Haberler

Elektrikte Tüketiciye Yeni Vergi Geliyor

Güncelleme:

Hükümetin enerji verimliliği eylem planı yeni vergiler getiriyor. 2016 yılında düzenlenip 2017'de yürürlüğe girmesi düşünülen vergi, megavat saat başına 3 dolar olacak.

Enerji verimliliği eylem planı çerçevesinde yürürlüğe konulacak vergiler sonrası megavat saat başına 3 dolara çıkacak.

TÜKETİCİLERE YENİ VERGİLER GETİRİLDİ

Enerji verimliliği eylem plan taslağında dağıtım şirketlerine teşvik öngörülürken, tüketicilere yeni vergiler getirildi. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı taslağı geçtiğimiz ay görüşe açıldı.

EMO'DAN PLANA ELEŞTİRİ GELDİ

Geçtiğimiz ay hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı'nda Türkiye'de var olmayan kurumlara yer verildiği yönünde açıklamalarda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), "Geçmişte bile var olmamış kurumlara atıf yapılması enerji verimliliğinin kağıt üzerinde ve göstermelik olarak yürütüldüğünü ortaya koydu." açıklamasında bulundu.

"OLMAYAN KURUMLARA TASLAKTA YER VERİLDİ"

27 Temmuz'da görüşe açılan taslak ile ilgili açıklamalarda bulunan EMO, hazırlanan taslağın plan özelliği taşımadığını, Elektrik Kaynak Etüdü Genel Müdürlüğü ve Kalkınma İdaresi, Elektrik Enerjisi Kaynak Etüt ve Geliştirme İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kurumların olmadığı halde böyle kurumlar varmış gibi taslakta yer verildiğini ifade ediyor.

"ENERJİ AÇIĞI MİLYAR YERİNE MİLYON DOLAR YAZILMIŞ"

Taslakta ayrıca sehven yanlışlar yapıldığına yönelik iddialarında olduğu açıklamada EMO, "Enerji açığı 2012 yılı için 52 milyar dolar yerine 52 milyon dolar olarak yer almış. Sayfaların üst bölgesinde Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yerine bir bölümden sonra Ulusal Enerji Verimliliği Strateji Planı ifadesi kullanılmış. Enerji Kaynakları ve Enerjinin Kullanımına Yönelik Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi Yönetmeliği'nin ismi de yanlış yazılmış." dedi.

"PLANDA YER ALAN VERİLER SAĞLIKSIZ"

Planda yer alan verilerin de sağlıksız olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Dağıtım ve iletim kayıplarının gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 6'nın altında kaldığı ifade edilirken, Türkiye için herhangi bir yıl belirtilmeden yüzde 14,4 oranı veriliyor. Grafikte bu oran yüzde 20'ler civarında ve eylem planında dikkate alınan 2013 yılı verilerine bakılırsa yalnızca dağıtım sisteminde kayıp ve kaçak oranının yüzde 17,91, iletim kayıplarının yüzde 2,4 olduğu görülüyor." ifadesine yer verildi.

ŞİRKETLERE TEŞVİK, TÜKETİCİYE VERGİ

Eylem Planı Taslağı elektrik hizmetinin üretim ve sunumu açısından içeriksel olarak incelendiğinde ise oldukça yetersiz kaldığına vurgu yapılıyor. Verimlilik için öncelikle elektrik üretim, iletim ve dağıtım aşamalarında kayıpların önlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, eylem planına konulanların yine şirketlere yönelik teşvik mekanizmasından ibaret olduğunun altı çiziliyor. Dağıtım şirketlerine teşvik verilirken, tüketici yine vergilerle karşı karşıya kalıyor.

MEGAVAT SAAT BAŞINA 3 DOLAR VERGİ

Taslakta tüketicilere ek vergiler getirildiğini ifade eden EMO, "Taslağa göre 2016 yılında düzenlenip 2017 yılında yürürlüğe girmek üzere Ulusal Enerji Verimliliği Fonu'na aktarılmak üzere yeni bir Elektrik Vergisi getirilecektir ve bu vergi meskenler için megavat saat başına 3 dolar (ticari kullanımların iki katı) planlanmaktadır." açıklamasında bulundu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VERGİSİ GELİYOR

İkinci bir vergi olarak iklim değişikliği vergisinin de gündeme getirildiğini ifade eden EMO, "Ticari kullanıcılardan alınacak olan bu vergi, elektrikte megavat saat başına 8 dolar, doğalgazda 3 dolar olarak öngörülüyor."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (3)

Bali:

Fatura ödemeyen zerdüştler ne vergisi verecek ey davutoğlu

8
1
yanıtYanıtla
asi beşiktaşlı:

adaletmi bu insanı türk vatandaşlığından soğutuyorlar LLh belanızı versin

0
0
yanıtYanıtla
akp ye oy verin oyy:

akp diyorki istikrar vardı ülkede seçimde bitti gitti hdp nasıl bu kadar oy aldı lan işte bunlar yüzünden ben sandığa gitmedim size oy vermedim de böyle oldu sizi ben getirdim oraya hayatı kolaylaştırın pahalılığı önleyin adaleti sağlayın zenginle fakiri yaklaştırın diye siz ne yaptınız sizden öncekilerin yaptığının değişik kazık şekilleri sonuç bu o aldığınız vergiler haram zehir zıkkım olsun dünyada , iken allah sorsun sizden sahtekar müslüman lar sizi münafıklar sizi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title