Haberler

Türklerin Geliştirdiği Bikini Dünyanın Beğenisini Kazandı

Güncelleme:

Türkler tarafından geliştirilen ve yüzerken denizin temizlenmesini sağlayan 'süper bikini' dünyanın beğenisini kazandı. Şu anda satılan bir bikinilerden de daha ucuz.

Üç boyutlu (3D) yazıcılarla üretilen ürünler hayatımızın her anında yer almaya başlarken, bu teknolojiyle üretilen giysilerden farklı icatlar çıkmaya başladı. Son günlerde Türk profesör ve tasarımcıların bu teknolojiyle ürettiği 'süper bikini' tüm dünyada dikkat çekiyor. Bunun sebebi yüzdükçe denizi temizleyen 'süper bikini' modelinin uluslararası giyilebilir teknoloji yarışmasında birincilik ödülü alması. 3D teknolojisiyle ve özel bir yapı ile dokunarak geliştirilen bikini, İstanbul ve New York merkezli 'Eray Carbajo' adındaki atölyesinde Türk tasarımcılar tarafından tasarlandı. Bikinin materyallerinindeki teknolojiyi geliştirenler ise Riverside California Üniversitesi'deki Türk profesörler Mihri Özkan ve Cengiz Özkan.

Bikininin üst tarafının siyah kısmı yağ bazlı maddeleri denizden çekiyor. Üst kısmın beyaz tarafı ise bikiniyi sabit tutuyor.

SÜNGER GİBİ ÇEKİYOR

Tamamen 3D yazıcılarla üretilen süper bikini, iki farklı parçadan oluşuyor. Bu parçalardan biri bikinin yapısını oluşturan elastik plastik gövde. Şekerin yüksek ısılı özel bir fırında eritilmesiyle oluşan malzeme, daha sonra 3D teknolojisiyle yazdırılıyor ve bikininin dış yapısı oluşturuluyor. Süper bikininin diğer parçası ise 'sponge' yani süngere benzer bir malzemeden yapılıyor. Sükroz bazlı sponge olarak adlandırılan malzeme, suyu iten hidrofobik bir materyal. Kendi ağırlığının 25 katına kadar yağ bazlı atıkları emebilirken tekrar tekrar kullanım fırsatı sağlıyor. Paylaşılan bilgilere göre 20 kez kullanılabilen süper bikini, daha sonra geri dönüştürülmek üzere fabrikaya gönderiliyor. Yaklaşık 1000 derecede geri dönüşüm sağlayan bikini fabrika da geri dönüştürüldükten sonra ise bikini sahibini geri gönderiliyor. Ancak süper bikinin en önemli özelliği ise üretim maliyetinin şu anda kullanılan mayolara göre oldukça düşük olması.

MAYO ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞÜYOR

Tasarım atölyesinin kurucusu mimar İnanç Eray, ekip olarak sürekli yenilikçi malzemeler, alışılmamış mimarı ve tasarım uygulamaları araştırdıklarını ifade ederek, "Bu tasarım da uzun süreli bir araştırmanın bir ürünü. Hazırladığımız prototip dünyada ses getirmeyi başardı. Geçtiğimiz hafta Roma'da gerçekleşen Maker Fuar'ında tanıtılan bikini, önümüzdeki aylarda Barcelona, Buenos Aires ve Los Angeles gibi şehirlerde de sergilenecek. Mayo firmaları ve çeşitli yatırımcılar şimdiden prototiple çok ilgilenmeye başladı. Önümüzdeki dönemlerde ise tasarımı tamanlanmış olarak bikiniyi ürün haline getireceğiz" dedi. Şu anda ikinci prototip üzerinden çalıştıklarını da belirten Eray, tek parçadan oluşan bir prototip üzerinde çalıştıklarını ve böylelikle iki malzemeyi birleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

ÇAMLICADAKİ KULELERİ DE TASARLADILAR

Süper bikiniden önce birçok farklı tasarımla ödül kazanan Eray Carbajo adındaki mimarlık atölyesi, daha önce aldığı ödüller ve tasarımlarıyla dikkat çekmeyi başardı. İstanbul'daki Çamlıca'da yer alan radyo kuleleri için tasarım yapan atölye, yaklaşık 350 metre boyunda bir kule tasarladı. Tüm anten sistemlerini estetik bir şekilde bir araya getiren radyo kulesinde aynı zamanda geniş bir de seyir meydanı bulunuyor. Ayrıca atölye, belediye, kültür merkezleri ve otel tasarımlarıyla birçok kez dünya çapında ödüller kazandı.

Süper bikinin tasarımında Eray Carbajo tasarım atölyesinden İnanç Eray, Pınar Güvenç, Gonzalo Carbajo, Marco Mattia Cristofori yer aldı. Bikinin malzeme teknolojisini ise Riverside California Üniversitesi'nden Mihri Özkan, Cengiz Özkan, Hamed Bay ve Daisy Patino geliştirdi. (Kaynak:Hürriyet)



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

California Üniversitesi Cengiz Özkan New York İstanbul Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (10)

cCc:

türkün kafasının çalıştırğı tek şey cinsellik zaten

8
16
yanıtYanıtla
YETER:

MAL SEN BU HABERİ NASIL CİNSELLİĞE YORDUN. . . . NE ALAKASI VAR???

yanıt15
yanıt4
yasemin:

denizin temzilenmesi tabiki güzel bişey ama onu kullanmak ne kadar mantıklı bilemedim :/

18
0
yanıtYanıtla
KadirMobil-IOS:

Türklerin kafası başka bir şeye çalışmıyor. Zaten

3
15
yanıtYanıtla
DÜRBÜNLÜ:

Bu bikini 78 milyon halkimiza büyük hakarettir, , nicin halkimizin cogunlugunun dindar oldugu unutuluyor, bikiniyi ancak gavurlar giyer, , avret yerlerini gösteren, giysileri giymek haramdir yasaktir cezasi atestir, ister erkek olsun ister kadin olsun, ayip yerlerini baskalarina göstermeyi dinimiz yasaklamistir, , sadece esler birbirine bakabilir, , yabancilar aslaa bakamaz, , günah hem bakana, , hemde baktiranadir.

11
5
yanıtYanıtla
asdasd:

78 milyona niye hakaret olsun. milletimizin çoğunluğu tatile giderken bunları giyiyor. dindar olsalar da olmasalar da. boş boş konuşma iranda yaşamıyoruz. TÜRKİYE CUMHURİYETİ''nde yaşıyoruz. bu tarz şeylerden rahatsız oluyorsan ya evinden çıkmayacaksın ya da irana gideceksin. 78milyonun hepsi de dindar değil, müslüman değil ;)

yanıt1
yanıt13
Asdasd da cvp:

ISLAM DINI SADECE IRANA INMEDI TÜM INSANLIGA INDI SEN O INSANLIGIN DISINDAYSAN BIR SÖZÜM YOK AYRICA BURASI BIR MÜSLÜMAN ÜLKESI RAHATSIZ OLUYORSAN RUSYA SENI BEKLIYOR

yanıt4
yanıt6
Tirro turklerMobil-IOS:

Turkler zaten yapsa yapsa sutyen yapar haha

4
2
yanıtYanıtla
esra:

şu yorumlara baktım da niye bizden bişey çıkmıyo anlıyorum bi hlta yaramayanlar hayatlarında fotosenteze bile katkısı olmayanlar her icada bi kulp takıyolar adamın icad edesi varsa geçiyo kim alay etcek diye

0
0
yanıtYanıtla
...:

3d yazıcı ile anca resim ve heykel yaparsın başka bir işe yaramaz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title