Haberler

Türkiye-suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı

Türkiye-suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi (Uiyk) Toplantısı, Kilis'te Başladı.

Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi (UİYK) toplantısı, Kilis'te başladı.

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'ndaki toplantıya Kilis Valisi Nevzat Turhan, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Ferruh Tığlı, DPT İkili İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Çırak, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Okur, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Budeyri, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanifi Yılmaz, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Özçiloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz ile Kilis Birlik Müdürü İhsan Aray katıldı.

Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı toplantısının açılış konuşmasını Kilis Valisi Nevzat Turhan yaptı. Turhan, Türkiye ile Suriye arasında 2004 yılında gelişmeye başlayan ilişkilerin, Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı'nın kabul edilerek uygulanmaya başlamasıyla önemli bir aşamaya geldiğini söyledi. Turhan, "Bu süreç içerisinde Türkiye Cumhuriyeti DPT Müsteşarlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Planlama Komisyonu arasında yapılan bir dizi görüşmeler sonucunda; Gaziantep, Kilis ve Halep illerini kapsayan Bölgelerarası İşbirliği Programı uygulamasına ilişkin anlaşma sağlanarak programın uygulamasının 2006-2008 yıllarını kapsaması kararlaştırılmıştır. Programın temel amacı, ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesidir. Bu program dahilinde DPT Müsteşarlığı tarafından altyapı, teknik işbirliği, kapasite geliştirme, kültür ve turizm ve girişimcilik alanındaki projelere 9 milyon dolar bütçe tahsis edilmiştir. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı 1. Teklif Çağrısı doğrultusunda Kilis ve Gaziantep illerinde kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan projeler 16 Temmuz 2007 tarihinde Projeye Koordinasyon Birimi'ne teslim edilmiş, yapılan idari ve teknik değerlendirmeler sonucunda ilimizden 10, Gaziantep ilinden 16 olmak üzere toplam 26 proje uygun bulunarak programda ayrılan ödenekleri nispetinde çalışmalarına başlanılmıştır. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı II. Teklif Çağrısı, program uygulama rehberine uygun olarak kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra; küçük ve orta ölçekli işletmeler, sivil toplum kuruluşları ile eğitim, araştırma ve teknik danışmanlık kuruluşlarını da içerecek şekilde geniş katılımla gerçekleştirilmiştir" dedi.

Kilis ve Gaziantep'ten yapılan proje başvurularının, ilgili karar mercilerinin idari ve teknik değerlendirmelerine tabi tutulduğunu vurgulayan Vali Turhan, "Proje Seçim Komitesi'nin bahse konu değerlendirmeleri sonucunda altyapı, teknik işbirliği ve kapasite geliştirme, kültür ve turizm girişimciliğinin desteklenmesi alanlarında toplam 31 proje 2. Teklif Çağrısı kapsamında uygun bulunmuştur. Söz konusu projeler, ilimizde bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi ile Ortak İzleme Yönlendirme Komitesi toplantılarında görüşülerek ortak bir karara varılacaktır. Türkiye - Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı uygulamaları Kilis ve bölge ekonomisine son derece olumlu katkılar sağlamakta, aynı zamanda sınır komşumuz Suriye ile ilişkilerimize de yeni bir boyut kazandırmaktadır. Bu anlamda komşu Suriye ile ülkemiz arasındaki ilişkilerde daha samimi bir gelişme aşamasına gelinmiş bulunmaktadır. Program uygulamalarının 2006-2008 yılları ile sınırlı kalmayarak uzatılmasında, ilişkilerin daha da geliştirilmesi bakımından fayda görülmektedir" diye konuştu.

Daha sonra "Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı" kapsamında katılımcılar söz alarak görüşlerini belirtti, teknik konularda bilgi verdi. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı'na katılan heyet, yarın ağaç dikimi, ardından da toplantı yapacak. Daha sonra Kilis Belediyesi tarafından hazırlanan projenin temeli atılacak.

(MAD-OÇ-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title