Haberler

Elazığ'da 40 Kadın Seyis Olmak Için Kursa Başladı

Elazığ'da 40 kadın seyis olmak için kursa başladıGIDA Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR ile Halk Eğitim Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü kadın çiftçiler tarımsal yayım projesi kapsamında başlatılan "Kırsalda kadın seyisler yetişiyor" kursu başladı.

Elazığ'da 40 kadın seyis olmak için kursa başladı

GIDA Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR ile Halk Eğitim Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü kadın çiftçiler tarımsal yayım projesi kapsamında başlatılan "Kırsalda kadın seyisler yetişiyor" kursu başladı. Kursa katılan 40 kadın, uzmanlar tarafından verilen eğitime katılarak seis olmaya çalışacak.

Elazığ Hipodromu'nda 40 kadın kursiyerle başlayan ve 46 gün sürecek olan "kırsalda kadın seyisler yetişiyor" programının açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Elazığ Hipodrom Müdürü Erdoğan Temiz ve Hankendi Çiftçi Kadınlar Derneği üyeleri ile kursiyer kadınlar katıldı.

Burada konuşan Elazığ Hipodrom Müdürü Erdoğan Temiz, kadın seislerin Türkiye'de ilk olacağını belirterek, "Ülkemiz adına bir ilk olması nedeniyle büyük bir iş olduğunu düşünüp ve bu doğrultuda yola çıktık. Şuanda da bunun uygulamaya geçişini görmekten son derece mutluyuz. Kursumuzun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne denk gelmesinin ayrı bir önemi var. Tüm kursiyer adaylarımıza hayırlı olmasını diler, başarılar diliyorum. Sektörümüzde ilk olacaklarından, onun için buna çok önem vermelerini, kendilerinden rica ediyorum. Gerçekten bu kursu bitirmekle çok önemli bir iş başaracaklar" dedi.

İngiltere'deki seyislerin yüzde 70'ini kadınların oluşturduğunu aktaran Temiz, "Buradan mezun olacak seyisler Türkiye'deki ilk bayan lisanslı seyisler olacak. Sektörümüzde bayan seyisimiz yok. Zaten yola çıkışımızın amacı da sektöre bayanların da katılımını sağlamak. Çünkü atlar sevgiyle büyüyen, insanı en iyi hisseden canlıdır. Kadınlardaki anaçlık duygusunu canlıya çok iyi iletebilen kişilerdir. İngiltere'deki seyislerin 70'ini bayanlar oluşturmaktadır. Biz bu eksikliği Türkiye'de gördüğümüz için böyle bir proje başlattık. Umarım bu bir örnek olup tüm Türkiye'ye yayılacaktır. Elazığ'da bunun ilk olması da kayda değer bir durumdur. Bu projeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz ile biz düşündük ve biz başlattık. Başkası da başlatabilirdi ama biz başlattık" diye konuştu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan da yaptığı konuşmada, fark olsun diye bu programı Elazığ'da başlattıklarını ifade ederek, "Türkiye'de ilk defa 46 gün sürecek bir eğitim sonunda lisanslı bayan seyis yetiştiriciliği kursunu başlatıyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve katkı sunan bütün müdürlüklerime ben teşekkür ediyorum. Bir basın mensubumuz İstanbul, Ankara, İzmir varken neden Elazığ diye? soru sordu. İşte bu da Elazığ'ın farkı olsun. İlk olarak bu projeyi biz burada uygulayalım. İnşallah diğer illere de örnek olur. Üniversitedeki hocalarımızın vereceği eğitimle biz Türkiye'deki lisanslı kadın seyis yetiştiriciliği kursunu başlatmış olacağız. Biz bakanlık olarak son dönemlerde, özellikle stratejik olarak kabul ettiğimiz kırsalda kadın ve genç istihdamının oluşturulması için bir seferberlik ilan ettik. Bu seferberliğin, bugün ilk startını vereceğimiz kursla birlikte kadın kardeşlerimize bir istihdam alanı daha oluşturmuş olacağız. Şimdi şu soru sorulabilir? Lisans verildikten sonra kadınlara nasıl bir avantaj sağlanacak? Seyislik lisanslarını alan kadınlar, lisanslarını aldıktan sonra hipodromda bulunan atların bakımını yapmak, yetiştirmek, yarışlara hazırlamak için çalışabilirler. İkincisi otellerde hipoterapi dediğimiz at biniciliği işlerinde çalışabilirler. Özel okullarda at biniciliği ile çalışmalar yapılıyor. Biz bu kursumuzu hem bayanlara yönelik olması, hem de istihdama yönelik olmasından dolayı önemsiyoruz. 46 gün sonunda 40 kursiyerimize yapacağımız sınavla birlikte başarılı olanlara vereceğimiz seyislik lisansı ile birlikte İnşallah bu amacımıza ulaşmış olacağız. Kurs süresince bütün kursiyerlerimize günlük 20 lira İŞKUR destekte bulunacak" şeklinde konuştu.

Hankendi Çiftçi Kadınlar Derneği üyesi Pınar Tıraç da, seyislik kursuna katıldığı için duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iş sahibi olacağı için de ayrıca sevindiğini anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Jokey Kulübü Hankendi Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title