Haberler

Suriyeli İşçilerin Çalışacağı Yerler Belli Oldu

Güncelleme:

Suriyelilerin çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeden sendikalar tedirgin. Düzenlemeye göre Suriyeli işçiler fabrikalarda yüzde 10'unu geçmeyecek. Tarımda kotayı valilik belirleyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesiyle ilgili yaptığı düzenleme Bakanlar Kurulu'nda ele alındı. Düzenleme önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacak.

Bu çalışmadan Türkiye'de resmi kayıtlara göre bulunan 2 milyon 411 bin Suriyeli yararlanacak. Şu ana kadar 7 bin 351 Suriyeliye çalışma izni verildi. Kaçak yollarla çalışan Suriyeli sayısı ise 500 bini aşıyor. Bu çalışma ile Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya kaçak yollardan gitmesinin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

YÜZDE 10'U GEÇMEYECEK

Düzenlemede Türk vatandaşlarının etkilenmemesi için bazı sınırlamalar yer alacak. Suriyeliler geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecek. Suriyeliler, sadece ikamet ettikleri illerde çalışabilecek. Suriyeli sayısı, çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10'unu geçemeyecek. Geçici tarım işçisi olarak çalışacak Suriyeliler için valiliklerden izni alınacak. Tarım işçisi olacak Suriyeli işçilerin kotalarını valilikler esnetebilecek.

ASGARİ ÜCRET ALTINDA ÇALIŞTIRILIYORLAR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, Suriyelilerin Türkiye'de iş gücü piyasası üzerindeki etkileri ve istihdam şartlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. Çalıştırılan Suriyeli işçilerin üçte biri, asgari ücretin altında ücret alıyor. İşverenlerin yüzde 60'ı ihtiyaç olduğunda Suriyeli çalıştırabileceğini, yüzde 64'ü de devlet desteği sağlanması halinde Suriyeli istihdam edebileceğini belirtiyor. Hiçbir şekilde Suriyeli çalıştırmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 32.

KAYIT DIŞI ARTACAK

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk, yüzde 10 Suriyeli işçi çalıştırma düzenlemesinin kaçak Suriyeli çalıştırmayı kolaylaştıracağını söyledi. Birçok işletmenin resmi kayıtlarda yüzde 10 Suriyeli çalıştırdığını göstereceğini ancak bu oranın gerçekte yüzde 30'u aşacağını kaydetti. Bunun da Türk işçileri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

DENETiM ÇOK iYi YAPILMALI

Vedat Öztürk, Suriyelilerin ve Türk işçilerin mağdur olmaması için devletin denetimleri çok iyi yapması gerektiğini belirtti. en Öztürk, "Devlet sıkı denetimlerle kayıt dışı istihdamı önlemeli. Aksi halde insanlar işsiz kalma korkusuyla daha az ücreti kabul eder. İşçilerin maaşları aşağı iner. İş barışı bozulur. Türk işçiler işsiz kalır" dedi. GAZiANTEP'TE iŞSiZLiĞi ARTIRDI CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Suriyelilerin kaçak çalıştırılarak şehrin ekonomik yönünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Suriyeli işçilerin daha ucuza çalıştırılmalarıyla Gaziantep'te işsizlik oranının arttığını kaydetti. Bunların kayıt altına alınıp, kayıtlı çalıştırılmalarının bu soruna bir düzen getireceğini söyleyen Gökdağ, illerin kaç Suriyeli göçmen çalıştırma kapasitesinin olduğunun da belirlenip ona göre adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

GÖÇMENLERE KÖLE MUAMELESİ YAPILIYOR DİSK

Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye'de kayıt dışı biçimde, asgari ücretin altında, kölece koşullarda çalıştırılan yüz binlerce göçmen bulunduğunu söyledi. Bunun hak gaspı olduğunu belirten Beko, bu durumun gün geçtikçe yaygınlaştığını dile getirdi. Kayıt dışı çalıştırılan göçmenlerin çalışma izni sorunlarının çözülmesini ve eşit haklarla çalıştırılmasını desteklediklerini belirten Beko, düzenlemeyi yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini aktardı. Beko, bir krizi çözmek isterken başka toplumsal krizler oluşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Vedat Öztürk Gaziantep Kani Beko Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500

Yorumlar (119)

ultras:

Gece gündüz Suriyelileri düşünüp Türk işsizlere gelince GSSyi kitleyen AKP Hükümetini tebrik ederim bu AK koyunlara az bile yapıyor :)

24
2
yanıtYanıtla
emir:

kafayı yicem arkadaş ya senin milletin işsizlikten kırılırken sen nasıl kalkıp onlara düzenleme yapıyorsun? işsizliği geçtim kadın ölümleri, tecavüzler, terör hepsi bitti bunlarmı kaldı. . şimdi kalkıp dini açıdan savunurlar onlara diyeceğimde dinen önce evinin içindeki doyurulur. .

25
0
yanıtYanıtla
Çağdaş:

İnşallah en çok AKP ye oy verenler etkilenir . .

24
1
yanıtYanıtla
Inşallah.:

Inşallah görsünler o zaman akp hsyranlıklarını

yanıt3
yanıt0
akp türklere yer yokmu cicim:

polis ve vali olsunlar türkleri kovsunlar

21
2
yanıtYanıtla
Elif:

Akp ye oy verdigim icin pismanim 3 milyon suriyeliyi alarak yaptigi okadar isin hic bir kiymetini bitakmadi simdide maalesef koca osmanliyi avrupanin kapicisi yapti

17
6
yanıtYanıtla
Yerli ve Mili Uçağımız Göklerde:

Durmak yok yola devam. Küresel güç olan Türkiye artık komşu ülkelerdeki aç insanların karnını doyuracak kadar güçlü bir hale geldi. İşte Osmanlı torununa yakışanda budur. Yerli ve milli olan Suriyeli kardeşlerimiz bu müjdeli haber hayırlı olsun size.

7
15
yanıtYanıtla
duran emmi:

ben bunların bir kaçını aldım işe çalışmaya gelemiyorlar alışmışlar beleş hayata zora geldimi işten kaçıyorlar memleketlerinden kaçtıkları gibi

22
0
yanıtYanıtla
ea:

Yurtdisinda iyi bir otelin guvenlikcisiyim. Gecici olarak otel calisanlarinin konakladigi sitede nöbet tutuyorum. Gece saat 12den sonra kesinlikle ziyaretler yasak ama bizim savastan kacmis suriyeli arkadasin butun ailesi her gece geliyorlar bazen sabaha karsi 3te falan geliyorlar ustelik defalarca uyarmama ragmen. Tutanak yazacagim da yazik savas magdurlari diyorum ama hakikaten kanlarinda yuzsuzluk var. Savas magdurlari diyoruz ustumuze biniyorlar. İnsan biraz agir olur efendi olur.

22
0
yanıtYanıtla
İmam Hatip Mezunu:

Ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir bu gelişme. Türkiye artık faiz lobisinin esaretinde değil ve her geçen gün kürsel bir güç haline geliyor. Milli gelir artıyor. Merkez bankasının döviz rezervi ortada.

0
20
yanıtYanıtla
Tüm 119 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title