Haberler

Emo‘dan Seçim Uyarısı

Bilgi-işlem ve bilgi-iletişim teknolojileri, dünyanın ulusal amaçlarını belirlemiş ülkelerinde oldukça hızlı bir biçimde gelişmektedir.

Bilginin üretilmesi, iletilmesi, paylaşılması ve kendi gereksinimlerimize göre yorumlanması bu yüzyılın en önemli konusu olmuştur.

.İnternet sayesinde bilgi temelli gelişmeler; sanayiden ticarete, eğitimden yönetime kadar birçok alanda günlük yaşamımızı etkilemektedir.

Ülkemiz bilgi teknolojilerinin kamusal alanda kullanımında sıkıntı yaşamaktadır. Bilgisizlik, deneyimsizlik ve amaç dışı kullanım gibi değişik nedenlerle çıkan bu olumsuzlukların faturası ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi olan bilişim sektöründe çeşitli görevlere sahip meslektaşlarımıza kesilmektedir. Bunun sonucunda halkımız çağdaş yaşam biçimlerinin doğal gerekliliği olan bilişime şüphe ile bakar duruma gelmiştir.

29 Mart 2009 Yerel Yönetim Seçim sonuçları sisteme girilirken saat 22:00 sıralarında yaşanan teknik bir sıkıntı nedeniyle bir kesinti yaşanmış, daha sonra bu kesintinin seçim sonuçlarının doğruluğunu şüpheye düşürecek etkilerinin olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştır. 2011 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı kitapçıklarının hazırlanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve açıklanması aşamalarında kamuoyunda, kullanılan yazılımların güvenilirliğine ve tarafsızlığına dair endişe oluşmuştur. Sınava giren gençlerde gelecek kaygısı yaratan, en az yargı kadar güvenilir olması beklenen ÖSYM'ye olan güveni sarsan bu olayda fatura belki de tek hatası bulabildiği işte çalışmak/çalışmayı devam ettirebilmek olan bilgisayar mühendisi meslektaşımıza kesilmiştir.

12 Haziran 2011 Genel Seçimi'nde benzer bir durum yaşanmaması, kamu vicdanını rahatsız edecek bu tür şüphelerin doğmaması, güven ortamının sağlanması ve buna bağlı olarak ülkede doğacak gerilimin azaltılması amacıyla, EMO bünyesinde çalışmalarını sürdüren Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu'nun üzerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirtmek isteriz.

Teknik bilgi ve yetkinliklerimiz doğrultusunda, Yüksek Seçim Kurulu'nun sistemlerinin sahip olması gereken özellikleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

-Sistem kurulumu, bilgi girişleri ve seçim sonuçlarının değerlendirilmesi sürecinde ilgili hiçbir donanım ve yazılımlarda değişiklik yapılmamalıdır. Sistem kurulumu yapıldıktan sonra gerek komut, gerek ilk değişkenler, gerekse ilk kurulum bilgileri değişmemeli, kendi üzerinde değişiklik yapan herhangi bir komuta izin verilmemelidir.

-Merkezi seçim değerlendirme yazılımı ve dağınık operatör veri girişi yazılımlarının yerli ve açık kaynak kodlu olması, birer örneğinin siyasi partilerin genel merkezlerinde de kullanılabiliyor olması, dosya yapıları ve dosya kimlik doğrulama bilgilerinin açık, değişmez ve denetlenebilir olması gerekmektedir.

-Veri bütünlüğünü sağlayabilmek için seçim sonuçlarının girilmesi, iletilmesi, kaydedilmesi ve değerlendirilmesi sırasında gerekli önlemler, güvenlik bilgileri eklenerek sağlanmalıdır.

-Seçim sistemi, seçmenler ve siyasi partilerin kolaylıkla ulaşabileceği, seçim bölgesi ve sandık numarası temelli sorgulama alanlarına sahip olmalıdır. Sandık görevlilerinin adları, görevli oldukları sandıklardaki verileri inceleyip, tutanaklarla karşılaştırabilmesi amacı ile veri tabanına işlenmelidir.

-Verilerin gizliliğini sağlamak için, seçim sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında dışarıdan herhangi bir erişime izin verilmemelidir. Seçmen bilgileri ve seçim sonuçları arasında herhangi bir ilişki kurulmasına neden olacak yapılanmalar bulunmamalıdır.

-Sistem güvenilirliğini sağlamak için seçmen sonuçlarına dokunulmaksızın bütün iç işlemler gözlemlenebilir olmalıdır. Bu gözlemlere, işlenmiş ve işlenmemiş seçim sonuçları, programlama ve yönetsel eylemler de dahildir. Gözleme işlemleri hiçbir biçimde kapatılamaz olmalı ve bütün operatör kimlik doğrulamaları, giriş/çıkışlar ve eylemler, tarih ve saat bilgisi ile birlikte kayıt altına alınmalıdır.

-Sistem şeffaflığını sağlamak üzere sistemde bulunan bütün donanım, yazılım ve özel birimler dokümantasyonu da dahil olmak üzere incelemeye açık olmalıdır

-Seçimde kullanılacak olan tüm donanım, yazılım ve çevre birimlerinin kurulumu, işletimi ve bakımının, bu konuda ilgili ve yeterli mesleki eğitimi almış, gerekli mesleki deneyime sahip, mesleğin etik değerlerine bağlı kişi ve kurumlarca yapılması gerekir.

-Veri tabanındaki değişikliklerinin izlenebilmesi için gerekli kimlik doğrulama önlemleri alınmış olmalıdır.

-Yetkisiz erişim, kişisel verilerin açıklanması, veri ya da komutlara zarar verilmesi, yetkili erişimin kesintiye uğraması, saldırılar ya da bilgisayar virüslerine karşı önlem alınmış olmalıdır.

-Aşırı yükleme ve kapasite yetersizliğinden doğabilecek veritabanı erişim sorunlarına karşı önlemler geliştirilmiş olmalıdır.

-Veri tabanı ve ilgili yardımcı programlarda oluşabilecek yasadışı yetki yükseltmesi, veri kaybı ya da bozulması gibi yazılım hatalarına karşı önlemler alınmış olmalıdır.

-Kullanıcıların veri tabanına bağlanabileceği terminallerin ağ adreslerinin tanımlı olup olmadığı, bu kullanıcıyla veri girişi yapılacak terminaller dışında bir bilgisayardan veri tabanına kaçak olarak bağlanılıp bağlanılamayacağı araştırılmalıdır.

-Seçim sonuçlarının tutulacağı tabloların SEÇSİS uygulaması dışında güncellenmemesi gerekmektedir.

-Haberleşme ve kimlik tanımlama protokollerinde açıklara karşı önlem alınmış olmalı, istemciler ve sunucu arasında iletilen bütün bilgiler kriptolanmalıdır.

EMO olarak, kamuoyunda yaşanabilecek tartışmaları önlemek için oda bünyesinde bulunan bilgili, birikimli ve değerli uzmanlarımızın; bütün kaynak kodların incelenmesi, seçim sonuçları girilmesi ve işlenmesi sırasında tarafsız gözlem yapılması, yukarıda sıralanan teknik konularda yapılabilecek iyileştirmelerin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi konularında her türlü göreve hazır olduğunu belirtiriz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title