamlayacağız" dedi.

Yenilenebilir enerjiye kararlılıkla destek verilmeli

Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında temel enerji sağlayıcıları olan güneş, rüzgar ve jeotermal enerji açısından Avrupa'nın en şanslı ülkesi olduğuna dikkat çekti. 2023'e kadar Türkiye'nin toplam enerji talebinin yüzde 30'unun yenilenebilir enerjiden karşılanacağını ifade eden Rızanur Meral, "Bu hedefe ulaşmak için yalnız hükümetlerin değil, özel sektörün de üstlenmesi gereken çok önemli roller bulunduğuna inanıyoruz" dedi. Enerji Bakanlığı'nın nükleer enerji konusunda ciddi bir kararlılık sergilediğini vurgulayan Rızanur Meral, aynı kararlılığın rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımlarının arttırılması ve geliştirilmesinde de gösterilmesini arzu ettiklerini bildirdi. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye ulaşımındaki sınırlandırılmaların kaldırılmasının ve bağlantı kapasitelerinin arttırılmasının, alım garantileri verilmese de, yenilenebilir enerji kullanımının geliştirilmesinde çok ciddi katkı sağlayacağını belirten Rızanur Meral, "Uluslararası uzmanlarla yapılan görüşmelerde de ülkemizde iletim şebeke operatörlerinin bilimsel ve teknik gerçeklere dayanmayan erişim bariyerlerinin konulduğu ifade edilmektedir" diye konuştu.

Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun (BUV) Başkanı Osman Kımıl, yenilenebilir enerjilerin değerlendirilmesinin ancak karar vericilerin, yatırımcıların ve bu konuda fikir üretenlerin bir araya gelmeleri ile mümkün olabileceğini belirtti. İş adamlarımızın birlikte çalışması ve belirleyici bir köprü fonksiyonu oynamasının önemli olduğunu belirten Osman Kımıl, "Türkiye ile Almanya arasında yoğun bir ortaklık ilişkisi var. Bunun dünyada başka bir eşi benzeri bulunmuyor. 5 binden fazla Alman şirketi Türkiye'de yıllardır faaliyet gösteriyor. Aynı durum Almanya'daki Türk iş adamlarımız için de geçerli. Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ve dostluk ilişkisi bu sürecin artırılması yönünde büyük bir fırsattır" dedi. İki ülkenin özellikle küresel anlamda çalışabileceğini ve zorluklara birlikte göğüs gerebileceğini ifade eden Osman Kımıl, "Hammadde ve iklim değişikliklerine baktığımızda, enerji dönüşümünde birlikte hareket edersek, çok güzel işlere imza atabiliriz. BUV olarak bizler burada yeni atılımlarda bulunmak istiyoruz. Hedefimiz iş birliğimizi güçlendirmek ve sinerji yaratmak" dedi.

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı Avrupa Genişlemesi, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'den Sorumlu Daire Başkanı Helge Tolksdorf ise forumda yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin çok dinamik bir ekonomik kalkınma içerisinde olduğuna değinerek, bunun da gelecekteki enerji tedirginliğini ne kadar önemsediğini gösterdiğini belirtti. Almanya ile Türkiye'nin iki önemli partner olduğuna dikkat çeken Helge Tolksdorf, "İki ülke arasındaki ticari ilişki 32 milyar Euro'ya ulaştı. 2010 yılında ihracatımızda yüzde 40'lık bir artış yakaladık. Almanya Türkiye'ye yatırım yapan en önemli ülkelerden bir tanesi. Alman Enerji Ekonomisi, Türkiye ile işbirliği yapmak için can atıyor. Özellikle ülkemizde başlattığımız Enerji Dönüşümü, Türkiye'nin de karşılaşacağı enerji sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır. Bu nedenledir ki, Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda birlikte çalışıp, enerji tedariği tedirginliğini birlikte aşabiliriz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Enerji Bakanlığı Taner Yıldız Almanya Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title