Haberler

Yerel seçim sonrası dikkat çeken anket! Vatandaş ilk defa ekonomiyi CHP'nin düzeltebileceğini düşünüyor

Güncelleme:

Optimar Araştırma Şirketi'nin yerel seçimler sonrası hazırladığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre ilk kez daha fazla vatandaş ekonominin CHP tarafından çözülebileceğini düşünüyor. Araştırmada ayrıca, sandığa gitmeyenlerin yüzde 27,9'u sandığa gitseydi CHP'ye oy vereceğini ifade etti.

31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından iktidar ve muhalefet partilerinin nasıl hareket etmesine ışık tutacak nitelikte bir anket yapıldı. Ankette çıkan sonuçlara göre; "Ekonomi sorununu kim çözer?" sorusuna yüzde 24.3 CHP yanıtını verirken, AK Parti diyenlerin oranı ise yüzde 20.2'yle ikinci sıraya gerilemiş durumda. Öte yandan AK Parti'ye oy veren seçmenin tepki olarak sandığa gitmediği görüşü hakimken, "Sandığa gitseydim CHP'ye oy verirdim" diyenler yüzde 27,9 ile ilk sırada çıktı.

Optimar Araştırma Şirketi seçimlerden sonra halkın nabzını tutarak 2-5 Nisan tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinden bir anket yaptı. Vatandaşa ekonomiyi kim çözer, sandığa neden gitmediniz, seçim sonuçlarından memnun musunuz gibi pek çok soru soruldu. Cevaplardan elde edilen veriler ise ortaya farklı sonuçlar çıkardı.

Yerel seçim sonrası dikkat çeken anket! Vatandaş ilk defa ekonomiyi CHP'nin düzeltebileceğini düşünüyor

"EKONOMİ SORUNUNU CHP ÇÖZER"

"Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" diye sorulunca ilk sırada yüzde 60.6'yla ekonomi geliyor. Onu, yüzde 6.1 ile Suriyeliler ve düzensiz göçmenler takip ediyor.

"Sizce bu sorunu kim çözer?" sorusuna verilen yanıt ise şimdiye kadar alınan en farklı sonucu içeriyor. Katılımcıların yüzde 24.3'ü CHP yanıtını verirken, AK Parti diyenlerin oranı ise yüzde 20.2'yle ikinci sıraya geriledi.

PARTİSİNE TEPKİ OLARAK SANDIĞA GİTMEYENLER İLK SIRADA

Seçimlere katılım oranı yüzde 78 ile son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bu nedenle ankette sandığa neden gidilmediği sorusu da yer aldı. 'Partime olan tepki' diyenler yüzde 34.9, yüzde 20 AK Parti'ye tepki amaçlı, Kararsız olduğum için' diyenler yüzde 19.8'le üçüncü sırada gelirken, adaya tepki gösterdiği için sandığa gitmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 14.6 çıktı.

"SANDIĞA GİTSEYDİK CHP'YE OY VERİRDİK"

Aynı kişilere 'Sandığa gitseydiniz hangi partiye oy verirdiniz?' sorusu sorulduğunda ise, yüzde 27.9'la CHP diyenler ilk sırada gelirken, AK Parti diyenler ise yüzde 20.9'la ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada yüzde 9.4'le Zafer Partisi, dördüncü sırada ise yüzde 4.8'le Yeniden Refah Partisi geliyor. DEM Parti'ye diyenler yüzde2.9 olurken, onu yüzde 2.8'le MHP takip ediyor. İYİ Parti diyenler yüzde 2.6 olurken, Memleket Partisi'ni işaret edenlerin oranı ise yüzde 1.2 çıkıyor.

Yerel seçim sonrası dikkat çeken anket! Vatandaş ilk defa ekonomiyi CHP'nin düzeltebileceğini düşünüyor

SEÇİM SONUÇLARINDAN MEMNUN OLANLAR YÜZDE 53

Seçim sonuçlarından memnun olup olmadığını sorulduğunda, çok memnun olduğunu söyleyenler yüzde 16 olurken, memnun olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 37.9'la ilk sırada geliyor. İkisi toplandığında ise yüzde 53'e ulaşıyor. Seçim sonuçlarını orta bulduğunu ifade edenler yüzde 20 olurken, memnun olmadığını bildirenlerin oranı yüzde 18.6 çıkıyor. 'Hiç memnun değilim' diyenlerin oranı ise yüzde 7.6'da kalıyor. İkisini topladığında ise yüzde 26.2 çıkıyor.

"SEÇİMLERİN VERDİĞİ EN NET MESAJ NEDİR?"

Ankete katılanlara, "Sizce 31 Mart yerel seçimlerinin verdiği en temel mesaj nedir?" diye sorulduğunda, ilk sırada yüzde 33.3'le AK Parti'ye yanıtı verildi. Onu yüzde 21.5'le ekonomik kriz takip ediyor. Yönetimin değişmesi yüzde 19.5'le üçüncü sırada gelirken, emekliler yüzde 5.5'le dördüncü sırada geliyor. En son sırada ise yüzde 0.8'le CHP'nin başarısı geliyor.

