Haberler

Endonezya'da Verilen İdam Cezaları

Bali'de cezaevinde bulunan iki Avustralyalı idam mahkumunun af isteği Cumhurbaşkanı Vidodo tarafından reddedildi Bali Kerobokan Cezaevi Müdürü Sujonggo: "Mahkumların sağlık durumları iyi. Günlük aktivitelerine devam ediyor"

Endonezya'nın Bali Adası'ndan Avustralya'ya sekiz kilogram eroin kaçırmaya çalışırken 2005 yılında tutuklanan "Bali Nine" lakaplı Avustralyalı uyuşturucu çetesi üyelerinden Andrew Chan ve Myuran Sukumaran idam edilmeyi beklerken, af talepleri Cumhurbaşkanı Joko Vidodo tarafından reddedildi.

Dünyadan gelen tepkilere rağmen geçen hafta altı kişinin idam cezasını infaz eden ve 133 kişinin idam cezasının infazının beklendiği ülkede, Avustralya kökenli iki kişiyle alakalı idam cezaları tekrar gündeme geldi.

İdam edilmeyi bekleyen Avustralya vatandaşı Chan ve Sukumaran'a moral desteği vermek isteyen yakınları Bali'de Kerobokan Cezaevi Müdürü Sujonggo ile biraraya gelerek mahkumlar hakkında bilgi aldı.

Cezaevi müdürü Sujonggo, infaz edilecek "Bali Nine" çetesi üyeleri hakkında AA'ya yaptığı açıklamada, mahkumların moral durumları ve sağlıklarının "gayet iyi" olduğunu belirtti.

"Çıkan idam kararı sonrasında moralleri gayet normal görünüyordu" diyen Sujonggo, mahkumları hücrelerinde ziyaret ettiğini, onların da kendisine "merhaba" dediğini aktardı.

Sujonggo, "(Mahkumlar) Günlük aktivitelerine normal bir şekilde devam ediyor" dedi.

Hükümet, tepkilere rağmen kararlı -

Chan ve Sukumaran, Cumhurbaşkanı Joko Vidodo'ya af mektubu yollamış, ancak Chan'in af isteği geçen ay reddedilmişti. Diğer mahkum Sukumaran'ın af isteği ise dün "suç ortakları beraber cezalandırılmalı" kanununa göre Vidodo tarafından geri çevrildi.

Vidodo'nun Avustralyalı idam mahkumlarının af isteklerini geri çevirmesinin ardından Avustralya Başbakanı Tony Abbott, "Biz ölüm cezasına yurtiçi ve dışında karşıyız. Endonezya'nın egemenliğine saygı duyuyoruz. Ancak hükümlü iki Avustralya vatandaşının idam cezasının tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Avusturalyalı "Bali Nine" çetesi üyeleri Andrew Chan ve Myuran Sukumaran 2005 yılında Bali'den Avusturalya'ya 8,3 kilogram eroin götürmek isterken havaalanında yakalanmış, mahkeme her iki çete üyesine de idam kararı vermişti.

Geçen hafta Pazar günü aralarında Brazilya, Vietnam, Hollanda, Malavi ve Nijerya vatandaşlarının da bulunduğu 6 uyuşturucu suçlusunun idam edilmesinin yankıları hala devam ederken, Endonezya Cumhurbaşkanı'nın idamlar konusundaki kararlılığı dikkat çekiyor.

Geçen hafta gerçekleşen idamlara dünya kamuoyu büyük tepki göstermiş, Brezilya ve Hollanda Endonezya'da bulunan büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya Araştırma Direktörü Rupert Abbott, Endonezya'da yeni hükümetin insan haklarına saygıyı geliştirmek için vaatlerde bulunduğunu, ancak infazların bu konuda atılmış bir geri adım olduğuna dikkati çekmişti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Endonezya hükümetine ölüm cezalarıyla ilgili acilen moratoryum ilan etme çağrısında bulunmuştu. - Cakarta

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Hollanda Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title