Haberler

Sinop Ngs "Halkın Katılımı Toplantısı" Sonrası Gerginlik

Sinop Nükleer Güç Santrali EUAS International ICC Proje Müdürü Erkan Yılar, santralin inşaat ve işletmesinde yöre halkının istihdamına öncelik vereceklerini belirterek, "Sinop Nükleer Santrali'nin yapımı aşamasında ve sonrasında yöredeki köylerin taşınması söz konusu değil." dedi.

Sinop Nükleer Güç Santrali EUAS International ICC Proje Müdürü Erkan Yılar, santralin inşaat ve işletmesinde yöre halkının istihdamına öncelik vereceklerini belirterek, "Sinop Nükleer Santrali'nin yapımı aşamasında ve sonrasında yöredeki köylerin taşınması söz konusu değil." dedi.

Elektrik Üretim AŞ iştiraki EUAS International ICC tarafından organize edilen, Türkiye'nin ikinci nükleer güç santrali (NGS) olacak Sinop NGS Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında "Halkın Katılımı Toplantısı" Sinop'un Abalı köyünde yapıldı.

Firma teknik ekibince projenin detayları hakkında yöre halkına genel bir sunum yapıldı, ardından halkın görüş, soru ve önerileri alındı.

Proje Müdürü Yılar, soruları yanıtlarken santralin inşaat ve işletmesinde yörenin tüm hassasiyetlerinin dikkate alınacağını belirterek, "İstihdamda yöre halkına öncelik verilecek ve hem inşaat hem de işletme aşamasında yöre halkı eğitilerek istihdam edilecek. Sinop Nükleer Santrali'nin yapımı aşamasında ve sonrasında yöredeki köylerin taşınması söz konusu değildir." diye konuştu.

Yılar, santralin işletme aşamasında yaşanacak herhangi bir kaza durumunda yapılması gerekenler hakkındaki sorular üzerine, "Öncelikle kaza olmaması için her türlü önlemi alıyoruz. Fakat yine de herhangi bir kaza durumunda ne yapılması gerektiği üzerine çok detaylı çalışmalar yapıyoruz. Zaten bu konuda ulusal düzeyde AFAD tarafından çalışmalar yürütülüyor. Proje bazlı olarak her türlü acil eylem planlarımızı hazırlıyoruz ve en ufak bir kaza durumunda bile ne yapılacağı proje başlamadan çok daha önce belirlenmiş ve iletilmiş olacak." karşılığını verdi.

Toplantıyı yöneten Sinop Çevre İl Müdürü Oğuzhan Kurt da şu aşamada ÇED başvuru dosyasının sunulduğunu belirterek, "Mahalle mahalle, ev ev dolaşarak projeyi anlatıp ÇED raporunu netleştirdikten sonra bütün kamuoyuna duyuracağız" ifadesini kullandı.

Salondaki protesto

Engin Tınman ve Ali Dizdaroğlu isimli iki vatandaş, toplantının başında "Halkın katılımı toplantısına hoş geldiniz" anonsundan sonra, "Hangi halk? Hepimizin sağlığıyla oynuyorsunuz" diye tepki gösterdi. Salonda bulunan güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilen göstericiler gözaltına alındı.

Bu arada, toplantı dolayısıyla Sinop Emniyet Müdürlüğüne Giresun, Ordu ve Tokat illerinden takviye olarak katılan yaklaşık 900 polis geceden bu yana toplantının yapılacağı salon çevresi ve şehir merkezinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Sinop NGS süreci

Sinop NGS Projesi'nin ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 12 Ocak'ta sunulmuştu.

İnceleme ve değerlendirme sürecinin ardından Sinop NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verildiği takdirde, projenin karar verme sürecinde ilk aşama tamamlanmış olacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca saha lisansı ve sonrasında inşaat lisansı verilmesinin ardından proje hayata geçirilecek.

Sinop'ta, Japon-Fransız ortaklığıyla inşa edilecek Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 480 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak ve 4 reaktörden oluşacak. 20 milyar dolarlık santral projesinin ilk reaktörünün 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor.

Sinop NGS "Halkın Katılımı Toplantısı" sonrası gerginlik

Toplantının ardından valiliğe yürümeye çalışan gruba polis müdahale etti

Salon içerisinde ve valilik önünde taşkınlık çıkartan 3 kişi gözaltına alındı

Elektrik Üretim AŞ iştiraki EUAS International ICC tarafından organize edilen Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında gerçekleştirilen "Halkın Katılımı Toplantısı" sonrası nükleer santral karşıtlarıyla polis arasında arbede yaşandı.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen toplantı için emniyet ekiplerince otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Çok sayıda polis ve askerin görev aldığı güvenlik önlemleri çerçevesinde salonun dolması nedeniyle içeriye giremeyen bazı vatandaşlar, otele 500 metre mesafede oluşturulan kontrol noktasında bekletildi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve Belediye Başkanı Baki Ergül'ün de aralarında bulunduğu grup emniyet güçleriyle yaptıkları görüşmelere rağmen salona giremeyerek kent merkezine dönmek durumunda kaldı.

Valiliğe yürümek isteyen gruba müdahale

Salona giremeyen gruptakiler eski otogar mevkisinde toplanarak valiliğe doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar atarak Sakarya Caddesi üzerinden valilik binası önüne kadar yürüyen gruptakiler burada oluşturulan polis güvenlik noktasını aşmak istedi. Polisin zaman zaman biber gazıyla müdahale ettiği grup içerisinde bulunan bir kişi gözaltına alındı. Yaşanan arbede sonrası nükleer santral karşıtları arasından 5 kişilik heyet Vali Hasan İpek ile bir süre görüştü. Görüşmenin ardından gruptakiler bazı kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundukları dilekçeleri ilgililere sunarak dağıldı.

Bu arada toplantı esnasında salon içerisinde taşkınlık çıkartan 2 kişi de gözaltına alındı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title