Haberler

Türkiye Ekonomisi İçin Kriz Uyarısı

Güncelleme:

AK Parti'nin iktidar dönemini mercek altına alan BM Kalkınma Programı Türkiye eski Müdürü Bartu Soral, "Türkiye krize doğru gidiyor. Lale Devri yaşanırken ekonomi içten içe çöktü" dedi.

Türkiye'nin eko­no­mik prog­ram­larını mer­cek al­tı­na alan uz­man­lar­dan olan Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Kal­kın­ma Prog­ra­mı Tür­ki­ye es­ki Mü­dü­rü ve kal­kın­ma eko­no­mis­ti Bar­tu So­ral, "AK Parti dö­ne­min­de Tür­ki­ye­'de bü­yü­me ko­nu­sun­da La­le Dev­ri ya­şan­dı ama işin özün­de eko­no­mi iç­ten içe çök­tü­" de­di.

TÜNELİN SONU KRİZ

So­ral, ka­ram­sar bir tab­lo çiz­di ve "Tür­ki­ye, kri­ze doğ­ru gi­di­yor. Çün­kü, ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler ara­sın­da en kı­rıl­gan ül­ke ko­nu­mu­nu sür­dü­rü­yo­r" de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.So­ral, se­çim­ler­den ön­ce baş­ta AK Parti, si­ya­si par­ti­le­ri uyar­mak için, "Tü­ne­lin So­nu Kriz, Ye­ni­den Kal­kın­ma Za­ma­nı­" baş­lık­lı bir ki­tap da yaz­dı. Ki­ta­bın­da Cum­hu­ri­yet­le baş­la­yan eko­no­mik prog­ram­la­rı ve 1980 son­ra­sı iz­le­nen li­be­ral po­li­ti­ka­la­rı iyi ve kö­tü yan­la­rıy­la özet­le­dik­ten son­ra AKP ik­ti­da­rı­nın uy­gu­la­dı­ğı po­li­ti­ka­la­rı ele alan So­ral, Dün­ya Ban­ka­sı, IMF ve ABD Mer­kez Ban­ka­sı (FED) gi­bi ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­la­rın çe­şit­li araş­tır­ma ve ra­por­lar­ından ya­rar­lan­dı ve bun­la­rın ışı­ğın­da so­nuç­la­ra var­dı.

PLANSIZ, HEDEFSİZ, DENETİMSİZ

"Tür­ki­ye­'yi de­vam­lı kriz or­ta­mın­da tu­tan se­bep 1980 yı­lı ile baş­la­yan kü­re­sel eko­no­mi­ye ek­lem­len­me sü­re­ci­nin plan­sız, he­def­siz, de­ne­tim­siz ve ku­ral­sız yö­ne­til­me­siy­di­" di­yen So­ral, AK Parti ik­ti­da­rı­nın her alan­da borç­lan­ma ve it­ha­la­tı öne al­dı­ğı sü­reç­te, 2003 ile 2007 yıl­la­rı ara­sın­da­ki fi­nan­sal kon­jonk­tür­den ya­rar­lan­dı­ğı­nı be­lir­tir­ken şöy­le ko­nuş­tu:

SINIR ÖTESİ SERMAYE AKIMI

"Bu dö­nem­de sı­nır öte­si ser­ma­ye akım­la­rı­nın dün­ya­da bu­gü­ne ka­dar gö­rül­me­miş bi­çim­de art­ma­sıy­la Tür­ki­ye­'de bü­yü­me ko­nu­sun­da La­le Dev­ri ya­şan­dı. Oy­sa özün­de her ge­çen gün eko­no­mi iç­ten içe çö­kü­yor­du."

