Haberler

Silme Planı Yargıtay'dan Döndü

TMSF Protokolle Devralan İktisat Bankası'nın Eski Sahibi Erol Aksoy, Show Tv'deki Yüzde 18'lik Hissesini Yok Sayan Çukurova Grubu'nun Patronu Mehmet Emin Karamehmet'e Karşı Önemli Bir Zafer Kazandı.

Şirketlerinin yönetimini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) protokolle devralan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy, Show TV’deki yüzde 18’lik hissesini yok sayan Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’e karşı önemli bir zafer kazandı.

Aksoy’un, Çukurova Grubu ile Show TV’de olan ortaklığını sermaye artırımlarına katılmadığı gerekçesiyle yok sayan mahkeme kararı, Yargıtay’dan döndü. Yargıtay, Aksoy ile Karamehmet’in şirketleri arasında görülen davada 4 bilirkişi raporuna karşın, Aksoy aleyhine olan son raporun dikkate alınarak karar verildiğini belirledi. Böylece 8’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Karamehmet lehine alınan kararı Yargıtay bozdu.

KARAMEHMET’İN ’NAKDEN’ ISRARI: Erol Aksoy’un şirketi MSM Mali Sistemler ile Show TV’nin bağlı olduğu AKS Televizyonculuk arasındaki davanın nedeni, Show TV hisseleri. Hakim ortak Karamehmet ile azınlık hissedar Erol Aksoy arasında mahkemeye yansıyan olaylar şöyle gelişti:

Erol Aksoy, kurucusu olduğu Show TV’nin hisseleri için Mehmet Emin Karamehmet’le Haziran 1999 yılında bir satış sözleşmesi imzaladı. Ancak Aksoy, hisselerinin tamamını devretmeyip, yüzde 18 oranındaki hisseyi de elinde tuttu.

Show TV’nin yönetimini üstlenen Karamehmet, bir süre sonra sermaye artırmaya karar verdi ve artırımada ’nakden’ katılım şartı koydu. O dönemde mal varlığına TMSF tarafından el konulan Aksoy, sermaye artırımının ihtiyati olmasını istedi.

Ancak Aksoy’un bu talebini dikkate almayan Karamehmet, sermaye artırımını nakden yaparak Aksoy’un payını önce yüzde 4’lere sonra yüzde 1.5’lere indirdi. Karamehmet’in bu hamlesine, Aksoy ise azınlık hisselerinin yok edilmek istendiği gerekçesiyle dava açarak karşılık verdi.

4 BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANDI: Ancak 8’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen dava, 30 Aralık 2005’te Aksoy’un aleyhine sonuçlandı. Aksoy bu kez, kararın incelenmesi talebiyle Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi’ne başvurdu. TMSF’nin de benzer yönde yaptığı başvuruyu bu dava ile birleştiren Yargıtay ise 24 Mayıs 2007 tarihli kararı ile 8’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararını bozdu. Yargıtay, kararında önceki süreçte 4 ayrı bilirkişi incelemesi yapıldığına dikkat çekerek, şu sonuca vardı: "3 bilirkişi raporunda birbiriyle uyumlu tespit ve sonuçlara varılmış. Davalı tarafın (AKS) istemi üzerine yeni bir bilirkişi incelemesi yoluna gidilmiş. 21 Şubat 2005 tarihli raporda ise önceki raporlardan tamamen farklı sonuçlara varılmış ve mahkemece bu son rapor benimsenerek rapordaki görüş ve tespitlere göre hüküm kurulmuş."

Yargıtay: İyi niyet kurallarına ve azınlık hakkına aykırılık var

İSTANBUL 8’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Erol Aksoy aleyhine alınan kararın arada oluşan çelişkilerin giderilmede son bilirkişi raporuna dayanarak alındığını belirten Yargıtay, bozma kararında şöyle dedi: "Esas sermayenin artırılmasının iyi niyet kurallarına ve azınlık haklarına aykırı olup olmadığı konusunda son bilirkişi raporu ile önceki raporlar arasında ortaya çıkan çelişkiler yeni bir bilirkişi kuruluna yaptırılacak incelemeyle giderilmeden, hakimin mesleki bilgi ve formasyonu dışında kalan hususlarla ilgili olarak son bilirkişi raporunun isabetli olduğunu kabulü ile sermaye artışına ilişkin kararın iptal isteminin reddi eksik incelemeye dayalı görülmüş, kararın bu yönden de bozulması gerekmiştir."

Karamehmet hisse satmaya çalışıyor

YARGITAY’ın aldığı bu karar ile Erol Aksoy’a Show TV’deki yüzde 18’lik hissesine kavuşmasının yolu önemli ölçüde açılırken, Mehmet Emin Karamehmet’in de buradaki hisselerinin bir kısmını satmak istediği biliniyor. Reuters’in 19 Temmuz’daki haberine göre, Çukurova Holding aralarında Akşam Gazetesi, Show TV ve Digiturk gibi gazete, dergi ve televizyonların bulunduğu medya şirketlerine ortak arıyor. Çukurova Holding yazılı basın ve televizyon varlıklarının yüzde 50’ye kadar olan kısmının satışı için JP Morgan’a yetki verdi. Show TV’nin teminat olarak gösterilmesine bile karşı çıkan Aksoy’un, bu aşamadan sonra Çukurova’nın satış kararına vereceği tepki merak ediliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title