Haberler

Tobb Etü: İşsizlik Rakamları Düşecek

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), cuma günü yüzde 9.8 olarak açıklanan ağustos ayı işsizlik verisine rağmen, gelecek aylar için olumlu beklenti içinde olduğunu belirterek, temel...

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), cuma günü yüzde 9.8 olarak açıklanan ağustos ayı işsizlik verisine rağmen, gelecek aylar için olumlu beklenti içinde olduğunu belirterek, temel işsizlik oranında (mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik) düşüş yaşanabileceğini açıkladı.

Ağustos ayında sanayi istihdamındaki gerilemenin yavaşladığını, sektöre ait kapasite kullanım oranlarındaki düşüşün ise, yerini yatay seyre bırakmaya başladığını belirten SPM, "Sanayi istihdamındaki gerileme devam etmekle birlikte, yavaşlamış durumdadır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranındaki yatay seyir ve Ekim ayında sanayi üretim endeksinde görülen beklentilerin üzerindeki artış, sanayi istihdamı ve üretimiyle ilgili kaygıların artmasını engellemekte ve beklentilerin yönünü olumluya çevirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

-SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ VERİLERİNİN OLUMLU OLMASI KAYGILARIN ARTMASINI ENGELLİYOR-

SPM Misafir Araştırmacısı Esra Doğan ile Yardımcı Araştırmacı Mehmet Furkan Karaca tarafından hazırlanan "Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri" çalışmasının kasım sayısında, ağustos ayı işsizlik verileri; istihdam piyasasının önemli bir göstergesi olan sanayi sektörü ve imalat sanayisi sektörüne yönelik gelişmelere odaklanarak ayrıntısıyla analiz edildi. Çalışmada sanayi istihdamındaki düşüşün Ağustos ayında da devam ettiği (Temmuza göre 27 bin kişilik düşüşle 4 milyon 946 bin kişi) ifade edilerek, geçen yılın aynı dönemine göre 219 bin kişilik yani yüzde 5'lik artış yaşanmasına da vurgu yapıldı. Ağustosta alt sektörlerdeki dağılımı incelendiğinde ise, sanayi sektörünün istihdamının yüzde 93'lük kısmını sağlayan imalat sanayi istihdamının 4 milyon 634 bin kişiye düştüğünün görüldüğü kaydedilerek, "Bununla birlikte, istihdam kaybının azalarak devam etmesi ve Eylül ayı sanayi üretim endeksi verilerinin olumlu olması kaygıların artmasını engellemektedir" denildi.

-YATIRIM VE ARA MALLARI KAPASİTE KULLANIMINDA ARTIŞ VAR-

İmalat sanayisinin alt sektörlerine bakıldığında ise; tüketim malları imalatındaki kapasite kullanım oranının Temmuz dönemine göre 0,3 puanlık düşüşü ve geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puanla sınırlı kalan artışla yüzde 72,6 seviyesinde gerçekleştiği ifade edilerek, "Yatırım malları kapasite kullanım oranı Temmuz dönemine göre 0,4 puanlık düşüş, geçen yılın ayını dönemine göre ise 2,6 puanlık artışla yüzde 75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ara malları kapasite kullanım oranı incelendiğinde ise Temmuz dönemine göre 0,2 ve geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puanlık artışlarla yüzde 77,7 seviyesinde gerçekleştiği görülmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

-MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLER YATAY SEYRE İŞARET EDİYOR-

Çalışmanın sonuç bölümünde ise, ağustosta yüzde 9,8'lik işsizlik oranının hem aylık hem de yıllık bazda artış anlamına gelse de mevsim etkilerinden arındırılmış verilerin (gerek işsizlik gerekse tarım dışı işsizlik) yatay seyre işaret ettiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Sanayi istihdamındaki gerileme devam etmekle birlikte, yavaşlamış durumdadır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranındaki yatay seyir ve Ekim ayında sanayi üretim endeksinde görülen beklentilerin üzerindeki artış, sanayi istihdamı ve üretimiyle ilgili kaygıların artmasını engellemekte ve beklentilerin yönünü olumluya çevirmektedir."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title