Haberler

Sanayi Bakanı Müsteşarı'ndan Mermercilere Sitem

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Denizli'de düzenlenen 'Verimlilik Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları' adlı panele ilgi göstermeyen mermercilere sitem etti.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Denizli'de düzenlenen 'Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Verimlilik Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları' adlı panele ilgi göstermeyen mermercilere sitem etti.

Milli Prodüktivite Merkezi'nce (MPM) verimliliğin artırılması amacıyla düzenlenen, Denizli Valiliği, Denizli Ticaret Odası ve Sanayi Odası ile Denizli Belediyesi'nin desteklediği 'Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Verimlilik Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları' adlı panele ilgi beklenenden az oldu. Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda yapılan, mermer sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı paneli Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Vali Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal'in yanı sıra sadece 12 mermer firması temsilcisi izledi.

Ticaret Odası Başkanı Özer, kentin traverten rezervleri bakımından dünyanın en önemli doğal kaynağına sahip olduğunu belirtti. Denizli mermerinin, ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini hatırlatan Özer, "Mermercilik Denizli'nin can damarlarından biri olmuştur. Bütün iş kollarında olduğu gibi mermer ve doğaltaş sektörü de ekonomik dalgalanmalardan etkileniyor. Sanayicilerimizin sıkıntıları da vardır. En büyük maliyet unsuru enerji ve taşımadır. Denizli, Türkiye'nin en fazla üretim yapan ili olmayabilir, ancak en fazla ihracat yapan ilidir" dedi.

7 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR

Vali Erkmen ise mermer sektöründe yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti. Dünyadaki ekonomik krizin Denizli'yi de etkilediğini, işsiz kalanlar olduğunu belirten Vali Erkmen, geçen yılın 2'nci yarısında durumun düzelmeye başladığını söyledi. Erkmen, "Bu düzelmenin artarak gideceğini düşünüyoruz. 7 bin kişinin istihdam edildiği mermer sektöründe de sorunlar olacaktır. Mermerciler bir araya toplanması için mermer organize bölgesi kurulması gerek. Toplu şekilde olurlarsa birbirlerine destek ve sahip çıkarlar. Denizli olarak mermer sektöründe makine üretimine geçip, ihracat yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Panelin oturum başkanlığını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa da toplantıya katılımın az olması nedeniyle konuşmasına mermercilere sitem ederek başladı. Boğa, Türkiye'nin klasik üretim metodlarıyla gelebileceği yere kadar geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ülke olarak hedefimiz 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak. Eğri oturup doğru konuşalım, 500 milyar dolarlık ihracatı bugünkü anlayışla, altyapıyla yapamayız. Türk dinamizmine ve sanayicisine güveniyoruz ancak kusura bakmayın böyle olmaz. Şu anda bu salonda seçim yapsak mermerciler kazanamaz. Sektörün sorunları için vali burada, üniversiteden hocalar burada, ama mermerciler ilgi göstermemiş. Bu paneli yapmaya gerek yok muydu, tartışmak lazım. Keşke salon dolu olsaydı. Bize sorunlarını aktarırlardı. Dinleyeni olmayan müzisyen ne kadar coşturur, siz takdir edin."

Panelde konuşmacılar tarafından mermer sektörünün sorunları ve çözüm yolları konuşuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title