Haberler

TUKSON Başkanı, AA Finans Masasına Konuk Oldu

Güncelleme:

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Meral, sadece ihracat ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, sadece ihracat ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek, "Aynı zamanda küresel anlamda üretici de olmamız lazım" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masasına dün konuk olan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, TUSKON'un direkt ihracata katkısını ölçmenin mümkün olmadığını belirterek, "Afrika ile yoğun çalışıyoruz. 2006'dan bu yana Afrika'ya yapılan çalışmalarla ihracatımız 3 misline çıkmış. İhracatımızın, ithalatı karşılama oranı yüzde 60'lardan yüzde 116'lara çıkmış. Bu çalışmaların olumlu sonuç verdiğini Afrika pazarında görüyoruz" diye konuştu.

Meral, Güneydoğu Asya, Vietnam, Kamboçya, Myanmar'dan önemli heyetler getirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Güney Amerika ile son 3 yıldır çok yoğun çalışıyoruz. Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Venezuela, Paraguay gibi ülkelerle çok yoğun çalışmalarımız var. Bizi sadece Afrika ile özdeşleştiriyorlar. Evet Afrika ile yoğun çalışıyoruz ama diğer coğrafyalara da Türk insanının taşınması için kuvvetli köprüler oluşturmaya gayret ediyoruz. Sadece ihracat ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması mümkün değil. Bizler aynı zamanda küresel anlamda üretici de olmamız lazım. Ekonomide imalat birikimimiz oluştu. Bu birikimi dünyanın diğer ülkelerinde de uygulamamız lazım. Hammaddeye kolay ulaşılan, aynı zamanda pazarın bulunduğu yerlerde üretim yapmamız lazım. Afrika'nın birçok ülkesinde Türk yatırımcılar yeşermeye başladı. Bunu artarak devam ettirmek için iş adamlarımızı yönlendirmemiz gerekiyor. Bir sene içerisinde TUSKON yurt dışına 448 heyet göndermiş, 554 heyet ağırlamıştır. Bu 1000 tane gelen ve giden heyet demektir. 11 bin iş adamını ağırlamış, 7 bin iş adamını yurt dışına göndermişiz."

-"Vietnam, Kamboçya gibi ülkelere ilginin arttığını görüyoruz"-

AA'nın Çin'deki büro temsilcisinin telekonferans yöntemiyle bağlanarak, Asya Pasifik bölgesindeki potansiyele ilişkin sorduğu soruya Meral, "Çin'de çok büyük bir iç potansiyel var, ancak bu beraberinde bazı zorlukları da getiriyor. Son yıllardaki çok büyük yatırım alanları, Çin'de kalifiye elemanlara ulaşmayı da zorlaştırıyor. Yabancı dil bilen ve verimli çalıştırabileceğiniz insanların sayısı sınırlı. Vietnam, Kamboçya gibi ülkelere çok büyük ilginin arttığını görüyoruz. Çin'de büyük bir rekabet de var. Üretim noktasında diğer ülkelerin doğru olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Meral, Libya'daki gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Umuyorum ki; geride kalmış alacak sorunları çözülür. Ondan sonra da Libya'nın yeniden yapılanmasında sadece inşaat olarak değil, endüstri ve üretimin de Libya'da başlatılması noktasında Türk müteşebbisleri yönlendirmeliyiz. Türkiye ve Türk müteşebbisleri, Libya'nın kalkınması için vazgeçilemeyecek bir kaynak. Bu ilgiyi gücendirmek ve başka yerlere kaçırmak istemiyorlar. Önümüzdeki kısa dönem içerisinde bu sorunların çözüleceğine inanıyorum. TUSKON olarak Libya'da sıkıntıda olan müteahhitlere Afrika'nın diğer ülkelerini açmaya çalışıyoruz. Afrika'yı biz sadece mal satılan bir kıta olarak görmüyoruz. Afrika'da özellikle imalat, müteahhitlik ve enerji alanlarında çok büyük fırsatlar var. Biz daha fazla müteahhidimizi Afrika'ya taşımayı amaçlıyoruz."

-"Gaz-fren tartışmaları Türkiye'ye zarar vermedi"-

Merkez Bankası politikalarına ilişkin soruya da Meral, şöyle yanıt verdi:

"Merkez Bankamız, Türkiye ve dünya gerçeklerini göz önünde bulundurarak, proaktif politikalarla dünyanın zor döneminde Türkiye'ye katkıda bulunmuştur. İş dünyasının üretim odaklı bakışıyla mali odaklı bakışlar arasında birebir örtüşme olmayabiliyor. Burada önemli olan bu kurumların görüşlerinin tartışılarak, ortak ve en uygun politikanın bulunmasıdır. Yapılan gaz-fren tartışmalarının neticede Türkiye'ye olumlu politikaların oluşmasında katkıda bulunduğunu görüyorum. Türkiye bu tartışmalardan zarar görmedi. Şu andaki politikalarda sıkıntı görmüyoruz. Önümüzdeki dönemde umuyoruz ki; biraz faizlerin daha düşük, imalatın daha da desteklendiği bir konuma gelmesi ve yabancı dövizlerin de değerlerinin artarak ihracatın desteklenmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankamızın Türk Lirası'nın aşırı güçlü olmaması yönündeki iradesini görüyoruz. Bunu da biz olumlu gelişme ve değişim olarak niteliyoruz."

(Sürecek)

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Rızanur Meral Türkiye Afrika Libya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title