Haberler

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Açıklaması

Eskişehir’de düzenlenen ‘Eskişehir Ekonomi Buluşmasına’ katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, “Asgari ücretin artmasına karşı değiliz” dedi.

Eskişehir'de düzenlenen 'Eskişehir Ekonomi Buluşmasına' katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, "Asgari ücretin artmasına karşı değiliz" dedi.

Özel bir otelde Eskişehir Ticaret Borsası (ETB), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen 'Eskişehir Ekonomi Buluşması'na katılan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir'in tarım, sanayi ve yüksek teknoloji kenti olduğunu belirterek, Türkiye'nin en yaşanabilir ikinci kenti olduğunu söyledi. Eskişehir'in, eğitim sektöründe de Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında yer aldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Eskişehir havacılık ve raylı sistemde Türkiye'nin kalbidir. Eskişehir ihracatta da önde gelen kentler arasında yer alıyor. İhracatın büyük bölümü ABD ve AB'ye yapılıyor. Zengine mal satmak kolay değildir. Eskişehir'de dünya ile rekabet eden bir sanayi var" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRETİN ARTMASINA KARŞI DEĞİLİZ"

Türkiye'nin gündeminde şu anda asgari ücret konusunun olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, işçilerin fazla kazanması ve asgari ücretin artmasına karşı olmadıklarına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, işverenlerin de çeşitli sıkıntıları olduğunu ifade ederek, "Şu an itibariyle ben işçime bin 500 lira ödüyorum ama işçimin eline bin lira geçiyor. Ben diyorum ki 'bu aradaki 500 lirayı kim alıyorsa işçime verilsin'. Bunu derken bin 300 liranın işçimin cebine girmesini kıskanır mıyım? İşçimin cebine girse daha fazla harcayacak. Bizim için daha fazla pazar olacak. Yani 'kazanmasın' deme şansımız var mı? Bizde bin 500 lira cepten çıkıyor zaten. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 72 ile dünya birincisiyiz. Bizden sonra yüzde 52 ile Almanya, yüzde 38 ile ABD geliyor. Biz devletten para, pul istemiyoruz. Tek istediğimiz rakiplerimizle eşit şartla rekabet etmek. Rakibimin üzerindeki vergi yükü ne, bana da onu yükle. Hangi standartta ham madde temin ediyor. Hangi standartta enerji temin ediyor. Ben de onu kullanayım. Gerisini bize bırakın diyoruz" şeklinde konuştu.

"DAMGA VERGİSİ DÜNYADA OLMAYAN BİR VERGİ"

Konuşmasında damga vergisine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "İnternet üzerinden bir mal aldınız, yüzde yarım damga vergisi var. Ödemezseniz vergi kaçakçısı oluyorsunuz. Damga vergisi dünyada olmayan bir vergi. Dünyada olmayan bir verginin karşısındayız. Bunun kaldırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TOPTANCI ANLAYIŞLA BU İŞ OLMUYOR"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvik sistemine bakıldığında, makine yatırımlarında 2011 yılının altında seyredildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Demek ki 81 ile sektörel il ve ilçe bazında teşvike dönmek lazım. Ama yeni teşvik ile mevcut üretim yapanın arasında haksız rekabet olmaması lazım. Kim üretiyorsa ona teşvik verin. Yeni teşvik modeli de bu olması lazım. Muhakkak bölgelerin farklılaşması lazım. Her bölgeye her şeyi veriyorum. Toptancı anlayışla bu iş olmuyor. Bu kapsamda gittiğimizden dolayı Türkiye'nin ürettiği buğdayın 3 mislini öğütecek un değirmen kapasitemiz var, atıl duruyor. Bunlar hepimizin ortak kaynağı" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ETB Başkanı Ömer Zeydan, ETO Başkanı Metin Güler ve ESO Başkanı Savaş Özaydemir, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ağaç oyması tablo hediye etti.

Etkinliğe, TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı M. Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanları Ömer Zeydan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iş dünyasının temsilcileri, çok sayıda tüccar ve sanayiciler katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Metin Güler Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title