Haberler

Türk Ulaşım-sen Gaziantep Şubesinden Açıklama

Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, 2015 yılının aralık ayına ait asgari geçim endeksi ile ilgili açıklama yaptı.

Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, 2015 yılının aralık ayına ait asgari geçim endeksi ile ilgili açıklama yaptı.

Başkan Baler Fidan, yaptığı açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin yapmış olduğu 2015 Aralık ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının belli olduğunu belirtti. Fidan, "Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Aralık 2015 verilerine göre günlük 34,51 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 035,19 TL oldu. Aralık 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 43'ünü oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 669,22 TL olarak belirlenen kira gideri ise Aralık 2015 ortalama maaşının yüzde 27,80'ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 70,80'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 29,20'si kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Aralık 2015 maaşından geriye yalnızca 702,91 TL kaldı. Geride bıraktığımız 2015 yılının son ayı olan Aralık ayında da ortaya çıkan rakamlar daha önceki 11 ayda olduğu gibi yine bizi yanıltmamış ve asgari geçim haddi bir önceki aya göre artışını sürdürmüştür. Özellikle 2015 yılı Ağustos ayında Memur-Sen'in imza attığı toplu sözleşmenin ardından Türkiye Kamu-Sen'in ortaya çıkardığı, memur ve emeklinin cebinden alınan yüzde 1,8'lik enflasyon farkı, 2016 yılının ilk mesai günüde açıklanan enflasyon rakamları ile resmi olarak ortaya çıkmıştır. Yetkililer üzerine düşeni yapmalı, başta masada çalınan yüzde 1,8'lik enflasyon farkımız iade edilmeli, adil bir vergi sistemi ile geçtiğimiz yıllarda açılan yaralar bir nebze olsun sarılmalıdır" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title