ÇÖKÜŞ YAŞANINCA GÖRÜLECEK

2000'li yıl­la­ra ka­dar ek­sik­le­riy­le be­ra­ber sü­ren üre­ti­min ye­ri­ni it­ha­la­ta bı­rak­tı­ğı­nı, it­ha­lat art­tık­ça da dış borç­lan­ma­nın yük­sel­di­ği­ne dik­kat çe­ken So­ral, şun­la­rı söy­le­di: "AK Parti ik­ti­da­rı­na ka­dar 129 mil­yar do­lar olan dış borç sto­ku, 12 yıl için­de 402 mil­yar do­la­ra çık­tı. AK Parti ik­ti­da­rın­da Türk eko­no­mi­si de­yin­ce akıl­da ka­lan üç te­mel öğe, borç­lan­ma, dış ti­ca­ret açı­ğı ve ca­ri açık ola­cak. El­bet­te bu üç öğe­nin or­ta­ya çı­kar­dı­ğı yı­kım ve çü­rü­me çö­küş ya­şa­nın­ca bü­tün çıp­lak­lı­ğıy­la gö­rü­le­cek."

100 LİRALIK GELİRİN 55 LİRASI BORCA...

Hane halkı kullanılabilir gelir içinde toplam borcun payı 2002'de yüzde 3.4'ken 2013'te 55.2'ye yükseldi. Yani 2002'de 100 liranın 3.4 lirasını borçluyken, bugün 100 liralık gelirinin 55.2 lirası kadar borçlu.

Özel sektörün dış borcu ise daha hızlı yükseldi. 2002 sonunda 43 milyar dolar olan reel sektör dış borç stoku, 2013 sonunda 268 milyar dolara ulaştı. Böylece 11 yıl içinde özel sektörün dış borcu 6 misli artmış oldu.

EN RİSKLİ ÜLKE TÜRKİYE

Ge­liş­mek­te olan ül­ke­le­rin de ge­liş­miş ül­ke­le­rin de risk­le­ri yük­sel­di ama ye­ni kü­re­sel kri­zin bu de­fa ge­liş­mek­te olan ül­ke kay­nak­lı ola­ca­ğı­nı FED, IMF ve Dün­ya Ban­ka­sı ra­por­la­rın­da­ki ve­ri­ler gös­te­ri­yor. 2014 ve­ri­le­rin­de bu ül­ke­ler için­de en risk­li ola­nı ise Tür­ki­ye gö­rü­nü­yor.

GELİŞEN ÜLKELERİN GERİSİNDE KALDIK

2003-2013 dö­ne­min­de re­el bü­yü­me Tür­ki­ye­'de or­ta­la­ma yüz­de 4.98 ol­du. Bu oran di­ğer ge­liş­mek­te olan ül­ke­le­rin ve Tür­ki­ye­'nin geç­miş dö­nem bü­yü­me­le­ri­nin al­tın­da­dır. Ay­nı dö­nem­de di­ğer ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­de re­el bü­yü­me ora­nı or­ta­la­ma yüz­de 6.44 ol­muş­tur.

HANE HALKI BORCU 372 MİLYAR LİRA

2002'den 2013'e ka­dar ha­ne hal­kı bor­cu yüz­de 5 bin 600 art­mış­tır. 2002 so­nun­da 6.7 mil­yar li­ra olan ha­ne hal­kı bor­cu, 2013 so­nun­da 372.4 mil­yar li­ra­ya çık­mış­tır. Ya­ni, baş­ka bir de­yiş­le ha­ne hal­kı­nın bor­cu 2002'den 2013'e ka­dar 56 mis­li yük­sel­miş­tir.

YUNANİSTAN'A BENZİYORUZ

Eko­no­mi­nin son 10 yıl­lık öze­ti; her alan­da borç­lan­ma, it­ha­lat ve ca­ri açık­tır. Sa­na­yi üre­ti­mi ge­ri­le­miş, in­şa­at ve fi­nans sek­tö­rü yük­sel­miş­tir. Mev­cut du­rum, kri­ze gir­me­den ön­ce­ki Yu­na­nis­tan ve İs­pan­ya­'nın eko­no­mik du­ru­mu ile ben­zer­lik­ler gös­ter­mek­te­dir.

VATANDAŞ YANILTIYOR

İk­ti­dar bü­yü­me ra­kam­la­rın­da hal­kı ya­nıl­tı­yor. "10 yıl­da 3 kat bü­yü­dü­k" sö­zü için­de enf­las­yo­nu da ba­rın­dı­ran al­dat­ma­ca­lı bir he­sap­tır. 2003- 2013 ara­sın­da bü­yü­me ora­nı 3 kat de­ğil, top­lam sa­de­ce 0.60'tır.

