Haberler

Telekom'da İlk Greve 'Sabotaj' Karıştı

25 Bin 680 Türk Telekom Çalışanı İçin Önceki Geceyarısına Kadar Sürdürülen Toplu Görüşmelerde Sonuç Alınamaması Üzerine Dün Sabah Türk Telekom Tarihindeki İlk Grev Başladı.

25 bin 680 Türk Telekom çalışanı için önceki geceyarısına kadar sürdürülen toplu görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine dün sabah Türk Telekom tarihindeki ilk grev başladı.

Telekom ve Haber-İş Sendikası arasındaki görüşmelerin hemen ardından sekiz ilde telefon erişimini sağlayan fiber optik kablolar kesildi. Telekom yönetimi, sabotaj iddiası ile suç duyurusunda bulundu.

 

TÜRK TELEKOM'DAN GREV FOTOĞRAFLARI

TÜRK Telekom tarihindeki ilk greve sabotaj kuşkusu bulaştı. Türk Telekom ve Türkiye Haber-İş arasında uzlaşmazlıkla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi kapsamında önceki gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde de anlaşmaya varılmaması üzerine, sendikaya üye 25 bin 680 işçi dün sabah saat 08.00 itibariyle grevi başlattı. Türk Telekom ve Haber-İş Sendikası arasındaki görüşmelerin hemen ardından sekiz ilde telefon erişimini sağlayan fiber optik kablolar esrarengiz şekilde koptu. Kabloların kopması başta bankalar ve hastaneler olmak üzere bir çok merkezi felç etti.

GECE 02.30’DA: Taraflar dün uzlaşamadan masadan kalkarken saatler 02.30’u gösteriyordu. Masadan kalkılmasından hemen sonra iller arasındaki santralleri birbirine bağlayan fiber optik kablolardan Adana-Ceyhan arasındaki bölüm kesildi. Bunun ardından yarım saat içinde Edirne yurtdışı, İzmir’de iki ayrı güzergah, Bursa’da iki ayrı güzergah, Afyon-Burdur, Adana-Ceyhan, Ankara-Ümitköy-Çeltikçi, Mersin-Antalya, Batman ve dört ilçesindeki fiber optik kablolar da birbiri ardına kesildi. Bölgelerde hemen arama tarama ekipleri oluşturan Türk Telekom, herhangi bir sabotaj ihtimaline karşı önemle korunan kabloların, baltalarla kesildiğini tespit etti. Telekom yetkilileri, çelik borularla korunan fiber optik kablolara verilecek zararların tamirinin zor olması nedeniyle tercih edildiğini belirttiler.

GSM KABLOLARI DA KESİLDİ: Kesilen kabloların içinde Türkiye’nin üç GSM operatörü Turkcell, Vodafone ve Avea’nın da hatları olduğunu belirten yetkililer, kesintilerin olduğu bölgelerde cep telefonlarıyla ilgili sıkıntıların meydana geldiğini belirttiler. Grev yapan çalışanlar, Türk Telekom binalarına girişleri de engellediler. Bu yolla çalışanlar, Telekom binaları içinde bulunan Avea santrallerinin de çökmesine neden oldular. Avea hatlarında meydana gelen arızalar, girişe izin verilmediği için giderilemedi.

SUÇ DUYURUSU: Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, "Grevin başladığı ilk günde fiber altyapımızda bazı noktalarda dış müdahale ile kesilmeler olmuştur. Görev başında olan personelimiz bu arızaların tamamını hızla gidermiştir" denildi. Açıklamada, "Görüşmelerin bittiği saat olan 02.30 sonrasında birçok noktada fiber kabloların kesilmesi bu olayların organize olduğu ve tek noktadan yönlendirildiği yolunda bir intiba uyandırmıştır. Kablo kesme-yakma gibi sabotaj eylemleri birer suçtur. Bu eylemler konusunda kanuni merciler nezdinde gerekli adımlar atılmaktadır" denildi. Türk Telekom, fiber optik kablolara yapılan baltalı sabotajlarla ilgili cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan da Telekom’un suçlamalarının iftira olduğunu ileri sürerek, "Biz yapmadık, Bu bir iftira. O zaman sorumluyu bulup birlikte cezalandıralım" dedi.

