Haberler

Türkiye - Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu

Güncelleme:

Moldova Başbakanı Filat, Türk işadamlarını yatırım yapmaya davet ederek "Ülkemize yatırım yapacak Türk işadamlarına gereken desteği sunacağımızın sözünü veriyorum" dedi.

Moldova Başbakanı Vladimir Filat, Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet ederek, "Ülkemize yatırım yapacak Türk işadamlarına gereken desteği sunacağımızın sözünü veriyorum" dedi.

Filat, Rixos Otel'de düzenlenen Türkiye- Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu'nda bugünün kendisi için çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, yaptığı görüşmelerde geleceğe dair somut kararlar aldıklarını söyledi.

Türkiye ile Moldova arasında mükemmel düzeyde olan politik ilişkilerin ekonomi alanında da aynı seviyeye gelmesini istediklerini belirten Filat, şöyle konuştu:

"İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasını en kısa sürede imzalamak için elimizden geleni yapacağız. Bürokrasinin ticaret ve yatırımların önünde engel olmasını istemiyoruz. Bizim öncelikle bürokrasiyle savaşmamız lazım. İşadamlarının karşılaştığı bürokratik sorunların çözümü için zamana değil, kararlılığa ihtiyaç var. Biz bu konuda kararlıyız ve gereken adımları atacağız. Moldova'da yatırım yapacak Türk işadamlarına desteği sunacağımızın sözünü veriyorum."

-"Küresel krizden çıkmanın yolu küresel işbirliğinden geçiyor"-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Türkiye ile Moldova arasında derin ve köklü ilişkilerin bulunduğunu belirterek, iki ülke arasında biri müteahhitlik ve mühendislik, teknik müşavirlik alanında olmak üzere 7 anlaşmaya imza atıldığını söyledi.

Türk müteahhitlik sektörünün Çin'in ardından dünya ikincisi olduğunu anımsatan Çağlayan, Türk müteahhitlerinin 96 ülkede, 6 bin 663 proje ile 226 milyar dolarlık iş yaptığını dile getirdi.

Aralarında Varşova metrosu ile Doha Havaalanı'nın da olduğu önemli projelerde Türk müteahhitlerinin imzasının bulunduğunu anımsatan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak müteahhitlik ve müşavirlik alanında Moldova ile tecrübemizi paylaşmaya hazırız. Hali hazırda Moldova'da proje yürüten Türk şirketleri var. Biz işbirliği içinde üçüncü ülkelere iş yapmanın yolunu da açmak istiyoruz. Çünkü küresel krizden çıkmanın yolu küresel işbirliğinden geçiyor."

Çağlayan, Türkiye ile Moldova arasında serbest ticaret anlaşmasının bu yılın sonunda imzalanmasının planlandığını ifade ederek, "18 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptık. Latin Amerika ülkeleriyle ciddi manada serbest ticaret anlaşması yapmak için çalışmalar içindeyiz. Moldova ile de serbest ticaret anlaşması imzalamak için çalışıyoruz. Bu yıl sonunda 500 milyon doları bulacak iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2015'te 1 milyar dolara çıkartmak istiyoruz" dedi.

İşadamlarının geçmişte vizeler konusunda sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Çağlayan, ticaretin önünde önemli bir problem olan vizelerin Moldova ile anlaşılarak kaldırıldığını, bunun hem ticareti hem de turist sayısını artıracağını söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral ise Moldova'ya çok önem verdiklerini ifade ederek, düzenledikleri organizasyonlarla 200'ün üzerinde Moldovalı işadamını Türkiye'de ağırladıklarını belirtti.

Moldova'da 100'ün üzerinde Türk şirketinin tekstilden eğitime birçok alanda 300 milyon dolara varan yatırımının olduğunu vurgulayan Meral, "İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının tamamlanmasını istiyoruz. Bu sağlanırsa ticaret ve yatırımlar daha da artacak" dedi.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Vladimir Filat Çağlayan Türkiye Moldova Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title