Haberler

En İyi Tatili Onlar Yaşadı

Güncelleme:

Kaybolmaya yüz tutmuş sokak oyunları bu sokakta yaşatılıyor…

İp atlama, mendil kapmaca, seksek, birdirbir gibi teknolojinin etkisiyle kaybolmaya yüz tutmuş onlarca çocuk sokak oyunu, Esenler Belediyesi'nce açılan Çocuk Sokağı'nda yaşatılıyor. Sokak sayesinde Esenlerli çocuklar, evlerinde televizyon, bilgisayar ve cep telefonunun esiri olmaktan kurtuldu.

Hayatımızın birçok sahasını etkisi altına alan teknolojik gelişmeler, çocuklarımızın oyun alışkanlıklarını da baştan aşağı değiştirdi. Şimdiki çocukların birçoğu bilmez, seksek, körebe, aç kapıyı bezirgânbaşı, mendil kapmaca, birdirbir, istop, ip atlama v.s. çocuk oyunlarını. Nereden bilsinler ki? Çünkü eskiden sokaklarda koşup zıplayan çocukların yerini artık evlerinde televizyon başında vakit öldüren veya bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlarla oturdukları yerden fiziki bir güç harcamadan saatlerce oyun oynayan çocuklar aldı. Harcanmayan enerjiye, bir de beslenme alışkanlıklarındaki olumsuzluklar eklenince Sağlık Bakanlığı'na da "Çocuklarda Obezite Mücadelesi" başlatmak düşüyor.

Artık geleneksel olarak adlandırılan ve sağlıkçıların çocuğun fiziki, eğitimcilerin de ruhi gelişimi için tavsiye ettiği sokak oyunları artık şehir hayatında iyice unutulmuş durumda. Çünkü her şeyden önce çocukların bu oyunları rahatlıkla oynayabilecekleri bir mekânları yok. İşte bu açığı gören Esenler Belediyesi, halk oylaması ile bir sokağı trafiğe kapatarak sadece çocukların oynayabileceği bir sokak haline getirdi. Menderes Mahallesi'nde bulunan Esenler Çocuk Sokağı, hem günümüzün oyunlarına, hem de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Sokakta, sokak basketi oynayan çocukları da görmek mümkün, mendil kapmaca için ter dökenleri de. İp atlayanların da, birdirbir oynayan çocukların da sevinç çığlıkları yankılanıyor sokakta... Yarıyıl tatilinde cıvıl cıvıl günler yaşadı Esenler Çocuk Sokağı. Böyle sokaktan mahrum diğer akranlarına göre kendilerini şanslı sayan Çocuk Sokağı müdavimleri tatillerini çok iyi değerlendirdiklerini söylüyor.

ÇOCUK MAHALLESİ GELİYOR

24 saat kamera ile takip edilen ve güvenlik görevlileri tarafından kontrol altında tutulan Esenler Çocuk Sokağı'nda geleneksel sokak oyunları, uzman eğitmenler tarafından çocuklara öğretiliyor. Çocuk Sokağı sayesinde Esenlerli çocukların, evlerinde televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerin esiri olmaktan kurtulduğunu dile getiren Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Şimdi Esenler'in her mahallesinden bu sokağa benzer talepler var. İmkân bulduğumuz her mahallede bir çocuk sokağı açmayı hedefliyoruz. Hatta bir mahallemizi tamamen çocuklara ayırmak istiyoruz. O mahallemizi şimdi trafikten arındırdık. Gerekli altyapı çalışmalarını yaptıktan sonra mahalle tamamen çocukların olacak" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Esenler Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title