VATANDAŞ KAYYUM ATANMASINA KARŞI

DEM Partisi'nin kazandığı belediyelere kayyum atanıp atanmayacağı konusundaki soruya ankete katılanların yüzde 53.7'si 'atanmamalı' derken yüzde 46.3'ü atanması görüşünü savunuyor

YENİDEN REFAH VE TEPKİ OYLARI

Yeniden Refah Partisi'nin, AK Parti'ye tepki oylarını alıp almadığı sorusunda katılımcıların yüzde 73.6'sı tepki oylarını aldığı görüşünde. 'hayır' diyenler ise yüzde 26.4 çıkıyor.

AK PARTİ YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİK İSTEĞİ

'Seçim sonuçlarına göre AK Parti yönetiminde köklü bir değişiklik olmalı mı?' sorusuna ankete katılanların yüzde 84.1'i 'evet' yanıtını verirken, 'hayır' diyenler yüzde 15.9'da kalıyor.

BAKANLARIN ÇALIŞMASI SEÇİM SONUÇLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ankete katılanların yüzde 75.9'u bakanların seçim çalışmasına katılmasının oyları düşürdüğü görüşünde. 'Oyları yükseltti' diyenler yüzde 6.9'da kalırken, yüzde 17.2'lik bir kesim fikrinin olmadığını belirtti.

BAKANLARIN DEĞİŞMESİ İSTENİYOR

'Seçim sonuçlarına göre Kabine'de köklü bir değişim olmalı mı?' sorusuna yüzde 75.1'i değişimden yana görüş bildirirken, 'hayır' diyenler yüzde 24.9'da kaldı.

Haberler.com / Eymen Dursun - Ekonomi

Politika Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (83)

Abdullah KARAMAN:

Devletin makamlarında oturanlar biraz israfı bırakıp lüksü bırakıp normal vatandaşlar gibi olsalar ekonomi düzelir.

854
41
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

suç onlarda değil suç gerçekleri gördükleri halde bağnazca takım tutar gibi parti tutarak oy verenlerde bu bağnazlık siyasetçilerin beceriksizliklerinden sonra bulundukları ülkeyi felakete sürükleyen en büyük nedenlerden biridir

yanıt337
yanıt67
Eda Korkmaz:

sade vatandaş; önce siz insanlara hakaret etmeyi bırakacaksınız. Haddinizi bileceksiniz. Millet ne yapacağını senden mi öğrenecek.

yanıt99
yanıt178
sade vatandaş:

her dürüst vatandaşıma sonsuz saygım var bağnazlığı hakaret anlamında kullanmadım ben kimseye hakaret etmiyorum gerçekleri söylüyorum bir işi doğru yapmayan birine bağlanmak bağnazlıktır işi ehline değil taraf tuttuğun beceriksiz birine vermek bağnazlıktır örnekleri çoğaltabilirim ama gerek yok dediklerimi umarım anlamışsındır

yanıt123
yanıt19
bekir yapici:

adam sanki kraliyetten sultanliktan gelmis gibi veya milletce daha önceden itibarimiz yokmus ve gösterisle itibar oluyormus gibi itibardan tasaruf olmaz demedimi kacta kacimiz acaba ne demek istiyor diye düsündük, onlarca tarihi saray varken zevke göre yeni saraylar köskler yapilmasina hava gösteris olsun diye 12-13 jet onlarca en pahali araclarin alinmasina muhalefet dahil kimseden ses cikmadigina göre hak ettigimiz gibi yönetiliyoruz demektir.

yanıt90
yanıt25
Hek Tor:

Ekonomi kitabı yok sattığından, BELKİ de 1312. baskısı hazırlandığından ekonomimizde bir problem gözükmüyor, saçmalama(!) allllllasen :))) (Not: Parantez içindeki ünlem işaretini gören @haksız mıyım rümuzlu zat ONU EN ÇOK SEVEN KİŞİNİN kulağındaki küpe sanacak yine)

yanıt16
yanıt5
Gökhan Gülmez:

HEEY HERKES SAKİN OLSUN. ÜLKE EMİN ELLERDE. HİÇBİR ŞEY ÖYLESİNE YAPILMIYOR. BUGÜN BELEDİYE DAHİL BİLEREK KAYBEDİLDİ. EMİN OLUN ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL GÜNLER GELECEK İNŞALLAH. SAKIN HAKARET EDİCİ YORUMLAR YAPMAYIN.KİMSENİN KİMSEYE HAKARET ETME HAKKI YOKTUR. BU BENİM ÖNGÖRÜM

97
220
yanıtYanıtla
Metehan Eryilmaz:

Öngörün muhteşem. 22 senedir yapamayandan hala yapmasını bekliyorsun.

yanıt161
yanıt53
Cemalettin Doğan:

Ziyaa

yanıt18
yanıt4
OkuYorum:

Çoğunluk dem e kayyum istemiyora kadar mantıklıydı, o noktada inandırıcılık sıfırlandı.

89
33
yanıtYanıtla
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title