Haberler

En Çok Aranan İki Meslek Gurubu Oldular

Güncelleme:

İşsizlik yüzde 10.7 ile dört yılın zirvesinde. Hala 1 milyon 735 bin 892 boş kadro doldurulmayı bekliyor. En fazla arananlar satış danışmanlığı ve güvenlik görevlileri.

Türkiye'de işsizlik yüzde 10.7 ile oldukça yüksek ama bazı alanlarda işçi bulmakta zorlanılıyor. Türkiye İş Kurumu'nun (İşkur) verilerine göre tam 1 milyon 735 bin 892 kadro işsizleri bekliyor.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER

En fazla aranan 51 bin kişiyle satış danışmanlığı. İkincilik ise 48 bin kişi ile güvenlik görevlisi. Eğer dikiş makinecisiyseniz de 41 bin boş kadro sizi bekliyor. İşkur işverenlerden ihtiyaç duydukları eleman sayılarını alıyor ve mesleklere göre kendisine başvuran işsizleri bu işlere yönlendiriyor.

1 MİLYON 735 BİN 892 KADRO BOŞ

Son verilere göre işverenlerin ihtiyaç duyduğu 1 milyon 735 bin 892 kişi var. Buna açık iş adı veriliyor. 1.7 milyon açık işin tam 741 bini ise yani yüzde 43'ü nitelik gerektirmeyen işler. 'Her işi yaparım'cılar için 741 bin açık kadro var. Ancak bu kadrolar niteliksiz eleman aradığı için hem zor doluyor hem de sirkülasyon oldukça fazla oluyor.

GARSONA İŞ ÇOK

Türkiye'de istihdamın yüzde 20'si tarım, yüzde 20.4'ü sanayi, yüzde 7.6'sı inşaat, yüzde 52'si ise hizmetler sektöründe yer alıyor. Bu durum en fazla istihdamın hizmet sektöründe olduğunu gösteriyor. İşverenlerin taleplerinde de tablo değişmiyor. En fazla hizmet sektöründe istihdam edilmek üzere işçi aranıyor. Bunların başında ise satış danışmanlığı geliyor.

SATIŞ DANIŞMANLARI FAVORİ

İşkur verilerine göre 51 bin satış danışmanı aranıyor. Ardından 48 bin kişi ile güvenlik görevlileri, 41 bin kişi ile dikiş makinecisi aranıyor. Büro memurları da revaçta tam 38.9 bin kişilik iş onları bekliyor. Garsonlara 38.2 bin kişilik boş kadro var. Çağrı merkezlerinde çalışmak isteyenler, 35.9 bin kişi aranıyor.

SANAYİDE İHTİYAÇ 603 BİN KİŞİ

Sanayi sektörü hizmet sektörü kadar istihdamda öne çıkamasa da tam 603 bin 627 kişilik boş kadrosu bulunuyor. Bu açık işlerde karşımıza yine dikiş makinecisi çıkıyor. Ardınan 12 bin 842 kişinin arandığı kaynakçılık geliyor. Makine kullanabilen işçiler şanslı diğer imalatta istihdam edilmek üzere 10 bin 798 kişiye ihtiyaç var. İnşaatta istihdam edilmek üzere ise 89 bin 328 kişi aranıyor.

ELEKTRİKÇİLER DE FAVORİ MESLEK

En çok ihtiyaç duyulan ise 2 bin 754 kişi ile elektrikçiler. İnşaatta 46 bin 676 kişilik boş kadro ise niteliksiz işçileri bekliyor. Madenlerde istihdam edilmek üzere 3 bin 152 madenciye ihtiyaç var.

İŞSİZLİK 4 YILIN ZİRVESİNDE

Türkiye'de işsiz sayısı 1 yılda tam 602 bin kişi arttı. Bu yaklaşık her gün bin 649 kişinin işsiz kaldığının göstergesi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mevsim etkilerinden arındırılmış verilerine göre Kasım 2014'te işsizlik oranı yüzde 10.7'ye fırladı. İşsiz sayısı ise 3 milyon 120 bine çıktı. Bu rakamlar işsizlik oranının Ekim 2010'dan beri en yüksek seviyeye ulaştığını işsiz sayısının ise Ağustos 2009'dan sonraki en yüksek rakam olduğunu gösteriyor. Büyüme düşük, işgücüne katılım yüksek, istihdam durgun olunca işsiz sayısı da 3 milyon 120 bin ile kriz dönemine geri döndü.

