Haberler

Bakan Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde Konuştu

Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin ikinci gününde özel bir oturuma katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin ikinci gününde özel bir oturuma katıldı. Yıldız, konuşmasında, " Türkiye'de ilk enerji santrali 1902 yılında kuruldu. 100 yılda yapılan toplam enerji santralinin kurulu gücü 31 bin 800 megavat civarındaydı. Son 11 yılda bizim gerçekleştirdiğimiz kurulu güç ise 32 bin 500 megavat civarındadır. Bu çok önemli bir değişimdir. Türkiye gerek OECD ülkeleri arasında, gerekse birçok sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu yapı arasında en fazla ve hızlı büyüyen ülkeler arasına girdi. GSYH'yi 3 katına çıkardık. Artık bu büyüme rakamlarını yakalayan Türkiye, 2023 hedeflerine odaklandı. 2023 hedeflerinde son 11 yılda yaşadığı bütün rakamları aynı şekilde iki katına çıkarma gayretimiz var. Bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Türkiye'nin siyasi istikrarının sürdürülebilir olacağına inanç daha da arttı" dedi.

"BİZ BU SÜREÇTE BİR BADİRE ATLATIYORUZ"

Bakan Yıldız, 17 Aralık süreci ve 30 Mart seçimlerine dikkat çekerek, "Biz bu süreçte bir badire atlatıyoruz. Türkiye'nin siyasi istikrarının olmasını istemeyenler olabiliyor ama, güçlü irademizle beraber 30 Mart seçimleri yapıldı. Bir yerel seçimdi ama, genel seçim havasında gerçekleşti ve vatandaşımız tercihini yaptı, 'Bu istikrar sürsün' dedi" şeklinde konuştu.

"GELECEK NESLİN MUTLAKA ALACAKLI HALE GELMESİ LAZIM"

Taner Yıldız, siyasi istikrarın mutlaka olması gerektiğini belirterek, "Askeri rejimlerle yönetilmeye çalışılan dünyada zengin petrol yataklarına sahip ülkeler var ama yatırımcı çekemiyorlar. Biz yatırımcıya güven veren ve samimi olarak ortaya koyabilen bir iktidarız. Biz geleceğimizin şu anki ortamdan daha iyi olması için çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın hemen hemen hepsi borçlu olarak doğdular ama bizden sonraki neslin mutlaka alacaklı hale gelmesi lazım" dedi.

"HER YIL ORTALAMA 7-8 MİLYAR DOLARDAN DAHA FAZLA YATIRIM"

Yıldız, sektörde vergi dahil geçen yılı 95 milyar dolarlık bir hacimle kapattıklarını, enerji sektörünün büyük ve önemli bir sektör olduğunu söyledi. Taner Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

"O yüzden, hem ticaretini hem de üretimini enerji sektöründe ciddi rakamlarla yapmak durumdayız. Geçen yıl Türkiye'de 14.1 milyar TL yatırım yapıldı. Bizim her yıl ortalama 7-8 milyar dolardan daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor ki ekonominin büyümesini karşılayabilir olalım. Bir firma 2001 yılında uluslararası bir yatırım gerçekleştiriyor. Yaklaşık 176 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmek istiyor ve Hazine garantisi istiyor ve Hazine garantisi alıyor. İki nükleer santralin değeri 44 milyar dolar ve bu da yaklaşık 100 milyar lira yapıyor. Biz 100 milyar liraya 100 liralık Hazine garantisi vermedik. Projenin kendisinin bunu garanti edebileceğini anlattık. Gerek Rusya gerek Japonya'ya 100 liralık Hazine garantisi vermedik. 60 yıllığına anlaşma yapıyoruz. Türkiye'nin neredeyse 100 yıllık projelerini dizayn ediyoruz."

"LİBERAL, SERBESTLEŞEN VE ÖZELLEŞEN BİR ENERJİ SEKTÖRÜ"

Yıldız, "Türkiye özel sektör ile beraber büyümeye karar verdi" diyerek, şunları söyledi:

"2002'deki elektrik üretiminde kurulu güçte özel sektörün payı yüzde 32'lerdeydi. Şu anda kamunun payı yüzde 32'lerde. Liberal, serbestleşen ve özelleşen bir enerji sektörü oluşturduk. Bunu oluştururken uluslararası sermayenin isteyeceği karı ve Türkiye'deki karı karşılaştırıyoruz. Sürdürülebilir yatırımın sürdürülebilir kardan geçtiğini gördük. Kamunun yararı ille sıfır karla özel sektöre iş yaptırmak değildir. Kamunun karı, aynı zamanda özel sektörün sürekli kar edebileceği ama makul oranlarda kar edebileceği modeli kurmaktır."

"MASA BAŞINDA BELLİ GEREKÇELERLE"

Bakan Yıldız, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu negatife çevirmesi ile ilgili olarak da, " Ben Moody's'in biraz masa başında belli gerekçelerle yaptığı konunun belki 17 Aralık'la 30 Aralık arasındaki tarihe dayandığını söyleyebilirim. Belki bunu güncellediğinde bu görünümün bizim dediğimiz tarzda çıkacağına inanıyorum" dedi.

"SIKINTI YAŞAMAK İTEMEYİZö

Bakan Yıldız, Rusya, Ukrayna ve AND arasında ki gerginlik hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye hangi ülke olursa olsun kaynaklarını çeşitlendirmek zorunda ve her ülke böyle davranıyor. Hem ülkeyi çeşitendireceksiniz. Türkiye hedeflerini doğru şekilde belirledi. Türkiye 5 ayrı ülkeden doğlagaz, 12 ayrı ülkeden ham petrol alıyor. Bölgemizde Libya,Mısır, Suriye, Ukrayna, bir istiktralarla ilgili çok ciddi bir sorun var. Bukadar istikrarasızlığın arasında istikrarı korumak çok ve büyüme rakamalarında hedefleri tutturmak çok daha önemli ve çok daha değerli. Rusya Federasyonu ile çok ciddi stratejik işbirliklerimiz var ve Türkiye doğalgazının neredeyse yarısını bu ülkeden alıyor. Bu doğlagazın yarısını batı hattında alıyor ve toplamının yüzde 12,5'na denk geliyor. Bu çok büyük bir rakam, önemli bir rakam. Burada her hangi sıkıntı yaşamak itemeyizö diye konuştu.

"Bu mesele mutlaka çözülebilecektir. Sürüdürlebilir olan gazın kesilmesi değildirö diyen Yıldız, Türkiye'nin sıkıntayamayacağımız kanaatinde olduğunu belirterek, "ABD'ninde somut çözümler önermesi gerekiyor. Kendi ülkesinde tükettiği şehıl gazını ihraç etmelidir. Bize bir işin nasıl yapılacağı tarif edilmelidir. Şehıl gazı Avrupa'ya ihraç edilmeli" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Ben Moody Ukrayna Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title