Haberler

Tuskon Başkanı Meral Aa Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin zamanında pazar çeşitlenmesine giderek ve proaktif dış politikalar izleyerek, küresel krizin ve özellikle Avrupa'daki ağırlaşan ortamın...

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin zamanında pazar çeşitlenmesine giderek ve proaktif dış politikalar izleyerek, küresel krizin ve özellikle Avrupa'daki ağırlaşan ortamın Türkiye'ye etkisini asgariye indirdiğini belirterek, "Hatta bu krizin ekonomimizi etkilemesine bile müsaade etmemiştir" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na dün konuk olan Meral, yıllardır AA'yı güvenilir bilgilerin en hızlı ulaşıldığı ve dağıtıldığı bir kaynak olarak gördüklerini söyledi.

AA'daki önemli gelişmeleri ve atağı fark ettiklerini aktaran Meral,

"Dünyada ayak basılmadık yer olmamalı. Sizler haber alıp verme konusunda boşluk bırakmamak için çalışıyorsunuz. Bizler de iş adamları için mal satma noktasında dünyada ulaşılmadık yer bırakmamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyayı dolaşırken Türk iş adamlarının moralleriyle, enerjileriyle, teşebbüs heyecanlarıyla diğer ülke iş adamlarından ayrıştığını vurgulayan Meral, dünyada büyüme rakamlarının sıfıra, hatta eksiye dönüştüğü bir dönemde Türkiye'nin büyüme hızı azalsa da, yine de büyümeye devam ettiğini ifade etti.

İhracatın 11 aylık dönemde yüzde 13,6'lık arttığı bilgisini veren Meral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Türkiye'nin dinamizminin devam ettiğini gösteriyor. Son 12 aydaki ihracatımız 151,5 milyar dolara çıktı. Geçen sene 134,5 milyar dolar olan ihracatımız için bu yıl 148,5 milyar dolarlık hedef kondu. Daha sonra 'Böyle küsuratlı rakamlar bize yakışmaz, 150 milyar doların üzerine çıkmalıyız' dedi TİM Başkanımız. Şu anda da onun üzerindeyiz. İnşallah aralık ayını da iyi kapatırsak, yeni bir rekor olacak. Dünyada dalgalanmaların yaşandığı, özellikle Avrupa'da talebin ciddi bir düşüş yaşadığı böyle bir dönemde ihracatta böyle bir başarı yakalamamız gerçekten çok önemli."

-"İhracatın en fazla arttığı bölge Afrika"-

TUSKON Başkanı Meral, Türkiye'nin 2011 ile 2012 yılının 11 aylık ihracat rakamları karşılaştırıldığında ihracatın en fazla arttığı bölgenin Afrika olduğunu ve artış miktarının yaklaşık yüzde 30 olduğunu söyledi.

İhracatın Kuzey Amerika'ya yüzde 26 arttığını aktaran Meral, gerek Amerika gerek Kanada gerek Latin Amerika'ya yaptıkları çalışmaların sonucunun görüldüğünü dile getirdi.

Ortadoğu ve komşu ülkelerin önemine de değinen Meral, bu ülkelerin Türkiye için küçümsenemeyecek derece önemli olduğunu vurguladı. Ortadoğu'ya yapılan ihracat artışının yüzde 14 olduğunu dile getiren Meral, komşu ülkelere ise geçen yıl 20 milyar dolar ihracat yapılırken bu yılın 11 ayında 24 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını kaydetti.

Arap baharına rağmen ihracat artışında başarı yakalamasının Türkiye'nin pazar çeşitlemesi konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Meral, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 14 ihracat artışı var. Bunların hepsi çok önemli. Diğer Asya ülkeleri yüzde 14. Azalmanın nerede olduğuna baktık. Ana ticaret ortağımız AB'de yüzde 7'lik düşüş var. Bu oransal olarak ağır görünmüyor olabilir ama toptanda ortalamayı etkiliyor. Yine Uzak Doğu'da da yüzde 23'lük bir düşüş var. Ağırlıklı olarak da Çin ve Güney Kore'nin olduğu bölgede. Türkiye zamanında pazar çeşitlenmesine giderek, çok proaktif dış politikalar izleyerek, küresel krizin ve özellikle Avrupa'daki ağırlaşan ortamın Türkiye'ye etkisini asgariye indirdi. Hatta bu krizin ekonomimizi etkilemesine bile müsaade etmemiştir."

-"AA olarak Türkiye'de finans haberciliğine dair bir yol haritası çizdik"-

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ise AA olarak Türkiye'de finans haberciliğine dair bir yol haritası çizdiklerini söyledi.

AA'nın çalışmalarını TUSKON üyelerine ve işbirliği içinde olduğu kurumlara tanıtmak istediklerini belirten Öztürk, Ortadoğu'daki Arap medyasına Arapça haber servisi yaptıklarını anımsattı.

5 ayrı dilde yayın yaptıklarını hatırlatan Öztürk, "Sizin demecinizin Arapça'sının, İngilizce'sinin, Rusça'sının ve Boşnakça'sının yayınladığını bugün göreceksiniz. Bu, Türk iş adamlarımızın hizmetindedir. AA Türkiye'ye hizmet eden herkesin haberini, faaliyetini gönüllü olarak yapmaya hazırdır" dedi.

TUSKON'un dünyanın dört bir yanında önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Öztürk, "AA'nın çalışanları Çin'den Amerika'ya kadar her sabah 9'da oradaki ekonomi, siyaset ve kültür haberlerini özetliyorlar. Biz bu 2 alanı TUSKON ile ortaklaşa projelendirmek isteriz" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Rızanur Meral Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title