EN BÜYÜK KAN KAYBI SANAYİİ DE

İstihdamda en büyük kan kaybını sanayi sektörü yaşadı. Kasım 2014'te ekime göre 80 bin kişinin işsiz kaldığı sanayide, üretim verileri işsiz artışının süreceğinin habercisi. Hizmet sektöründe ise bir ayda 50 bin yeni istihdam sağlanırken inşaatta bu rakam 46 bin oldu. Tarımda ise 14 bin yeni istihdam yaratıldı. TÜİK verilerine göre 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19.9 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10.9 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (17)

CAN DERSİMLİ:

NE MESLEK AMA ASGARİ ÜCRETE 15 SAAT ÇALIŞ. KÖLE ARANIYOR DEYİN SİZ!!

23
1
yanıtYanıtla
AYŞE:

ARKADAŞLAR ASLINDA İŞ VAR AMA ÖZEL SEKTÖRDE FAZLA ERKEK ÇALIŞTIRMIYORLAR BAYANLARA İŞ VERIYORLAR ZATEN ASGARIYE UCRET EVE KATKI YAPAYIM DIYE BAYANLAR ERKEKLERIN İŞİNİ ALDI AMA BAYANLARDA NE YAPSIN EVE KATKI YETERKI İŞ OLSUN PARASI ÖNEMLI DEGIL DIYORLAR HAYAT ÇOK ZOR ALLAH KOLAYLIK VERSIN BIZLERE BU DUZEN DEGIŞMEZ KÖLELELEGE DEVAMMMMMM

21
0
yanıtYanıtla
aa:

iş var kimse beğenmiyo nankör bu millet

3
17
yanıtYanıtla
gandiMobil-ANDROID:

asgari ucretle calisacak kole işciler ..tabi en cok onlar araniyor iş için zengin daha cok zengin olsun diye işveren kadar devlette suçlu bu konuda.

14
0
yanıtYanıtla
isteyene cokkk....mobilWeb@haberler.com:

Ben almanyada 3iste calisiyorum sizlerde calisin bir is de ne sizde ek isler bulun sizlerin istegi tek is olsun parasi guzel olsun bu bana yeter sonra kredi alayimda harcayem sükür edmesini öğrenin her sabah bal kaymak yemek zorunda deyilsiniz slm.almanyali

6
8
yanıtYanıtla
VAY HALİMİZE:

KAPİTALİZMİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ, SADECE VE SADECE SERMAYENİN GÜÇLENDİĞİ BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ BEYLER. HİÇ KİMSE BİR ARPA BOYU YOL ALACAĞIM ÜMİDİNE KAPILMASIN BATAKLIK MİSALİ ÇIRPINDIKÇA BATIYORUZ. KÖLELİĞİN MODERNİZE EDİLMİŞ ADIYLA (İŞÇİ) YAŞIYORUZ. BAŞBAKAN 3 ÇOCUK DEDİ ANNE VE BABA ETTİ 5 GÜNLİK SİMİT VE ÇAY İÇSELER 1 ER LİRADAN 10 LİRA X 3 ÖĞÜN 30 LİRA X 30 GÜN 900 LİRA. . . ASGARİ ÜCRET 871 LİRA. . . BUNU ÜSTÜNE SÖZ SÖYLEMEK İSTEYEN VARMI?????

13
0
yanıtYanıtla
asd:

Maaşı düşük ve yapılmayacak meslekler olduğu için insanlar tercih etmiyor.

10
0
yanıtYanıtla
unknownmobilWeb@haberler.com:

is bulmak isteyen bulur ama bizim insanlarimizin gozu maalesef yukseklerde yok o isi yapmam yok bu isi yapmam ee so ra zirlarlar issizim diye buldun bunama bari..

5
4
yanıtYanıtla
dervişmobilWeb@haberler.com:

bu zamanda kirada oturup asgari ucrette calisan diger yorumlari siz yapin

9
0
yanıtYanıtla
elektrikçi mi lâzımMobil-ANDROID:

Allah Allah. Biz Türkler tehlikeyi severiz.nasıl elektrikçi Kadroları boş kalmış ki

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title