Haberler

Elazığ - Ayağı Kırık Toy Kuşu Tedavi Için Elazığ'a Getirildi

Ayağı kırık Toy kuşu tedavi için Elazığ'a getirildiTUNCELİ'nin Pertek İlçesi kırsalında vatandaşlar tarafından bulunan ayağı kırık Toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından bulunduktan sonra tedavi edilmek üzere Elazığ'daki Fırat...

Ayağı kırık Toy kuşu tedavi için Elazığ'a getirildi

TUNCELİ'nin Pertek İlçesi kırsalında vatandaşlar tarafından bulunan ayağı kırık Toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından bulunduktan sonra tedavi edilmek üzere Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.

Dünyanın uçabilen en ağır ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya Toy Kuşu, bugün Pertek İlçesi'ne bağlı Dorutay Köyü kırsalında vatandaşlar tarafından ayağı kırık olarak bulundu. Daha sonra vatandaşların haber verdiği Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin ilk müdahalesinin ardından Toy kuşu, tedavi edilmek üzere özel bir ekiple Elazığ'a getirildi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilen Toy kuşun kırılan ayağı, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Sami Önsaldı ve ekibi tarafından yapılan ameliyatın ardından tedavi edilen Toy kuşun kırılan ayağı açıya alındı.

Yaralı kuşu tedavi eden Yar. Doç. Dr. Sami Önsaldı, Toy kuşunun ayağı kırık halde Tunceli'den geldiğini belirterek, Röntgen çektik, ayağında kırık tespit ettik. Kırılan bölgede tam kırık vardı. Birkaç parça çıkardık, hayvan şu an sağlığına kavuştu. Anesteziden uyandı, alçılı bandaja alıyoruz. Bu hayvandaki kırık kurşun değil, muhtemelen düşme sonucu çarptığı için oluşan bir kırık olduğunu düşünüyoruz. Bu hayvanlar koruma altına alınmalı. Vatandaşların çok duyarlı olmaları gerekiyor. Eski vahşi kanatlılar azalıyor. Bu Toy kuşu 14 ay sonra doğaya salınacak duruma gelir. Çünkü ani hareket ettikleri için tekrar kırılma olasılıkları var. Biz bu kuşu bir süre burada tutacağız daha sonra Tunceli'den gelip götürecekler dedi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne geçtiğimiz Cuma günü Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'nden de iki ayağı kırık bir dağ keçisi getirildiği, dağ keçisinin ön ayağından birinin kesildiği diğer ayağının tedavi edildiği belirtilerek, kesilen ayağının iyeleştikten sonra protez yapılarak doğaya salınacağı ifade edildi.

KUTU

Toy kuşu, nesli hızla tükenen ve ürkek olan bir kuş türüdür. Yaşam alanları çok geniş bir coğrafyaya yayılsa da çoğu ülkede nesli tükenmiştir. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de avcıların hedefi oldukları için sayıları hızla tükendiği bilinmektedir. Uçabilen en büyük kuş türüdür. İri bir vücuda sahip oldukları için hızlı bir şekilde uçamazlar. Erkek toyların kanat açıklığı, 260 santim uzunluğa, dişilerin ağırlığı ise 18 ila 25 kilo arasındadır. Kahverengi tüylü, iri bacaklı kuşlardır. Toy kuşlarının eti lezzetli olduğu için avcılar tarafından avlanılmaktadır. Bacak ve boyunları uzun, gagaları kısadır. Kuluçka süreleri 20-30 gün arasındadır ve en fazla 3-4 yumurta yaparlar. Yaz aylarında Türkiye ve daha kuzey ülkelere gelen Toy kuşları, kışı Afrika'da geçirirler. Eti lezzetli olan bu kuşlara Trakya, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da rastlanır. Avlanma nedeniyle sayıları gittikçe azalan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toy kuşlarının 25 kadar alt türü bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fırat Üniversitesi Tunceli Pertek Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title