Haberler

Son dakika: Merkez Bankası, politika faizini yüzde 17'de sabit bıraktı

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası politika faizini piyasaların beklentisi doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 17'de sabit bıraktı.

2021 yılının ilk faiz kararı açıklandı. Buna göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 17'de sabit bıraktı. Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." denildi.

AĞBAL İKİ KEZ FAİZ YÜKSELTMİŞTİ

Merkez Bankası, Naci Ağbal başkanlığında üçüncü faiz kararını açıklamış oldu. Ağbal göreve geldiğinde faizler yüzde 10,25 seviyesindeydi. 2020 Kasım ayındaki PPK toplantısında faiz 475 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkmıştı. 2020 Aralık ayındaki toplantıda ise 200 baz puan artıran Merkez Bankası, faizi yüzde 17'ye yükseltmişti.

Son dakika: Merkez Bankası, politika faizini yüzde 17'de sabit bıraktıMerkez Bankası Başkanı Naci Ağbal

Merkez'den yapılan açıklama şu ifadeler yer aldı:

"İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.

"SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEK"

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.

Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

"AÇIKLANACAK VERİLER KURUL'UN POLİTİKA DURUŞUNU DEĞİŞTİREBİLİR"

Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (41)

cnv:

milletin yastık altındaki altın dövizine göz diken çakal bir kurumdur mb gerçekten içler acısı rt faize karşıyım diyor şu faizin durumuna bakarmısın kendi atadığı adamlara sözü geçmiyormu şimdi kerdi çekip ben nasıl ev alacam ab de faizler 0 bizde niye 20 lere dayanmış ulan

22
5
yanıtYanıtla
Gölge:

Avrupa da ki yatırımcıların parasını ülkeye çekmek için. yatırımcılar güvenilir görmediği için yanaşmıyorlar. Bu arada dövizleri ve altınları TL ye çevrilmesini bekliyorlar. Fazla sürmez, ya döviz yükselecek yada faiz düşecek. Çapraz ilişki var.

yanıt3
yanıt2
aa:

TÜRKİYEDE ÇAKALDAN ÇOK NE VAR Kİ?HER YERDE VAR. . . . . . . . . . .

yanıt2
yanıt2
ASD:

Kendi atadığı ?

yanıt0
yanıt2
Değişim şart oldu:

Çalışana emekliye yüzde 7-8 verip enflasyonu düşük göstermek ile olmadığını bir görseler fena olmayacak..

22
3
yanıtYanıtla
Cafer:

Ekonomi bitik pahalılık o biçim. Faizler artsa ne olur artmasa ne olur. Merkez bankası tam dipde eksi de.

18
5
yanıtYanıtla
Ddhh:

Döviz bürosu kuyumcu banka üçgeninde üretmeden paraya para katıyoruz devletimiz sağolsun

16
3
yanıtYanıtla
halk:

faiz istiyoruz yüzde 30''a gelmezse faizler 1 cent bozdurmam

11
8
yanıtYanıtla
Seyit demir:

Bozmassan bozma senin doların ülkeyi kurtarmaz. Cahil halk.

yanıt1
yanıt6
Seyit demir:

Bozmassan bozma senin doların ülkeyi kurtarmaz.Cahil adam

yanıt2
yanıt3
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title