Haberler

Sahil Güvenlik Uçağı Teslim Töreni

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ilki bugün teslim edilen sahil güvenlik uçaklarının, 2 ve 3'üncüsünün Ocak ve Şubat aylarında teslim edileceğini belirterek, "Bu sayede Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın havacılık"...

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ilki bugün teslim edilen sahil güvenlik uçaklarının, 2 ve 3'üncüsünün Ocak ve Şubat aylarında teslim edileceğini belirterek, "Bu sayede Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın havacılık yeteneği kısa süre içerisinde artırılacak" dedi.

Deniz, Karakol ve Sahil Güvenlik Uçakları Görev Ekipmanları Tedarik ve Platformlara Entegrasyonu (Meltem-2) Projesi kapsamında, ilk sahil güvenlik uçağı törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ/TAI) tesislerinde düzenlenen törene Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun yanısıra savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinin yöneticileri katıldı.

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, törende yaptığı konuşmada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, deniz karakol ve gözetleme uçağı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, 2002 yılında başlatılan proje kapsamında, Fransız Thales firmasının ana yükleniciliğinde Meltem-2 Projesi'nin hayata geçirildiğini söyledi.

Kaya, uygulanan modifikasyon işlemleri sonucunda CN235 hafif ulaştırma uçaklarının, keşif gözetleme ve devriye, deniz yüzeyi kirlilikle mücadele, deniz kaçakçılık tespit ve önleme ile gerektiğinde arama-kurtarma faaliyetleri gibi kabiliyetlere ulaştıklarını görmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Thales Başkan Yardımcısı Pierre Eric Pommellet de Meltem-2 Projesi kapsamında, teslimatı gerçekleştirilen uçağın, Türk sahil güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Uçağın, teslimat öncesinde 170 saat uçuş eğitim ve testine tabi tutulduğunu anlatan Pommellet, "Türk sahil güvenliğine en ileri teknolojik çözümleri içeren bir uçak teslim ediyoruz. Uçakta 6 binden fazla parça yenilendi" dedi.

Pommellet, Türk savunma sanayisinin Avrupa savunma sanayisinin üssü konumunda olduğunu ifade ederek, Thales olarak Türk şirketleriyle ortaklık oluşturmak istediklerini kaydetti.

-"Sahil Güvenlik ekiplerimiz uçaktan memnun"-

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da uzun ve zor bir sürecin ardından uçakların teslim edilmeye başlandığını söyledi. Meltem-2 Projesi'nin, Thales ana yükleniciliğinde yürütülen ve deniz gözetleme ve deniz karakol uçakları olarak tabir edilen toplam 9 uçaktan oluşan bir proje olduğunu anlattı. 6 uçağın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, 3 uçağın da Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edileceğini belirten Bayar, ilki bugün teslim edilen uçakların 2 ve 3'üncüsünün Ocak ve Şubat aylarında Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edileceğini bildirdi. Bayar, bu sayede Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın havacılık yeteneğinin kısa süre içerisinde artırılacağını belirtti. Meltem-2 projesinin adına çok layık olmayan bir şekilde bazı fırtınalı dönemler geçirdiğini anlatan Bayar, "Bir takım zorluklar ve teknik sorunlar yaşandı, ama bugün sonuç itibarıyla projede görev alan bütün taraflar ciddi mesai harcadı, çözüme odaklandı ve proje teslimat aşamasına geldi. Uçağımız ağırlıklı olarak sahil gözetleme görevlerinde kullanılacak. Yapılan testlerde sahil güvenlik ekiplerimizin uçaktan memnun olduğunu gördük. Bu da bizleri memnun etti" diye konuştu.

Projede ana yüklenici firmanın Thales olmasına rağmen, işin büyük çoğunluğunun Türkiye'de yapıldığını, uçakların tamamının modifikasyonunun ve tadilatlarının TAI'de gerçekleştirildiğini ifade eden Bayar, projede yerli katkı payının yüzde 37 olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, projede emeği geçenlere plaket verildi.

Muhabir: Bülent Karaaslan-Necip Fazıl Çelik

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı Bekir Kalyoncu Yalçın Kaya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title