Haberler

Sebze Meyve İhracatındaki Kriz, Muz Üreticisine Yaradı

Sebze meyve ihracatındaki kriz, muz üreticisine yaradı Gazipaşa'da örtü altı muz üretim alanı 3 yılda 5 kat arttı Devlet teşviğini de arkasına alan muz üreticisi Gazipaşayı sera şantiyesine çevirdi Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi bu yıl 2 bin...

Sebze meyve ihracatındaki kriz, muz üreticisine yaradı

Gazipaşa'da örtü altı muz üretim alanı 3 yılda 5 kat arttı

Devlet teşviğini de arkasına alan muz üreticisi Gazipaşayı sera şantiyesine çevirdi

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi bu yıl 2 bin 150 dekara yükseldi.

ANTALYA - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda sebze üretiminde istediğini bulamayan üreticiler, örtü altı muz üretimine yöneldi. Devlet teşviklerinin de katkısıyla 2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi bugün 3 yılda 5 kat artışla 2 bin 150 dekara yükseldi. Üreticinin örtü altı muz üretimine yönelmesinde en önemli sebeb devlet desteği ve sebze ihracatının durması olarak gösterildi. Açık arazide yetiştirdiği muz ağaçlarından senede 1 kez hasat yapan ve masrafını ancak karşılayan üretici, sebze meyvede ihracat krizini fırsat bilim muz üretimine yöneldi. Açık alanda bir ağaçtan 20 kilo muz hasatı yapan üretici, seradaki ağaçtan ise 50 kilograma kadar muz almaya başladı. Bütün bunlara açık alanda yılda tek hasat yapılabilirken, örtü altında 2 hasat imkanı ve Devlet teşviği de eklenince üretici, Gazipaşa'yı şantiyeye çevirdi. Son üç yılda 400 dekar alanda kurulu olan seralar, üç yılda 5 kat artarak 4 bin 150 dekara çıktı.

Kilogramı 4-5 TL, zahmeti yok

Devlet teşvikiyle 2016 yılında muz serası yapan ve bu yıl hasat yapmaya başlayan üretici Mahmut Büyükakça, 1980 yılından buyana açık alanda muz üretimi yaptığını ancak devlet desteği sonrası kapalı alanda muz üretimine başladığını söyledi. Gazipaşa'da muz üretiminin yüzde 40'ına yakınının kapalı alanda yapılmaya başlandığını belirten Büyükakça, "Kapalı alanda üretime geçtikten sonra verimimiz arttı. Açıkta 20 kilo gelen muz dalı kapalıda 50 kiloya kadar çıkıyor. Kapalıda 2 kez hasat yapabiliyoruz. Sene başında 2 liradan sattığım muz şu an 4-5 lira, her geçen gün de fiyatlar artıyor. Vatandaş arayış içersinde. Serada turfanda sebze üretiminden daha avantajlı muzculuk. Kesiyorum muzu, çağırıyorum alıcıyı, tartıp paramı veriyor. Bakımı kolay, zahmeti az" dedi.

Yıllık üretimini 2 tondan 7 tona çıkardı

Baba mesleği olan muz üreticiliğini 20 yıldır yaptığını belirten Yusuf Yılmaz da açıkta yaptığı üretimin fazla bir kar bırakmadığını, devlet teşviğinin başlamasıyla birlikte kapalı muz üretimine geçiş yaptığını söyledi. Açık alanda dönümde 2 ton muz aldıklarını ancak örtü altında 7 tona kadar ürün aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Son yıllarda örtü altı sebze ihracatı iyi gitmeyince üretici muza yöneldi. Sebze seralarının büyük bölümü muz serasına çevriliyor. Açıkta üretilen muz ucuza gidiyor, görünüşü de iyi olmuyor. Kapalı alanda üretilen muzun kilosu 5 liraya satılıyor. Şu an açık alanda zaten muz yok" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Genç Çifti" Projesinden 30 bin TL hibe ve düşük faizli kredi imkanından faydalanarak muz serası kuran ev hanımı Vildan Yalçın ise bakımı kolay olduğu ve kar oranı yüksek olduğu için muz serası kurmayı tercih ettiğini söyledi. Henüz hasat yapmadığını ancak hasattan ümitli olduğunu söyleyen Yalçın, muz yetiştiriciliğinde bakımın zor olmadığını dile getirdi.

Kaymakam Kaya: " 43 bin ton üretimin yüzde 3'ü örtü altından"

Seraları gezip üreticiden bilgi alan Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya, ilçede yaşanan örtü altı muz üretimindeki artışa değindi. Gazipaşa'nın muz üretiminde merkez ve marka haline geldiğini belirten Kaymakam Kaya, "2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi 2 bin 150 dekara ulaştı. Yeni yapılanlarla birlikte bu rakam 5 katın üzerinde çıkıyor. Bu artış verim artışını da beraberinde getiriyor. Şu an 43 bin ton olan üretimimizin 12-13 bin tonunu örtü altından elde ediyoruz. Bu sayıda artarak devam edecek. Üreticimiz yeni üretim anlayışlarıyla, yeni tat ve ürünlerle üretime devam edecek"dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Nurullah Kaya Yusuf Yılmaz Gazipaşa Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını son bölüm tek parça FULL izle! 4 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title