Haberler

Uib'in Ocak Ayı İhracatı Yüzde 12.42 Azaldı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ocak ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.42 azalarak 1 milyar 566 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ocak ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.42 azalarak 1 milyar 566 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Ocak ayında ihracatın 1.6 milyar dolar olduğunu belirten Başkan Sabuncu, Ocak ayı içerisinde 2016-18 Orta Vadeli Program kapsamında revize edilen ihracat rakamlarını değerlendirdi. Sabuncu'nun verdiği bilgiye göre, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 14,12'lik bir düşüşle, 1 milyar 306 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB' in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise, yüzde 6.75 azalarak 18.4 milyar dolar düzeyine ulaştı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.73'lük düşüş göstererek 96.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 13.92 düşerek 1.2 milyar dolar düzeyine indi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Ocak ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.71'lik artışla 41.8 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 10,92 düşerek 501 milyon dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise, yüzde 5.92'lik azalışla 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB'in 12 aylık ihracatı ise yüzde 11.37'lik düşüşle 164.4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak ayında ihracatı yaklaşık yüzde 28.37'lik düşüş gösteren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise, 1.9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2.50'lik artışla 104.1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'Diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.08'lik azalışla 108.5 milyon dolar olarak açıklandı.

Orta Vadeli Programda, revize edilen ihracat hedeflerine ulaşmak için bir takım reformlara ihtiyaç duyulduğun dile getiren Orhan Sabuncu, bu reformların ihracatçıların önünü görmesi açısından ciddi önem arz ettiğini ifade ederek, "İhracatçılar önümüzdeki dönemde daha fazla destek bekliyor" dedi. Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracat katkısının sürekli pozitif olması gerektiğini söyleyen Sabuncu, ihracatı artıracak olan en önemli adımın yeni pazarlara açılmak olduğunu söyledi.

Tasarım ve markalaşmaya harcanan mesainin artırılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Sabuncu, şöyle konuştu:

"Türk ihracatçısının belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değerli ürün ihracatına ağırlık vermesi gerekiyor. Bu bağlamda sanayicilerin desteklenmesi şart. 14 Ocak'ta açıklanan Ar-Ge Reform Paketi'ni bu alanda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Tasarım ve markalaşmayı merkezine alan bir üretim sisteminin yaygınlaşmasıyla Türkiye, her sektördeki hedeflerini yakalayacaktır." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title