Haberler

Yurt İçi Piyasaların Gözü Ppk'da

Küresel piyasalarda ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin negatif etkisi hemen hemen tüm piyasalarda etkili olurken, yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) açıklayacağı faiz kararlarına odaklanacak.

Küresel piyasalarda ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin negatif etkisi hemen hemen tüm piyasalarda etkili olurken, yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) açıklayacağı faiz kararlarına odaklanacak.

ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri dün de son bir haftadaki yükselişini devam ettirerek 2,8980 seviyesini görürken, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,47 değer kaybıyla 15.011 puana geriledi. Analistler, 2014 yılında Başkan Ben Bernanke'nin süresinin dolmasının ardından yeni atanacak isim olarak Lawrence Summers isminin geçmesinin piyasalar tarafından olumsuz karşılandığını belirtiyor. Summers'ın sert ve piyasa dostu olmayan söylemlerine dikkati çeken analistler, parasal genişlemeden çıkış stratejisinin önem kazanacağı 2014 yılı için tedirginliğin arttığını ve bunun da piyasalarda satışları tetiklediğini kaydediyor.

Avrupa ve gelişmekte olan ülke piyasalarında da dün veri takviminin zayıf olması nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin seyri öne çıktı. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,31 oranında değer kaybıyla 8.366 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97,İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,86 oranında düşüş kaydetti. Gelişmekte olan ülke piyasalarında negatif havanın etkisi daha sert bir şekilde hissedildi. Tüm gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, Hindistan rupisinin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2'yi aştı.

-Ekonomistler faiz değişikliği beklemiyor

Yurt içi piyasalarda dün BDDK'nin yayımladığı yönetmelik taslaklarının banka karlarını olumsuz etkileyebileceği yönündeki tedirginlikle satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş, BIST 100 endeksinin kritik destek seviyesi olarak nitelendirilen 72.000 - 72.500 aralığına kadar geriledi. Bugün PPK faiz kararlarının takip edileceğini belirten analistler, bu dakikalarda dünkü kapanışa göre düşüşle 2,8289 seviyesine gerileyen ABD 10 yıllık tahvillerin seyrinin tüm gelişmekte olan ülke piyasalarıyla birlikte ana yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bugün yapılacak PPK toplantısında herhangi bir faiz değişikliği öngörmüyor. 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankette hiçbir ekonomist yüzde 4,50 olan politika faiz oranında değişiklik beklemiyor. Öte yandan ekonomistler, Merkez Bankası'nın yüzde 7,25 olan borç verme ve yüzde 3,50 olan borçlanma faiz oranlarında da herhangi bir değişiklik beklemiyor.

Para Politikası Kurulu 23 Temmuz'da gerçekleştirdiği son toplantısında borç verme faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 6,5'ten yüzde 7,25'e yükseltmiş, yüzde 4,50 olan politika faizini ve yüzde 3,50 olan gecelik borçlanma faizini (faiz koridorunun alt bandı) değiştirmemişti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ben Bernanke Dow Jones Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title