Telekom: Şartlarımızı sonuna kadar zorladık

TÜRK Telekom yönetimi, bunun olmaması için koşullarını sonuna kadar zorladıklarını, grevin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesi için çalışacaklarını bildirdi. Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, "Şartları zorlayarak ve elimizdeki bütün imkanları kullanarak, sendika yönetimine bütçemiz dahilinde mümkün olabilecek en iyi nihai teklifi sunduk" denildi. Telekom, uyuşmazlık konusu maddelerin birçoğunda önemli iyileştirmeler öngören nihai teklifin sendika yönetimine sunduklarını belirterek, şöyle denildi: "Sendika yönetiminin teklifimize olumlu yaklaşmadığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Mevcut durumda toplu sözleşmeye tabi çalışanlarımızın ortalama ücreti piyasa ortalamalarının yüzde 59 üzerindedir."

Sabotaj, İstanbul, Ankara ve İzmir haberleşmesini etkiledi

TÜRK Telekom Avrupa Yakası’ndan Sorumlu İl Yöneticisi Mehmet Beytur, İstanbul’da herhangi bir sabotaj olmadığını ama başka illerde yapılmış sabotajlar nedeniyle İstanbul’dan Ankara ve İzmir yönüne sorun yaşadıklarını söyledi. Beytur, durumu savcılığa bildirdiklerini ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için Vali Muammer Güler’le görüştüklerini söyledi. Beytur, grev nedeniyle, müşteri kabulu, arızaların ıslahı ve yeni hizmet tesisi konularında belli oranlarda daha geç hizmet verileceğini söyledi.

Haber-İş: Greve zorlandık

TÜRK Telekom tarihindeki ilk grev Türkiye Haber-İş sendikası yöneticileri ve Türk Telekom Ankara il Müdürlüğünde çalışan işçilerin dün sabah saat 08.00’de Müdürlük önünde toplanmaları ile başladı. Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, Türk Telekom yönetiminin çalışanların haklı taleplerini görmezden geldiğini ve işçiye tarihinde bir ilki yaşatarak, greve zorladığını söyledi. Akcan, Türk Telekom yönetiminin ilke bazında sendika taleplerini haklı görmelerine karşın, çözüm önerilerini kabul etmek yerine üst yönetimin verdiği kararla yetinmelerini beklediklerini belirtti.

SENDİKALI-SENDİKASIZ AYIRIMI: Yönetimin toplu sözleşme sürecini tıkayarak işçileri grev aşamamasına getirdiğini ifade eden Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sendikalı işçilerle aynı kıdem ve unvana sahip bulunan ve birçok yerde de yan yana çalışan işçilere işverenin kendiliğinden verdiği ücreti sendikalı işçilere vermekte direnmesinin hangi haklı gerekçeyle izah edebileceğini anlamış değiliz. Nitekim Türk Telekom yetkilileri de bu durumu izah etmekte zorlandıkları için taleplerimizi haklı görmekteler, ancak ücretler arasında kendilerinin oluşturduğu bu dengesizliğin faturasını işçilerimize ve sendikamıza ödetmeye kalkmaktalar. Bizden böylesine onur kırıcı bir yaklaşıma destek vermemizi ve anlayış göstermemizi kimse bekleyemez."

MERAL’DEN DESTEK: Bu arada Telekom çalışanlarına destek için gelen eski Türk-İş Genel Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de yaptığı konuşmada, Türk Telekom’un tarihinde ilk kez greve gittiğini belirterek, "Siz bunu başaracaksınız. Bu halkın size ihtiyacı var" dedi.

Doany sabaha karşı konuştu: Bu grev uzun sürmez

TÜRK Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, Türk Telekom’un çalışanlarına piyasa fiyatının üstünde iyi bir ücret ödediğini kaydederek "Grevin uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Nihayetinde uzlaşıya varılacağını veya hakemle sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi. Doany, önceki gün geceyarısı sabaha karşı görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, sendika ile görüşmelerin tamamlandığını fakat uzlaşmaya varılamadığını kaydetti. Doayn, "Türk Telekom, çalışanlarına iyi ücret ödüyor. Bu ücret piyasa fiyatının üstünde" diye konuştu. Doany, maaş konusunda hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydederek 26 bin sendikalı çalışandan 5-6 binine maaş düzenlemesi teklif ettiklerini fakat bu konularda mutabakata varılamadığını ifade etti. Grevin uzun sürmeyeceğini düşündüklerini kaydeden Doany, ayrıca grevin çok büyük engel oluşturmayacağını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title