Haberler

Tmmob: "İşçiler Ölüyor, Çalışma Bakanlığı Seyrediyor"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece"...

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, " Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece seyrediyor" dedi TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, " Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece seyrediyor" dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İstanbul Esenyurt'ta bir inşaat şantiyesinde meydana gelen ve 11 işçinin ölümüne yol açan yangın üzerine yazılı bir açıklama yaptı. "Elbistan'da geçen yıl iş kazasında hayatını kaybeden 10 işçi halen toprak altında, geçtiğimiz günlerde Adana'da hayatını kaybeden 10 işçiden 6'sının ölüsüne bile ulaşılamadı. Dün İstanbul Esenyurt'ta bir inşaatın şantiyesinde bu çağda çadırlarda kalmak zorunda bırakılan 11 işçi, çıkan yangında hayatını kaybetti" ifadelerini kullanan Soğancı, her gün Türkiye'nin bir yerinde, işçi cenazelerinin toprağa verildiğine dikkat çekti.

Hiçbir ülkede insanların, işçilerin canının bu kadar önemsiz olmadığını kaydeden Soğancı, "Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece seyrediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SGK da sadece istatistik yayımlıyor. SGK istatistiklerine göre, 2008'de 865 olan iş kazaları sonucu ölüm, 2010 yılında 1434'e ulaştı. Eğer SGK 2011 ve 2012 yılı istatistiklerini açıklayabilirse, bu yıllarda ölüm sayısının çok daha arttığını göreceğiz" dedi.

-DENETİM YAPMA BAKANLIĞA AİT-

Çalışma Bakanlığı'nın bu süreci seyrettiğini ileri süren Soğancı, bakanlığın ölümler olduğunda ise "İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı"nı TBMM'ye getireceğini söylediğini kaydetti. Soğancı, "Son olarak 5 Mart tarihinde, yasa tasarısının TBMM'ye getirileceği söylendi, aradan bir hafta geçti, ne taslak var, ne yasa var ne de düzenleme. Dün 11 işçi hayatını kaybetti, bugün yine demeçler verilecek ve belki yine yasa taslağından söz edilecek ancak birkaç gün sonra her şey unutulacak. İnsan hayatı sadece istatistik değildir, insan hayatından değerli herhangi bir şey yoktur. Elbette işçilerin sağlığının korunması görevi işverenlere aittir, ama bu konuda düzenleme ve denetim yapma, ceza uygulama, gerektiğinde işyerini kapatma yükümlülüğü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na aittir. Bakanlık bu konudaki görevlerini yerine getirmeyip, bu alanda her türlü görevi üstlenmeye hazır TMMOB ve TTB'yi saf dışı etmenin peşinde. Bakanlık gerekli düzenlemeleri, denetlemeleri yapmadığı için, uygunsuzluklar konusunda cezai işlem uygulamadığı için ölümlerin sorumlusudur. Medeni bir ülkede sorumlular koltuğa yapışmaz, hesap verir. Ancak, döneminde ölümlerin hızla arttığı daha önceki bakan şimdi Milli Eğitim Bakanı olarak yaşayan ölüler yaratmanın peşinde koşarken, yeni bakan da işçi ölümlerini seyrediyor" ifadelerini kullandı.

Soğancı ölümlerin durması için yapılacakları şöyle sıraladı:

"-Bakanlık, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün kendisinde olduğunun farkına varmalı,

-Yasa çıkaracağız, yönetmelik çıkaracağız diye her gün bir birini tutmayan açıklamalardan vazgeçilmeli,

-Acilen, işçi sendikaları, kamu çalışanları sendikaları, TMMOB, TTB ile bir araya gelerek gerekli düzenlemelere karar verilmeli, örgütlere karşı düşmanca tavırdan vazgeçilmeli, önerileri önemsenmeli,

-İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması bir kar alanı olarak değil, kamu hizmeti olarak görülmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalı,

-İşyeri denetimleri artırılmalı,

-İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik cezalar artırılmalıdır." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Mehmet Soğancı İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title