Haberler

Son Dakika! Türk-İş'ten yeni asgari ücretle ilgili açıklama: Çalışanın geçim şartlarını karşılamıyor

Güncelleme:

Son dakika! Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından 8.506 lira olarak belirlenmesinin ardından açıklama yaptı. Asgari ücretin açıklandığı toplantıya da katılmayan Atalay, "Belirlenen ücret çalışanın geçim şartlarını karşılamıyor. Kamuoyunun beklentisi giderilmedi. Çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir elde etmeleri için çaba gösterildi. Ancak bu talebimiz dikkate alınmadı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılı asgari ücret miktarını 8.506 TL olarak açıkladığı toplantıya Türk-İş'i temsilen hiçbir yetkili katılmadı. Geçtiğimiz günlerde asgari ücret için tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıklayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

"KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ GİDERİLMEMİŞTİR"

Belirlenen 8.506 TL'lik asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Atalay, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır." ifadelerini kullandı.

"TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI"

Atalay açıklamasına şu sözlerle devam etti: "Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi. Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı.

"İŞÇİ KESİMİ ALINAN KARARA KATILMAMIŞTIR"

Anayasada asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir. Ancak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Asgari Ücret Ergün Atalay Türk İş Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (31)

CEZA :

9 bin TL istemiştiniz olmadı 494 TL eksik kaldı. bunu siz istemediniz devlet verdi. bazı sendikalar 7.250 ye bile razıydı. orta yol bulundu. ama sizin buna zerre katkınız yok. tek diyeceğim. Basitretli yönetci iseniz istifa edr gidersiniz. ama nasıl giesin sende haklısın gelirin en az 200 - 300 Bin TL

303
53
yanıtYanıtla
ramazan:

bu kişi değilmiydi 7895 tl isteyen adamlar 8500 tl verdi neyin kafasını yaşıyo acaba şov yapma . adamsan istifa edersin ama yemez çünkü o koltuğun değeri işçilere verdiğin değerden fazla.

277
65
yanıtYanıtla
Zübeyir Kıvrak:

SAYIN BAŞKAN SEN 9000 LİRA İSTEMİŞDİN DEVLET 8500 LİRA DEDİ SENDE İŞVERENLERDEN 500 LİRA ALMANIN YOLUNA BAK MİROFONU GÖRÜNCE KONUŞMAK YERİNE

233
94
yanıtYanıtla
sivri:

zübeyir sende bu hesabı yapacak kafa yok boş konuşma

yanıt8
yanıt43
bekir yapici:

bence veren ne verecegini alanda ne alacagini önceden biliyor bir tiyatro oyunu sahneye konuyor aktörler rolleri paylasiyor iscide mayismis vaziyette seyrediyor Türk is sonucu bildigi ve iscilerin tepkisini almamak icin yine kurnazlik yapti masadan kacti diye düsünüyorum acik unutulan mikrofonu hatirlayin.

307
20
yanıtYanıtla
ferfer:

işçinin hakkını savunamıyorsunuz hükümetin verdiği haricinde hiçbir ekstra kazanımınız yok ama aidat olarak işçinin 1 günlük yevmiyesini cebe atıyorsunuz ne ayaksınız siz???

291
18
yanıtYanıtla
Ercan cıftcı:

Hükümet hakem rolünde pazarlık işçi ve işveren sendikaları arasında.

yanıt55
yanıt27
rasit uğuz:

ercan cıftcı hükümet yandaş hakem görevi yapıyor adamlar en az 9000 demiş yandaş hakem patrondan yana olup 8500 yaptı

yanıt12
yanıt15
Ercan cıftcı:

Bu mantar türü senede 2 defa yetişir. 1. Asgari ücret, 2. 1 mayıs taksim mi olacak başka yerde mi? SONRA MI? Sendika kasasından vur patlasın çal oynasın, Ağırlama gideri kop kop..

244
12
yanıtYanıtla
Duygu Çakmakçı:

su an verilen asgari ucretle sizin talebinizin arasında 494 TL oynuyor. 494 TLmi kurtaracak isciyi sorarım size. sanki çok bisey istemisler gibi bir de trip atıyorlar. insana yakısır gelir elde etmeliymis isci 494 lira ile olacaksa sizin aklınızdan suphe etmek lazım.

160
21
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title