Haberler

TESK Başkanı Palandöken: "Deprem Binalarının Yetişmesi İçin Ara Eleman Şart"

Güncelleme:

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından yıkıma uğrayan 11 ilde kalıcı konutların hızla tamamlanması için şantiyelerde çalışacak ara eleman ve usta bulmakta sıkıntı yaşandığını bildirdi. Palandöken, "Deprem konutlarının yetişmesi için ara eleman yetiştirme çalışmalarına hız verilmeli. Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan ara eleman açığını kapatmak için gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli ve mesleki eğitim süresi emekliliğe sayılarak cazip hale getirilmelidir” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından yıkıma uğrayan 11 ilde kalıcı konutların hızla tamamlanması için şantiyelerde çalışacak ara eleman ve usta bulmakta sıkıntı yaşandığını bildirdi. Palandöken, "Deprem konutlarının yetişmesi için ara eleman yetiştirme çalışmalarına hız verilmeli. Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan ara eleman açığını kapatmak için gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli ve mesleki eğitim süresi emekliliğe sayılarak cazip hale getirilmelidir" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bugün yaptığı yazılı açıklamada ara eleman sıkıntısının gün geçtikçe arttığına dikkati çekti. Özellikle 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından yıkıma uğrayan 11 kentte kalıcı konutların hızla tamamlanması için şantiyelerde çalışacak ara eleman ve usta bulmakta yaşanan sıkıntılara işaret eden Palandöken, açıklamasında şunlara yer verdi:

"HIZLANDIRILMIŞ PROGRAMLARLA MESLEKİ EĞİTİME ÖNCELİK ŞART: Ara eleman yetiştirme meselesi ve meslek yüksekokulu meselesi bizim ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biridir. Buradan yetişen çocuklar, gençler bizim geleceğimizdir. Ancak ara elaman sorunu ve dolayısıyla yeterli usta bulamama sıkıntısı her geçen gün daha da artıyor. Sanayide, berber ve kuaförlerde, terzilerde, kasaplarda ve daha çok meslek kolunda ara elaman sıkıntısı ciddi boyutlarda. Öyle ki şu anda ülkemizin en önemli meselesi olan deprem konutlarının yeniden tamamlanması için şantiyelerde çalıştıracak yeterli sayıda usta yok. Ülkede mühendis çok ancak demirci, sıvacı, kalıpçı, kaynakçı, operatör, elektrikçi vb. bulunamamaktadır. Bu nedenle meslek teknik okullarının sayısı hızla arttırılmalı, hızlandırılmış programlarla meslek eğitimlerine öncelik verilmelidir.

MESLEKİ EĞİTİM, EKONOMİ İLE KALKINMANIN TEMEL ŞARTIDIR: Ekonomimiz için en önemli çıkış yolu mesleki eğitimden geçiyor. Günümüzde en iyi okullarda okumak, herkesin gıpta ettiği bölümlerden mezun olmak kadar, bir zanaat öğrenmek, mesleki teknik eğitim almak da önemlidir. Bu yüzden ailelerin çocuklarını mesleki eğitime özendirmesi için projeler yapılmalıdır. Ekonomide çarkların dönmesini sağlayacak, piyasaları canlandıracak ve kalkınmamızı sağlayacak en önemli adım mesleki eğitimin güçlendirilmesidir. Ancak günümüzde ne yazık ki meslek liselerinde yapılan staj ve işin öğrenildiği çıraklık eğitim dönemi emeklilikte geçerli olmuyor. Mesleki eğitim alan çırakların sigorta başlangıcı çıraklık döneminden itibaren başlamalı ve bu dönemdeki çalışmaları emekliliklerine yansıtılmalıdır. Ahilik kültürünün devam etmesi ve ekonominin ihtiyacı olan ara eleman eksiğinin kapatılması için mesleki eğitimi cazip hale getirmek şart."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Kahramanmaraş Deprem Tesk Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title