Haberler

Emo: Kayıp/kaçak ve Sayaç Okuma Bedelleri Yasallaşıyor

Güncelleme:

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda kabul edilen yeni yasa tasarısıyla kayıp/kaçak ve sayaç okuma bedellerinin yasal zemine kavuşacağını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda kabul edilen yeni yasa tasarısıyla kayıp/kaçak ve sayaç okuma bedellerinin yasal zemine kavuşacağını belirtti.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, kayıp/kaçak ve sayaç bedelleri alınmaması gerektiğini vurgulayarak, bu sorunun giderilmesinin dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Sakarya, uygulamanın daha önce Yargıtay tarafından da haksız bulunduğunu hatırlatarak, "AKP şu anda yeni bir yasa teklifi veriyor. Bu teklifle bu bedeller yasallaşacak. Yeni teklifte kayıp/kaçak bedellerinin, sayaç okuma bedellerinin tüketiciye yansıması hukuk devletinde anlaşılması güç bir sonuç doğuruyor. Tüketiciler bu bedellere itiraz edemeyecekler çünkü yasal haklarını arama yolunu kapatıyor" dedi.

KAYIP/KAÇAK BEDELLERİ TEKRAR FATURAYA YANSIYACAK

Sakarya, söz konusu teklifle bugüne kadar tüketicilerin yargı kararıyla dağıtım şirketlerinden geri aldığı paraların tekrar tüketicilere yansıtılmasının da söz konusu olduğunu ifade ederek, "Bu anlaşılması güç bir sonuç doğuracak bir uygulamadır. Bu teklifin TBMM'den geçmemesi gerekiyor. Eğer bu haliyle yasalaşırsa, Yargıtay'ın kararıyla ilgili görüşü bir kenara atan bir yasa olarak karşımıza çıkacak" diye konuştu.

FAZLADAN TAHSİLAT 563.7 MİLYON LİRA

EMO'nun 2013 yılı tüketiminin 2015 yılında gerçekleşeceğini öngörerek yaptığı hesaplamalara göre, Ocak 2015'ten itibaren yürürlüğe konulan tarifeye göre mesken kullanıcılarından 4.05 kuruş olarak tahsil edilen kayıp ve kaçak bedeli üzerinden, hane kullanıcılarından 1 milyar 812 milyon lira kayıp ve kaçak bedeli tahsil edilecek. Böylece, hedefler yükseltildiği için 2015 yılı için hanelerden 563.7 milyon lira fazladan tahsil edilecek.

ÜÇ YILDA 5.2 MİLYARLIK TAHSİLAT

EMO'nun yaptığı hesaplamalara göre Türkiye tüketiminin yaklaşık 5'te 1'ini gerçekleştiren hane kullanıcılarından, 3 yılda toplam 5.2 milyar TL'lik kayıp ve kaçak bedeli tahsil edilmiş olacak.

ELEKTRİKTEN DİĞER KESİNTİLER

Buna göre, eğer kayıp ve kaçak hedefleri değiştirilmeseydi 2013 yılında mesken abonelerinden 1 milyar 289 milyon lira alınacaktı. Bu yolla, 5 bölgenin hedef kayıp ve kaçak oranını 2013 yılı için yüzde 35 artırarak sadece mesken abonelerinden dahi 451.5 milyon lira fazladan tahsilat yapıldı. Kayıp ve kaçak bedeli üzerinden kesilen Enerji Fonu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi ve KDV eklendiğinde fazladan tahsilat 575.4 milyon lirayı buluyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Yargıtay Sakarya Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title