Haberler

Endonezya'da Yasadışı Orman Yangınları: 7 Şirket Yöneticisi Tutuklandı

Endonezya polisi doğa katliamlarına yol açan ve komşu ülkelere kadar ulaşan yasa dışı yollarla orman yangınlarına sebep olmak suçlamalarıyla yedi şirket yöneticisini tutukladı.

Endonezya polisi doğa katliamlarına yol açan ve komşu ülkelere kadar ulaşan yasa dışı yollarla orman yangınlarına sebep olmak suçlamalarıyla yedi şirket yöneticisini tutukladı.

Aralarında Sumatra ve Kalimantan bölgelerinin de olduğu ormanlardaki yangınlar ve yarattığı hava kirliliği krizi sebebiyle güvenlik güçleri, ülkedeki en büyük kağıt ve kağıt hamuru üreticisi Asia Pulp and Paper (APP) Şirketi yöneticisi Bumi Mekar Hijau dahil yedi kişiye suçlama getirmişti.

Dünyanın en büyük çevre örgütü Greenpeace, palmiye yağı üreticisi şirketlerin Endonezya yangınlarının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği çağrısında bulundu. Geenpeace, Sinapur ve Malezya'da da etkileri süren hava kirliliğinin rekor düzeylere ulaştığını söyledi ve tedarik zincirlerinin ormanların yok edilerek sağlanmaması gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler'in bugün yayınladığı bir raporda, Endonezya'nın sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 29 düşürmeyi taahhüt ettiği, ancak bu konuda nasıl bir projenin uygulanacağı konusunda bir bilgi verilmediği belirtildi. Aynı raporda, ülkeye uluslararası düzeyde verilecek finansal destek ve temiz teknoloji yardımlarıyla bu oranın yüzde 41 düzeyine yükseltileceğine ilişkin bilgi de yer aldı.

İngiliz Guardian'ın haberine göre, Endonezya Çevre ve Orman Bakanlığı, Hijau'nun devlete yaklaşık 780 milyon dolar ödemesini istemişti. Eğer bu defa da suçlu bulunursa, şirket yöneticisi 10 yıla kadar hapse mahkum olabilir.

Karbon zengini turbalık alanlardaki kalın pus tabakası Endonezya'nın büyük kısmının üstünü örterken, son haftalarda komşu ülkeler Malezya ve Singapur'da hava kirliliğinin sağlıksız ve yer yer tehlikeli boyutlara ulaştığı ifade ediliyor.

Bu günlerde yağmurun etkisiyle hava kirliliği seviyesinde iyileşme görülürken, hükümet yangın müdahale ve önlemlerinin arttırılacağı ve bulut tohumlama çalışmalarının güçlendirilerek genişletileceği yönünde sinyaller veriyor.

Endonezya Emniyet Müdürü Badrodin Haiti 68 araştırmacı dahil 682 güvenlik görevlisinin yangınlardan etkilenen bölgelere görevlendirdiğini ve itfaiye ve askerlerin sahada olduğunu duyurdu.

Asya'nın güneydoğusunda görülen El Nino adı verilen hava olayı Endonezya'nın büyük bölümünde sıcak ve kuru hava dalgasına sebep olmuş, yağmurları azaltan El Nino, orman yangınlarını kolaylaştırmıştı.

Ülkenin Ulusal Afet Yönetimi Ajansı BNPB Başkanı Willem Rampangilei'e göre El Nino'nun Kasım sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bunun yanında BNPB'ye göre ekvatorun kuzeyinde yağmurlar görülmesi hava şartlarında bir anormallik olduğunu gösteriyor.

Bu yıl il emniyet birimleri yangınları ardından gelen bulut tabakasının etkilediği altı bölgede 24 şirket ve 126 kişinin çevre kanunlarına uymama sebebiyle sorguladığı biliniyor.

Sumatra'da 52,000 hektar ve Kalimantan'da 138,000 hektar alanın kül olduğu bildiriliyor. Öte yandan, afet yönetimi ajansına göre geçen yıla göre sayı daha düşük. - Cakarta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Kalimantan Malezya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title