Haberler

"Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" paneli -

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Müdürü Hulusi Şentürk, "Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız" dedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Müdürü Hulusi Şentürk, "Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız" dedi.

TSE tarafından düzenlenen panelde, standardizasyonun önemi ve işletmelere sağladığı faydalarla KOBİ'lerin standardizasyondaki rolleri masaya yatırıldı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ndeki panelin açılışında konuşan TSE Genel Müdürü Şentürk, standardın serbest piyasada oyun kurallarını belirleme sanatı olduğunu belirterek, "ABD, Avrupa ve Çinli üreticilerle sahada mücadele ediyorsunuz. Ancak bu mücadelenin kurallarını rakipleriniz belirlemiş. Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız" dedi.

Şentürk, standartlar üzerine kurulu bir dünya üzerinde yaşanıldığını ancak Türkiye'de bu standartların gerektiği gibi yerine getirilmediğini kaydetti.

Telif hakkı anlamına gelen "Copyright" işaret "C"yi Türk şirketlerin alabilmek için yıllarca uluslararası standart kuruluşlarına milyar dolarlar ödediğini dile getiren Şentürk, uluslararası standart kuruluşlarındaki standart komitelerinin önemine dikkati çekti.

Dünyada ekonomisi güçlü ülkelerin bu komitelerde söz sahibi olmak için yarıştığını belirten Şentürk, şunları söyledi:

"ABD, Çin, Almanya ve diğer büyük ülkeler bu komitelerin yönetimi almak istiyor. Sayıları binin üzerinde olan komitelerin yaklaşık 700'ünde ya ABD'li bir komite başkanı ya da bir sekreter var. Komitede söz sahibi olmak demek, standart belirlemek demek. Bu ülkeler de söz sahibi olduğu komitelerde standart belirlerken kendi ülkelerindeki üreticilerin durumuna göre standartlar belirliyor. Türkiye bu binden fazla olan komitenin sadece 5'inde var ne yazık ki. ABD, Avrupa ve Çinli üreticilerle sahada mücadele ediyorsunuz ancak bu mücadelenin kurallarını rakipleriniz belirlemiş. Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız."

Türkiye'de kalite belgelendirme kuruluşları arasında TSE'nin bir tekel olduğunu zannedenlerin oldukça fazla olduğunu kaydeden Şentürk, "Bu aslında hiç de böyle değil. 2-2 buçuk milyar dolarlık bir kalite belgelendirme sektöründe TSE'nin aldığı pay sadece 120 milyon dolar, yani yerli kuruluşları da bunun yanına eklersek en fazla yüzde 10. Geri kalan yüzde 90'lık pay yabancıların. Kendi standartlarımızı be belgelendirme sistemimizi oluşturmalıyız. Kendi standartlarınız olmazsa marka olamazsınız" dedi.

Şentürk'ün konuşmasının ardından Egeli sanayicilerle TSE arasında standardizasyon işbirliği protokolü imzalandı.

-hulusi şentürk

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Hulusi Şentürk Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title