Haberler

Yükte Ağır, Pahada Ucuz Ürünler İhraç Ediyoruz

Türkiye'nin, 2016 Aralık rakamlarıyla 1 kilogramlık ihracatının değeri, ortalama 1,32 dolar oldu.

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye'nin, 2016 Aralık rakamlarıyla 1 kilogramlık ihracatının değeri, ortalama 1,32 dolar oldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hazırlanan rapora göre, 2015 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının kilogram değeri 1,34 dolar iken, 2016 yılı Aralık ayında bu değer 1,32 dolar olarak belirlendi.

Rapora göre, 2016 Aralık ayında yaklaşık 9,3 milyon ton ağırlığında ihracat yapıldı ve yaklaşık 12,3 milyar dolar gelir elde edildi. Sektörel bazda incelendiğinde, kilogram başına en yüksek ihracat değeri 14,78 dolarla hazır giyim ve konfeksiyondan elde edildi.

Kilogram başı ihracat değeri, deri ve deri mamulleri sektöründe 11,90 dolar, fındık ve mamulleri sektöründe 8,09 dolar, tütün sektöründe 7,04 dolar, otomotiv endüstrisinde 6,85 dolar, makine ve aksamları sektöründe 5,4 dolar, elektronik elektronik ve hizmet sektöründe 4,98 dolar, tekstil ve ham maddelerinde 4,05 dolar, iklimlendirme sanayinde 4,15 dolar, gemi ve yat sektöründe 4,14 dolar, demir ve demir dışı metaller sektöründe 3,49 dolar, halı sektöründe 3,02 dolar, kuru meyve ve mamulleri sektöründe 2,79 dolar olarak belirlendi.

İhracatın kilogram değeri, zeytin ve zeytinyağında 2,34 dolar, su ürünlerinde 2,15 dolar, süs bitkileri ve mamullerinde 2,18 dolar, mobilya ve kağıt ürünlerinde 1,31 dolar, meyve ve sebze mamullerinde 0,98 dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde 0,83 dolar, hububat ve mamullerinde 0,75 dolar, yaş meyve ve sebzede 0,49 dolar, çelikte 0,57 dolar, madencilikte 0,22 dolar, çimento, cam ve toprak ürünlerinde 0,15 dolar oldu.

600 dolarlık cep telefonu ithali için 2,7 tonluk madencilik ürünü ihracatı

Söz konusu raporu AA muhabirine değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, elektronikte bazı ihraç kalemlerinin kilogram fiyatının 18 dolara kadar çıktığını, hazır giyimde bazı ürünlerin kilogram fiyatının 24 dolar, otomotivde ise 8 dolara kadar yükselebildiğini, fakat ortalamanın 2 doların altında olduğunu söyledi. Çetin, "Kilogram başına ihracatın dolar değeri düşük olan çimento, madencilik kalemleri ortalamaya dahil edilmese bile 2 doları bulamıyoruz." diye konuştu.

Fındığın 2015 yılı ortalama ihracat değerinin kilogramda 11,77 dolar olduğuna işaret eden Çetin, şöyle devam etti:

"Ancak 2016 Aralık döneminde fındık ve fındık mamullerinin ihracat değeri kilogramda 8 dolara düşmüş, ama buna rağmen fındığın kilosu otomobilden, çamaşır makinesinden, klimadan, çelikten daha yüksek. Mevcut ihracat yapımıza göre 600 dolarlık tek bir cep telefonu ithal edebilmek için 2,7 ton madencilik ürünü ihraç etmek durumundayız. Önümüzdeki süreçte madencilik sektöründen otomotive, hazır giyime kadar tüm sektörlerde katma değeri artırmak için kafa yormalıyız. Dünya sanayi 4.0'ı konuşurken bizim geri kalma lüksümüz bulunmuyor. Teknokentlerimizi birer bina olmaktan çıkartıp teknoloji, patent, marka üretim üslerine çevirmemiz gerekiyor. Tüm sektörlerimizi bilgiye dayalı rekabete hazır hale getirmemiz gerekiyor. Yatay teşvik modelinden istenilen faydanın yaratılamayacağı görülmeli, katma değeri yüksek hedef ürün odaklı teşvik sistemleri gündeme alınmalıdır."

Nanoteknoloji, biyoteknoloji, uzak teknolojisi gibi alanlara da özel sektör tarafından yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Çetin, stratejik yatırımlarda gerekirse devletin ortak olması, öncülük etmesi gerektiğini bildirdi. Çetin, "1930'larda Atatürk, özel sektörde sermaye olmadığını görünce, sanayi planları yaptırdı ve Türkiye'de sanayinin temeli o yatırımlarla atıldı. Bugün de kamu-özel sektör ortaklığıyla yüksek teknoloji sektörlerine yatırım yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek teknolojinin ihracat payı yüzde 2,2

Türkiye'nin ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payının sadece yüzde 2,2 düzeyinde bulunduğuna dikkati çeken ATSO Başkanı Çetin, bu oranın Çin'de yüzde 27, Fransa'da yüzde 16, Güney Kore ve İsviçre'de yüzde 18, ABD'de yüzde 17, Japonya, Almanya ve Meksika'da yüzde 16, Brezilya'da yüzde 10, Hindistan ve Endonezya'da ise sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7 düzeyinde bulunduğunu dile getirdi.

Çetin, "Geçen hafta Hindistan bir roketle 100 nano uyduyu uzaya gönderdi. Asya ülkeleri, Güney Kore, Çin, Singapur, Hindistan bilimde, sanayide, ihracatta başarılı sonuçlar alıyorlar. Amerika'yı yeniden keşfetmeye ihtiyaç yok. Bu ülkeler neden başarılı oluyor diye biraz bakmamız gerekiyor." diye konuştu.

ATSO'nun Türkiye İhracatçılar Meclisi 2016 Aralık ayı rakamlarından yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye'nin her 1 kilogramlık ihracatının dolar üzerinden ortalama değeri sektörler bazında şöyle:

SEKTÖR2016 Aralık ihracatı (kilogram/dolar)
Hazır giyim ve konfeksiyon 14,78
Deri ve deri mamulleri 11,90
Fındık ve mamulleri 8,09
Tütün 7,04
Otomotiv endüstrisi 6,85
Makine ve aksamları 5,54
Diğer sanayi ürünleri 5,19
Tekstil ve hammaddeleri 4,05
İklimlendirme sanayii 4,15
Gemi ve yat 4,14
Elektrik elektronik ve hizmet 4,98
Demir ve demir dışı metaller 3,49
Halı 3,02
Kuru meyve ve mamulleri 2,79
Zeytin ve zeytinyağı 2,34
Su ürünleri 2,15
Süs bitkileri ve mamulleri 2,18
Mobilya ve kağıt ürünleri 1,31
Meyve ve sebze mamulleri 0,98
Kimyevi maddeler ve mamulleri 0,83
Hububat ve mamulleri 0,75
Yaş meyve ve sebze 0,49
Çelik 0,57
Madencilik ürünleri 0,22
Çimento, cam ve toprak ürünleri 0,15

Kaynak: AA / Ekonomi

Antalya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title