Haberler

Türk Telekom'da Grev Başladı

Türk Telekom'da Gece Geç Saatlere Kadar Süren Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinin Anlaşmazlıkla Sonuçlanması Üzerine Grev Başladı. Türkiye Haber-iş Sendikasına Üye 25 Bin 680 İşçi Greve Çıktı.

Türk Telekom'da gece geç saatlere kadar süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev başladı. Türkiye Haber-İş Sendikasına üye 25 bin 680 işçi greve çıktı.

Sendika üyeleri, sabah saatlerinde iş yerlerine giderek binaların girişlerine “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartları astılar.  Üzerlerinde “Grev Gözcüsü” yazılı önlükleri giyen bazı sendika üyeleri  de grev nöbetine başladı.

TÜRK TELEKOM'DAN GREV FOTOĞRAFLARI

SENDİKA NE DİYOR?

Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan,  Türk Telekom yönetiminin çalışanların haklı taleplerini görmezden geldiğini ve işçiye tarihinde bir ilki yaşatarak, greve zorladığını söyledi. Akcan, Türk Telekom yönetiminin ilke bazında Sendika taleplerini haklı görmelerine karşın, çözüm önerilerini kabul etmek yerine üst yönetimin verdiği kararla yetinmelerini beklediklerini belirtti.

Yönetimin toplu sözleşme sürecini tıkayarak işçileri grev aşamamasına getirdiğini ifade eden Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sendikalı işçilerle aynı kıdem ve unvana sahip bulunan ve birçok yerde de yan yana çalışan işçilere işverenin kendiliğinden verdiği ücreti sendikalı işçilere vermekte direnmesinin hangi haklı gerekçeyle izah edebileceğini anlamış değiliz. Nitekim Türk Telekom yetkilileri de bu durumu izah etmekte zorlandıkları için taleplerimizi haklı görmekteler, ancak ücretler arasında kendilerinin oluşturduğu bu dengesizliğin faturasını işçilerimize ve sendikamıza ödetmeye kalkmaktalar. Bizden böylesine onur kırıcı bir yaklaşıma destek vermemizi ve anlayış göstermemizi kimse bekleyemez.”

Ali Akcan, gelinen noktayı “sözün bittiği eylemin başladığı” yer olarak tanımlayarak, grevi son çare olarak gördüklerini, ancak haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Akcan, “Yönetim adil davranmak isteniyorsa yabancı sermayeye işçimizi ezdirmesin” dedi.

"UZUN SÜRMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, Türk Telekom’un çalışanlarına piyasa fiyatının üstünde iyi bir ücret ödediğini kaydederek “Grevin uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Nihayetinde uzlaşıya varılacağını veya hakemle sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Doany, gece sonuçlanan görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, sendika ile görüşmelerin tamamlandığını fakat uzlaşmaya varılamadığını kaydetti. Son iki haftada grevin olmayacağı konusunda açıklama yaptıklarını belirten Doany, bunu gerçekleştiremedikleri için üzgün olduğunu söyledi. Doayn, “Türk Telekom, çalışanlarına iyi ücret ödüyor. Bu ücret piyasa fiyatının üstünde. Bu nedenle sendikaya verilen ücret adildir” diye konuştu.

Doany, maaş konusunda hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydederek 26 bin sendikalı çalışandan 5-6 binine maaş düzenlemesi teklif ettiklerini fakat bu konularda mutabakata varılamadığını ifade etti. Grevin uzun sürmeyeceğini düşündüklerini kaydeden Doany, ayrıca grevin çok büyük engel oluşturmayacağını belirtti.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada da, hizmetin kesintisiz devam  etmesi ve grevin muhtemel olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için gerekenin yapılacağını duyuruldu.

Açıklamada, toplu sözleşmeye tabi çalışanların piyasa ortalamalarının yüzde 59 üzerinde ücret aldığına, buna rağmen şartların zorlanarak ilk yıl için yüzde 10, ikinci yılında ise birinci ve ikinci altı ayda yine yüzde 4'er ücret artışı içeren teklifte bulunulduğuna dikkat çekildi.

"Haber-İş Sendikası Yönetimi, önemli iyileştirmeler içeren son paketimizi  de reddetmiştir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Çalışanlarımız yasal haklarına ve kararlarına saygı duyuyoruz.  Kamuoyunun önemle üzerinde durduğu konunun grev durumunda yaşanabilecek  aksaklıklar olduğunun bilincindeyiz. Özellikle kamu sağlığı ve güvenliği  konularında şirketimiz üzerine düşen hassas görevi yerine getirebilmek için elinden geleni yapmaktadır. Hizmetlerimizin kesintisiz bir şekilde devam etmesi ve grevin muhtemel  olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için de gereken yapılacaktır.”

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title