Haberler

Yatırım Konseyi İçin 21 Ceo Geliyor

750 Milyar Doları Yöneten Dünyanın En Ünlü Patronları Yatırım Ortamını Tartışmak İçin Türkiye'ye Geliyor.

750 milyar doları yöneten dünyanın en ünlü patronları yatırım ortamını tartışmak için Türkiye'ye geliyor.

Referans Gazetesi'nde Ceyda Çağlayan imzasıyla yer alan habere göre  Türkiye’nin uluslararası ortamdaki "yatırım merkezi" imajının güçlendirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla 2002 yılında oluşturulan Yatırım Danışma Konseyi, 4'üncü toplantısını 11 Haziran Pazartesi günü İstanbul Swiss Otel'de yapacak. 10 Haziran akşamı Hilton Oteli'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın evsahipliğinde verilecek akşam yemeği ile başlayacak toplantı, uluslararası yatırımcıların talep ve şikayetlerini hükümete iletmelerinde önemli bir rol üstleniyor.

Katılımcı listesinin son ana kadar gizli tutulduğu toplantının bu yılki davetlileri belli oldu. Finanstan perakendeye, otomotivden havacılığa, tekstilden telekomünikasyona kadar 12 farklı sektörden 21 uluslararası şirket temsilcisinin bulunacağı toplantıya aralarında BNP Paribas, Citigroup, Fiat, Hyundai, Toyota, Metro Group, Alshaya, Indesit ve Novartis gibi Türkiye'nin önemli yatırımcıları da katılacak.

Dünya genelinde toplam 750 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan katılımcılar, Türkiye'de ise yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bu yılki toplantıya daha önceki toplantıların tümüne katılan Arcelor, Siemens ve Unilever'in yanı sıra, geçen yılki katılımcılar arasında bulunan Corus, Groupe Danone ve Cisco Systems de bu yılki toplantıya katılmıyor. Bu şirketlerin yerine davet edilen yeni isimler ise, Unicredit Group, General Electric Money, Indesit Company, Novartis, Benetton Group, Finmeccanica, Itochu Corporation, Mango ve Nunhems oldu.

Her yıl 21 uluslararası şirketin CEO ya da üst düzey yöneticisinin davet yöntemiyle katıldığı  toplantıda katılımcı listesi her yıl 7-8 isim değiştirilerek yeniden oluşturuluyor. Bu yılki toplantı listesi için ise, ekonomi yönetiminin Türkiye'yi yakından ilgilendiren bazı sektörlerdeki şirketlerin katılımını özellikle tercih etmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Yeni isimlerin profiline bakıldığında ise hükümetin tercihini ortaya finans, havacılık, altyapı, ev aletleri, ilaç, tekstil ve tarım sektörlerinden yana koyduğu ortaya çıkıyor.

Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının amacının, yatırımların önündeki engellerin azaltılması için yürütülen çalışmalara uluslararası bir perspektif kazandırılması olduğunu söyleyen Uluslararası Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Mustafa Alper, "Bu toplantıyla amacımız önceki 3 toplantıda olduğu gibi çok uluslu şirketlerin birikimlerinden faydalanarak Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için yabancıların bakış açılarını değerlendirmek" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıya 21 uluslararası şirketin CEO ve üst düzey yöneticilerinin yanı sıra IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal katılacak.

Toplantı sırasında katılımcılara sunulacak olan Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 2007 İlerleme Raporu da açıklandı. Hazine Müsteşarlığı'nca yayınlanan raporda Türkiye'nin, bundan önceki 3 toplantıda alınan tavsiye kararlarını gerçekleştirdiği belirtildi. Raporda ayrıca Türkiye'nin geçen yıl, 8,1 milyar dolar tutarında özelleştirme yaptığı, yüzde 30 olan Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20'ye indirdiği ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından 2006'da toplam 59.4 milyon dolarlık 101 projenin desteklendiği yer aldı.

Şirket

İsim

Sektör

Alshaya

Mohammed Al Shaya

Perakende

AIG

Jakob Frenkel

Sigortacılık

Benetton

Caccia Dominioni

Tekstil/Moda

BNP Paribas

Jacques de Larosiere

Finans

Citigroup

Michael Klein

Finans

Eldorado Gold

Paul Wright

Madencilik

Fiat

Sergio Marchionne

Otomotiv

Finmeccanice

Pier Guarguaglini

Havacılık

GE Money

William Cary

Finans

Hyundai

Joong-Geol Kim

Otomotiv

Indesit

Marco Milani

Ev aletleri

ISCAR

Stef Wertheimer

Metal

ITOCHU

Sumitaka Fujita

Üretim/Altyapı

Mango

Isak Andic Ermay

Tekstil/Moda

Metro Group

Hans J. Koerber

Perakende

Mitsui

Ken Abe

Üretim/Altyapı

Nortel

Darryl Edwards

Telekomünikasyon

Novartis

Alexandre Jetzer

İlaç

Nunhems

Douwe Zijp

Tarım

Toyota

Yoshimasa Ishii

Otomotiv

Unicredit

Dieter Rampl

Finans

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title