Haberler

Yeni Türk Ticaret Kanunu

Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Demir, "Muhasebe, eskiden işletmelerin yatak odalarıydı. Yeni kanunun getirdiği şeffaflıkla şimdi oturma odası oldu" dedi.

Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Demir, mevcut kanunda işletmelerin yatak odası konumunda bulunan muhasebenin, yeni Türk Ticaret Kanununun (TTK) getirdiği şeffaflıkla oturma odası konumuna geldiğini söyledi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Garanti Bankası işbirliğinde düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu Hakkında Bilgilendirme Toplantısı" İzmir'de yapıldı.

Özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketleri bilgilendirmeyi hedefleyen toplantıda, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler, şirketlerin bu sürece nasıl hazırlanması gerektiği ve yapılması gerekenler ele alındı.

Demir, toplantıda yaptığı "Yeni TTK ve Mali Sistem" başlıklı sunumda, 6 kitaptan oluşan kanunun, mevcut kanunu toptan ortadan kaldırması bakımından önem taşıdığını söyledi.

Yeni TTK'ya göre tek kişilik anonim ve limited şirket kurulabileceğini, şirketin sözleşmesinde yazmayan işleri yapabileceğini aktaran Demir, bunun bir Alman modeli olduğunu, yönetim kuruluna girmek için hisse sahibi olma şartının kaldırıldığını anlattı.

Demir, yeni kanunda anonim şirketlerin denetiminin de radikal değişikliğe uğradığını belirterek, yönetim kurulunun hazırlayacağı yıl sonu finansal tabloların ayrıntılı şekilde düzenlendiğini, yönetim kurulunun en az yüzde 25'inin üniversite mezunu olması şartı getirildiğini kaydetti.

Eskiden hakim kontrol kimdeyse şirketi onun yönettiğine değinen Demir, yeni kanunun azınlık hissedara, haklı nedenle şirketi feshedebilme imkanı tanıdığını söyledi.

Demir, yönetim kurulu üyelerinin, kendileri için belirlenen alanlardan sorumlu tutulduğunu da dile getirdi.

Türkiye'de, çeşitli kurumlar tarafından 27 ayrı KOBİ tanımı bulunduğunu aktaran Demir, "İlk defa kanunla bir KOBİ tanımı geliyor" dedi.

-İNTERNET SAYFASI OLMAYANA 3 AY HAPİS-

Demir, her şirkete bir internet sayfası edinme zorunluluğu getirildiğini, web sayfasının bulunmaması veya gereken belge ve bilgilerin bu sayfada yayımlanmaması durumunda 3 aya kadar hapis, 100 güne kadar adli para cezasının öngörüldüğünü bildirdi.

Demir, ticaret sicil kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi gibi düzenlemelerin de kanunun getirdiği yenilikler arasında bulunduğunu anlattı.

Murakıplık sisteminin kaldırıldığına değinen Demir, "Mesela Petkim'in 10 sene önceki murakıplarına baktığımızda kasap, terzi gibi kişileri görüyoruz. Artık böyle olmayacak" diyerek, denetimin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik firmaları tarafından yapılacağını kaydetti.

Demir, mali sisteme getirilen yenilikleri murakıplıktan denetçiliğe geçiş, kurumsal yönetim ilkeleri, şeffaflık, faaliyet raporu verme ve yayımlama zorunluluğu, vergi için değil, bilgi için muhasebe ve muhasebede uzmanlık olarak sıraladı.

Volkan Demir, "Muhasebe, eskiden işletmelerin yatak odalarıydı. Yeni kanunun getirdiği şeffaflıkla şimdi oturma odası oldu" dedi.

Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik şirketinden Recep Birdal da, katılımcılara, 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanunla ilgili bilgi verdi.

Birdal, SSK ve vergi borçlarının ödenmemesi nedeniyle firmaların çok zor durumda kaldıklarına dikkati çekerek, kanunla getirilen yapılandırmanın, bugüne kadarki en geniş kapsamlı vergi yapılandırması olduğunu vurguladı. Birdal, "Bu kanundan yararlanmanın firmaları oldukça rahatlatacağını düşünüyoruz" dedi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title