Haberler

Elektrik Tesislerinde Topraklama Hayat Kurtarıyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, topraklamanın elektrikten kaynaklı tehlikelere karşı hayat kurtaran öneme sahip olduğunu belirterek, “Temel topraklama sisteminde büyük hatalar yapılıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, topraklamanın elektrikten kaynaklı tehlikelere karşı hayat kurtaran öneme sahip olduğunu belirterek, "Temel topraklama sisteminde büyük hatalar yapılıyor. Yapı denetim firmaları mutlaka EMO ile işbirliği yapmalı" dedi.

EMO Mersin Şubesi tarafından elektrik, elektrik-elektronik ve elektronik mühendislerine yönelik elektrikten kaynaklı tehlikelere karşı "Elektrik Tesislerinde Topraklama Eğitimi" düzenlendi. Odada elektrik mühendisi Hasan Aktaş tarafından verilen ve 3 gün süren eğitimde teorik bilgilerin yanı sıra mühendislere topraklama uygulamalı olarak da gösterildi.

"Topraklama hayat kurtarır" diyen EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, topraklamayla ilgili bilgiler verdi. Topraklamanın, canlıları elektrik tehlikesine karşı korumada ilk koruyucu tedbir olduğunu vurgulayan Atar, iş kazalarının önlenmesi adına topraklamanın hayat kurtaran bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Topraklamanın, elektrik tesislerinde insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için yapılan bir koruma sistemi olduğunun altını çizen Atar, "Etkin değeri 50 VAC ve 120 VDC gerilimin üzerindeki elektriğin canlılar için tehlikeli ve öldürücü etkisi vardır. Böyle kazalara meydan vermemek için elektrikle çalışan metal gövdeli tüm cihazların topraklamasının yapılması, ayrıca bunların periyodik zamanlarda kontrolünün yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"YAKIT TANKERLERİ VE LPG İLE ÇALIŞAN ARAÇLAR MUTLAKA TOPRAKLANMALI"

Koruma topraklamasının, özel elektronik sistemlerde çalışan kişilerin topraklanması olduğu bilgisini veren Atar, insan üzerindeki statik elektriğin bazı elektronik cihazlara ve malzemelere zarar verdiğini, çalışan kişilerin bileklerine veya ayaklarına takılan topraklama sisteminin, cihazların zarar görmemesini sağladığını anlattı.

Yakıt tankerlerinin de statik elektriğe karşı topraklanması gerektiğini kaydeden Atar, şöyle devam etti: "Özelikle yakıt dolum ve boşaltımına başlamadan önce mutlaka tankerin topraklanması gerekmektedir. LPG yakıt ile çalışan araçlara yakıt dolumu yapılmadan önce mutlaka araçların topraklanması, daha sonra yakıt dolumu yapılması gerekmektedir."

Binalarda temel topraklaması yapılmasının, son zamanlarda hızla uygulamaya başlanan bir sistem olduğuna işaret eden Atar, temel topraklama sisteminde büyük hatalar yapıldığına dikkat çekti. İnşaat müteahhitlerinin temel betonunu atmadan temel topraklama sistemini monte ettirmeleri gerektiğini ifade eden Atar, şunları kaydetti: "Bina yapanlar bunun farkında olmadan inşaatın ilk katı çıktıktan sonra elektrik tesisatı aklına gelmekte ve imalatına başlamaktadırlar. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Temel betonu dökülmeden temel demirin en alt kısmından (zemin betonundan maksimum 5 santim üstünden) maksimum 20*20 metrelik gözler şeklinde 100 milimetrekarelik galvanizli topraklama şeridi tesis edip, bu şeritleri binanın her kolonundan son tabliye betonuna kadar tesis edilmesi gerekmektedir. Bu uygulama müteahhitler tarafından tam kavranamamış ya da uygulamadaki aksaklıklar hataların yapılması ve sürdürülmesine fırsat vermektedir. Temel betonu dökülmüş bir binaya sonradan yapılacak topraklama sistemi daha kısa süreli ve tam amaca cevap vermeyen çözümler olmaktadır."

Bu büyük hataların önüne geçmek için yapı denetim firmalarının EMO ile mutlaka işbirliği yapmaları gerektiğini belirten Atar, "Yapı denetim firmaları EMO ile irtibata geçmeli, temel betonu dökülmeden temel topraklamasının yapıldığının kontrolü sağlanmalı ve ayrıca topraklama şeridinin binanın son tabliye betonuna kadar çekilmesi sağlanarak insanların can ve mal güvenliğine katkıda bulunmalıdırlar. EMO, 2014 yılında topraklama ölçümlerinde ölçüm formu tanzim etmekte ve ayrıca ölçülen noktalara etiket yapıştırmaktadır. Sistemler ne kadar iyi denetlenir ve bilinçli yapılırsa insanlığa o kadar katkısı fazla olur" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Aktaş Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title