Haberler

Tohum sanayicileri ve üreticilerinden "Ata Tohumu" uyarısı

Güncelleme:

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, ata tohumlarına ilişkin gerçeği yansıtmayan haberler çıktığını belirterek, "Bir buğday tohumunun 7 bin yıl canlı kalması mümkün değil. Tohumlar gen bankalarında maksimum 20 yıl bekletilebilir.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, ata tohumlarına ilişkin gerçeği yansıtmayan haberler çıktığını belirterek, "Bir buğday tohumunun 7 bin yıl canlı kalması mümkün değil. Tohumlar gen bankalarında maksimum 20 yıl bekletilebilir." dedi.

Gençer, TSÜAB tarafından Occidental Otel'de düzenlenen "Türkiye Tohumculuk Sektörü ve Buğdayla İlgili İddialar" konulu basın toplantısında, ata tohumuna ilişkin haberleri ve gelişmeleri değerlendirdi.

Tohumlar konusunda kamuoyunda bilgi kirliliği olduğuna dikkati çeken Gençer, "Atalık veya yerel tohumların ıslah çalışmalarında kullanılması noktasında tüm firmalar çalışıyor. Atalık tohumlar kayboldu gibi haberler tamamen asılsız." diye konuştu.

Ata tohumları üzerinden yapılan spekülatif haberlere işaret eden Gençer, şu uyarıda bulundu:

"Kazı çalışmalarında 7 bin yıllık buğday tohumu bulundu ve bunun bir ata tohumu olduğuna dair haberler çıkıyor. Bunu yapanlar dolandırıcılardır. Böyle bir buğday tohumunun 7 bin yıl canlı kalması mümkün değil. Tohumlar gen bankalarında maksimum 20 yıl bekletilebilir. Bunlar tamamen yalan haberler."

Hibrit ve GDO'lu tohum tartışması

Gençer, hibrit tohum ve GDO konusunda da anlam kargaşası yaşandığını belirterek, Türkiye'de GDO'lu tohumun üretiminin, ticaretinin, ithalatının ve ihracatının söz konusu olmadığını söyledi.

Hibrit tohumların GDO'lu gibi yansıtılmasının ülkedeki tarım sektörüne büyük zarar verdiğini vurgulayan Gençer, hibrit tohumun melezleme yöntemiyle elde edilen doğal bir ürün olduğunu anlattı.

Gençer, artan nüfus ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tarımda verimin artırılmasının önemine işaret ederek, bunun için de sertifikalı tohum kullanılması gerektiğini dile getirdi.

"Tohum normal şartlarda 5-6 sene kalabilir"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Altay da tohumun canlı bir varlık olduğuna dikkati çekerek, ürün elde edilebilmesi için tohumun canlılığını yitirmemesi gerektiğini söyledi.

Altay, "Tohum belli süre geçtikten sonra sadece kömür kalır. Kazılarda bulunan tohumlar canlı değildirler. 7 bin yıllık tohumdan yeni bir ürün elde etmek mümkün değildir. Tohum normal şartlarda 5-6 sene kalabilir, sonra canlılığını kaybeder. Gen bankalarında ise yaklaşık 20 yıl süre hayatta kalabilir." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title