Haberler

Tobb Yönetim Kurulu, Deik'in Kurucu Kuruluş Statüsüne Sona Erdermeye, Yeni Kuruluş Eklemeye...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), TOBB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen oda ve borsalar, genel ve sektörel birlik, dernek, vakıf gibi özel sektörü temsil eden kuruluşlardan oluşacak.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), TOBB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen oda ve borsalar, genel ve sektörel birlik, dernek, vakıf gibi özel sektörü temsil eden kuruluşlardan oluşacak. TOBB Yönetim Kurulu, kurucu kuruluş statüsünü sona erdirmeye ve yeni kuruluş eklemeye yetkili olacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek ve iş dünyasının somut iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunu ve bu Kurula bağlı olarak faaliyet gösteren iş konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemeyi amaçlıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, TOBB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen oda ve borsalar, genel ve sektörel birlik, dernek, vakıf gibi özel sektörü temsil eden kuruluşlardan oluşacak. TOBB Yönetim Kurulu, kurucu kuruluş statüsünü sona erdirmeye ve yeni kuruluş eklemeye yetkisi bulunacak. DEİK, Türkiye'nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izlemek, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak. Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, karşılaşılacak sorun ve engellerin çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve öneriler sunacak. Davet edilmesi halinde görev alanına giren konularda özel sektörü temsilen uluslararası veya hükümetler arası müzakerelere katılacak. Uluslararası ekonomik ilişkilerdeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak çeşitli ülkeler, bölgeler, kurumlar ile ilişkilere yönelik sektörler itibarıyla veya genel ekonomik konularda stratejiler hazırlamak ve bu stratejileri ilgili kurum ve kuruluşlara önerecek. Türkiye ile yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklar arasında iş olanaklarını araştırmak, mevcut olanakların harekete geçirilmesine ve iş fırsatlarının değerlendirilmesine yardımcı olacak. Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili girişimlere katkıda bulunmak ve yatırım olanaklarının yurt dışında tanıtımına yönelik etkinlikler yapacak.

-ORTAK YATIRIMLARA GİREBİLECEK-

Ortak yatırımlara girebilecek veya birlikte üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapabilecek yerli veya yabancı girişimcilere Yönetim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yol gösterecek. Yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklardaki ekonomik ve sektörel gelişmeler, dış ticaret rejimi, yabancı sermaye ve gümrük mevzuatı konusunda bilgi derlemek, girişimcilerin bu yöndeki bilgi taleplerini Yönetim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde karşılayacak.

Türk dış ticaret rejimi, yabancı sermaye ve gümrük mevzuatındaki değişiklikleri iş konseyleri aracılığı ile yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklardaki muhatap kuruluşlara duyuracak. Türkiye, yabancı ülkeler veya uluslararası toplulukların dış ekonomik ilişkileri ile ilgili bilgi ve istatistikî verileri toplayacak. Yönetim Kurulunca belirlenen şartlarla ilgililerin yararlanmasına açık bilgi bankaları kuracak. Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinde başarılı sonuçlar elde etmesini sağlamak üzere yurt içinde veya yurt dışında tanıtım faaliyetlerinde bulunacak. İkili ekonomik ilişkileri Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda iş konseyleri aracılığıyla yürütecek. Çok taraflı kurum ve kuruluşlar ile ilişkileri sürdürecek. İş konseyi bulunmayan ülkeler ile ilgili faaliyetleri Yönetim Kurulunun belirleyeceği ilkeler çerçevesinde yürütecek. İş konseylerini kurmak ve gerektiğinde sona erdirmek için TOBB Yönetim Kuruluna öneride bulunacak. Özel amaçlı konseyler kurmak ve gerektiğinde sona erdirmek için TOBB Yönetim Kuruluna öneride bulunacak.

-DEİK ORGANLARI-

DEİK, genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu, iş konseyleri ve özel amaçlı konseylerden oluşacak. Genel Sekreter, DEİK'in, iş konseyleri ve özel amaçlı konseylerin bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat ile tanımlanan çalışmalarını, Yönetim Kurulu, iş konseyleri yürütme kurulları ve özel amaçlı konseylerin kararları doğrultusunda yürütecek. İş Konseylerinin ve özel amaçlı konseylerin çalışmalarını Yönetim Kurulunun belirlediği strateji ve politika önerileri çerçevesinde yönlendirir ve DEİK organları ile ilişkilerinde koordinasyonu sağlayacak. Yönetim Kurulu Başkanının onayıyla genel sekreter yardımcıları görevlendirilebilecek. Genel Sekretere bağlı birimler aşağıda belirtilmiştir. Bu birimler, Yönetim Kurulu tarafından lağvedilebilir veya yeni birimler kurulmasına karar verilebilecek.

-GELİRLER TEK BİR HAVUZDA TOPLANACAK-

DEİK'in gelirleri şöyle olacak: "Kurucu kuruluş üyelik aidatları, iş konseyi üyelik aidatlar, TOBB katkı payı, hizmet ve proje karşılığı alınan bedeller, faiz gelirleri, bağış ve diğer gelirler."

Gelirler tek bir havuzda toplanacak. Harcamalar bu havuzdan onaylanmış bütçelere göre yapılacak. Bütçelerden sarf yetkisi Yönetim Kurulunda olacak. Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir üst sınıra kadar harcamalar için Yönetim Kurulu Başkanı ile Genel Sekretere ayrı ayrı yetki verilebilecek.

-PERSONEL 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA TABİ OLACAK-

DEİK'in personeli 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olacak. Personelin ve Genel Sekreterin işe alınması, yükselmesi, görev yeri değişikliği, işine son verilmesi, ücretinin ve çalışma koşullarının belirlenmesi hususlarında Yönetim Kurulu Başkanı'nın yetkisi bulunacak. Genel Sekreter, personeli sevk ve idare eder, performansını değerlendirecek ve İş Kanunu çerçevesinde tecziye edecek.

Yönetim kurulu tarafından hazırlanan; DEİK organlarının çalışma şeklini, birbiriyle ilişkilerini, seçme ve seçilme esaslarını, bütçe, muhasebe, personel gibi çalışma usul ve esaslarını kapsayan yönergeler ile özel amaçlı konseylerin kuruluşu, ismi, işleyişi, görevleri, üyeleri, organları, toplantı esas ve usulleri, bütçeleri, sekretarya hizmetleri ve benzeri iş ve işlemlerine ilişkin yönergeler TOBB Yönetim Kurulunun onayı ile yürürlüğe girecek.

Bu arada yönetmelik ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile DEİK İcra Kurulunun görevi sona erecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini müteakip yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında beş başkan yardımcısı ile sayman üye seçimi yapılacak.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title