Haberler

Bernanke: Varlık Alımı Kesin Bir Doğrultuda İlerlemiyor

Güncelleme:

ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke: Tahvil alımlarımız hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemiyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, FED'in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini belirterek, "Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı, ancak hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemiyor" dedi

Bernanke,  ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yapacağı sunum için hazırlanan konuşma metnine göre, tahvil alımlarının ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğunu vurguladı.

Bernanke, varlık alımlarının hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir yolda ilerlemediğini bildirdi.

Geçen ay, tahvil alımlarının 2014 ortasında sonlandırılabileceği ifadesini tekrar eden Bernanke, buna karşın, "Eğer istihdam görünümü kötüleşirse, eğer enflasyon yüzde 2 hedefine doğru hareket etmeye başlamazsa veya eğer son zamanlarda daralma gösteren mali şartlar hedeflerimizi yerine getirmek için yeterince genişlemeci görülmezse varlık alımlarının şu anki hızı daha uzun bir süreliğine devam ettirilebilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bernanke konuşma metninde, ABD konut piyasasındaki iyileşmenin devam edeceği beklentisine yer verirken, "Veriler ekonomideki  iyileşmeyi ve enflasyondaki normalleşmeyi desteklerse, tahvil alımlarının hızını gelecek yılın ilk yarısında azaltıp, yıl ortası gibi bitirmeyi bekliyoruz" dedi.

Bernanke, "Yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefini yakalamamız halinde harekete geçebiliriz. İyileşme halen makul hızda devam ediyor, ekonomi halen öngörülemeyen şoklara karşı kırılganlığını koruyor. Enflasyonun aşırı düşük seyretmesi ekonomi için risk yaratıyor. Varlık alımlarının ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Fed düşük enflasyonun ekonomik performans üzerinde oluşturduğu riskin farkındadır. Enflasyon Komite'nin uzun dönem hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrediyor" ifadelerini kullandı.

Bernanke, konuşma metnine göre şöyle devam etti:

"Yüksek işsizlik, beklentilerin altında seyreden enflasyon, gelecek için akomodatif (uyumlu) bir parasal politika gerektiriyor. Enflasyonu zaman içerisinde yüzde 2 olan hedefimize çekmemiz gerekiyor. Konut sektörü yakın zamanda ekonomik aktiviteye gözle görülür oranda katkı sağladı. Emlak satışları, konut fiyatları, yeni inşaat alanları son yıllarda artış gösterdi. Konut sektöründeki aktivitede ve fiyatlarda iyileşmenin görülmesi olası. Kazanımlara rağmen, istihdam piyasası tatmin edici olmanın çok uzağında. İşsizlik oranı uzun dönem normal seviyenin üzerinde seyrediyor." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title