GELİR ARTIŞI YAVAŞLADI

2008'den bu ya­na alı­nan her 1 do­lar dış borç sa­de­ce 0.45 do­lar­lık bü­yü­me or­ta­ya çı­kar­dı. Yi­ne ay­nı yı­lın so­nun­da top­lam mil­li ge­lir (GSYİH) 742 mil­yar do­lar, dış borç ise 281 mil­yar do­lar­dı. 2014'ün ikin­ci çey­re­ğin­de GSYİH 797.5 mil­yar do­la­ra çı­kar­ken, dış borç da 402 mil­yar do­la­ra ulaş­tı. Son 6 yıl­da dış borç 121 mil­yar do­lar ar­tar­ken, mil­li ge­lir ise 55 mil­yar do­lar art­tı. (Kaynak:T24)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Lale Devri Ak Parti Ak Parti Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (32)

YIL............:

KAOS ÇIKARMAYA ÇALIŞANLARIN . . . . . BU DA BAŞKA BİR OYUNU AMA FAYDASIZ BOŞUNA. . ÇOK BEKLERSİNİZ . . . . . . . GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ. . . . . .

8
26
yanıtYanıtla
............:

2 kulfu bir amentü okur Dünya lideriniz okur oğlu Bilal kılar namazı Milletde öder zekatını Arınnç ağlar Davitoğlu kükrer olur servet 56 milyar dolar sonra beleş lastik ayakkabı makarna prinç kömür 3 de cami yaptınızmı ALLAH VERİR sizin . . . rızkınızı

17
5
yanıtYanıtla
Mehmet TiryakiMobil-IOS:

Olur mu canım kesin paralelcidir bu adam. Cumhurbaşkanımız Allah'ın sıfatlarını üzerinde toplamış ( haşa) biri olarak ne yapacağını bilir. Gerekirse cebinden bütün cari açığı kapatır!!!

16
3
yanıtYanıtla
hassalimobilWeb@haberler.com:

Koyunlar uyanmasına ses etmeyin

14
3
yanıtYanıtla
doğrucuMobil-ANDROID:

seçim öncesi karalama kampanyası parelelciler iş başında birileri akpyi deviremedigi için milleti etkilemenin peşinde yine ama nafile işler bunlar. yok 3.4. — 55,2 hikaye anlatmayın 2000 tl maaşla 1100 tl ev kredisi ödeyip 900 tl parayla ev gecindiriyorum memleketin durumu gayet ıyi kimse hikaye anlatmasın.

5
11
yanıtYanıtla
Montaj deyil:

koyunlara itlaf olunur. Anlarlarsa tabi.

12
1
yanıtYanıtla
HakanMobil-IOS:

Makarnacılara ne olacak şimdi...

10
3
yanıtYanıtla
TURKIYELImobilWeb@haberler.com:

vergi devleti olduk diyonuzda Avrupada en fazla vergi alan ulke Almanya ama en zengin ulkede almanya USTAYA LAF YOK Ama sizde haklisiniz suan cemaatler icinde en zengini Fettullah Gulen cemaati Bank asyayi dersaneleri kimse yokmuyu aldilar tabi menfaatleri kesildi bu iktidar zamaninda zengislestiler nönük kesildi isyan basladi...

5
8
yanıtYanıtla
eski akp limobilWeb@haberler.com:

günaydın.patates kilosu 2,5 lira patlıcan 6,5 lira bea

11
2
yanıtYanıtla
harun yiğit:

He ya bir tek en eksiktin. Bu muhalefet iyice manyadı artık. Erdoğan gitsin de sonunda ne olursa olsun modundalar. Ülkeyi falan düşündükleri yok. Bu nasul bir kin, nasıl bir nefretmiş ki memleketin ekonomik olarak batmasını bile göze alacak kadar akıllarını yitirmiş ve manyaklaşmışlar böyle. . . Pes doğrusu.

6
6
yanıtYanıtla
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title