Haberler

Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu: Şahsım Gümrük Kapılarından Bir Kuruş Maddi Kazanç Elde Etmemiştir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarından bir kuruş maddi kazancı bulunmadığını belirterek, modernizasyonu tamamlanan 6, devam eden 5 kapı için devletin kasasından tek kuruş çıkmadan yaklaşık 750 milyon TL'lik yatırım yapılmış olacağını vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarından bir kuruş maddi kazancı bulunmadığını belirterek, modernizasyonu tamamlanan 6, devam eden 5 kapı için devletin kasasından tek kuruş çıkmadan yaklaşık 750 milyon TL'lik yatırım yapılmış olacağını vurguladı. Devlete bugüne kadar ödenen vergi tutarının yaklaşık 250 milyon TL'ye ulaştığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Böylece kamunun kazancı 1 milyar TL'ye ulaşmıştır. İddia edildiği şekilde kamu zarara uğramamıştır" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bugün bir gazetede yer alan "İşte Meclis'ten gizlenen Rifat Baba raporu" haberi ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. "Öncelikle vurgulamak isterim ki; şahsım gümrük kapılarından bir kuruş maddi kazanç elde etmemiştir" diyen Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarından bir kazancı olduğu algısı oluşturulmaya çalışılan haberle ilgili olarak hukuki haklarını kullanacağını bildirdi. Türkiye'nin gümrük kapılarının Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından modernize edildiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, " GTİ, TOBB başta olmak üzere Türkiye çapındaki 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulmuştur. Bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Nusaybin Gümrük Kapılarının modernizasyonu tamamlanmıştır. Dilucu, Esendere, Çıldır/Aktaş ve Kapıköy Gümrük Kapıları ile Halkalı Gümrük Müdürlüğü'ndeki çalışmalar devam etmektedir" dedi.

-"DEVLETİN KASASINDAN TEK KURUŞ ÇIKMADAN 750 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPILACAK"-

Modernizasyonu tamamlanan 6 kapı için yaklaşık 300 milyon TL'lik yatırım yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, yatırımı devam eden 5 kapının ise yaklaşık 450 milyon TL'ye mal olacağının hesaplandığını vurguladı. Böylece devletin kasasından tek kuruş çıkmadan yaklaşık 750 milyon TL'lik yatırım yapılmış olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Buna ilave olarak devlete bugüne kadar ödenen vergi tutarı yaklaşık 250 milyon TL'ye ulaşmıştır. Böylece kamunun kazancı 1 milyar TL'ye ulaşmıştır. İddia edildiği şekilde kamu zarara uğramamıştır. Haberdeki bilgiler kamuoyunu yanıltıcı şekilde eksik bırakılmıştır. Şöyle ki; sözleşmelerde yer alan yatırım maliyetleri başlangıçtaki tahmini maliyetlerdir. Sonradan kamu tarafından ihtiyaç duyulan yatırımlarla birlikte gerçekleşen maliyetler bunun çok üzerine çıkmaktadır. Mesela Habur Gümrük Kapısı'nın tahmini maliyeti 17.9 milyon TL olarak hesaplanmış, ancak ilave yatırımlarla birlikte 50 milyon TL'yi aşmıştır. Cilvegözü Gümrük Kapısı ise 11.5 milyon TL hesaplanmışken, 30 milyon TL'ye ulaşmıştır."

-"KARLILIK DİYE BELİRTİLEN TUTARLAR, İŞLETMENİN GELİRİ"-

Gümrük kapılarındaki karlılık rakamları diye belirtilen tutarların işletmenin gelir rakamları olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, hiçbir ticari işletmede gelirin tamamının kar olmadığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu kapılarda da ciddi işletme maliyetleri bulunduğuna dikkat çekti. Haberde, gümrük kapılarından gelir elde edildiği gibi zarar da edildiğinin göz ardı edildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

"Nusaybin Gümrük Kapısı yaklaşık 30 milyon TL'lik yatırım ile 2011 yılında modernize edilmiş, ancak Suriye'de yaşanan karışıklıklar nedeniyle işletmeye açılamamıştır. Aynı şekilde Cilvegözü Gümrük Kapısı da yaklaşık olarak 2 yıldır işletilememektedir. Buradaki tüm giderler ve hizmetler GTİ tarafından karşılanmaya devam etmektedir."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Cilvegözü Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title