Haberler

Rio, Bhp'yi Reddetti 380 Milyar Dolarlık Evlilik Suya Düştü

Dünyanın En Büyük Madencilik Şirketi Bhp Billiton, Birleşme Teklifi Götürdüğü Küçük Rakibi Rio Tinto Tarafından Red Edildi.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton, birleşme teklifi götürdüğü küçük rakibi Rio Tinto tarafından red edildi.

Rio Tinto ile birleşme için market değerinin yüzde 30 üzerinde teklif götürdüğü belirtilen BHP Billiton bu alımı gerçekleştirebilmiş olsaydı 380 milyar dolarlık yeni bir dev oluşmuş olacaktı. BHP’nin teklifini rededen Rio Tinto’nun hisseleri bir anda yüzde 25 değer kazandı. Rio Tinto yetkilileri teklifi kabul etmeyişlerinin gerekçesi olarak "Bizim 3 hissemize karşılık kendilerinin tek hissesini teklif ettiler. Bu kadar düşük bir teklifi kabul edemezdik" açıklaması yaptı.

İLGİMİZ SÜRÜYOR: BHP’nin teklifini red eden Rio Tinto üzerindeki ilgisinin sürdüğünü açıklaması üzerine Rio hisseleri 55.55 pounda yükseldi. Buna karşın BHP Billiton hisseleri yüzde 1.4 değer kaybederek 17.31 pounda geriledi. Sektördeki tüm madenciler olası bir birleşmeyi ümitle bekliyordu. Birleşmenin umudu bile Xstrata hisselerinde yüzde 9, Anglo American’da yüzde 9 per, Lonmin’de yüzde 8 yükseliş getirdi. Antofagasta, Vedanta Resources ve Kazakhmys’in hisseleri de yüksek ölçüde büyüme kaydetti.

YENİDEN GÖRÜŞME TALEBİ: Rio ve BHP Avustralya’da demir pazarının dominant gücü olarak faaliyet gösteriyor. İki firmanın birleşmesinin rekabet yasalarıyla da engellenebileceğine dikkat çekiliyor. Legal süreçleri sonuna kadar incelediklerine dikkat çeken BHP, "Rio Tinto’ya götürdüğümüz teklifte rekabet problemi yaşanmayacağını da vurguladık. Ancak, teklifimiz kabul görmedi" dediler. BHP Rio ile yeniden görüşmek istediğine dikkat çekti.

HİSSEDERLAR İSTEMEDİ: Rio Tinto ise Yönetim Kurulu’nun BHP tarafından verilen teklifi büyük titizlikle incelediğine dikkat çekerek, "Hissedarlarımız da böyle bir teklifi onaylamamızdan yana tavır koymazlardı" dediler. Son dönemlerde rakip firmaların gözdesi haline gelen Rio Tinto yeni CEO’su Tom Albanese döneminde bundan önce de Kanadalı alimünyum üreticisi Alcan’dan 38 milyar poundluk teklif almıştı. BHP de bu yıl yönetimde değişikliğe uğradı. BHP’nin yeni CEO’su Marius Kloppers da birleşmeler konusundaki agresif tavrı ve Rio üzerindeki ilgisiyle göze çarpıyor. BHP-Rio birleşmesinin sektörde Arcelor Mittal gibi bir etki yaratması bekleniyordu.

Monte Paschi, Antonveneta’yı 9 milyar Euro’ya alıyor

DÜNYANIN en eski bankası Monte dei Paschi di Bankası, Banca Antonveneta SpA’yı 9 milyar dolara alıyor. Antonveneta’s Interbanca bölümü satışın dışında tutuluyor. İtalya’nın en büyük 8 bankası arasında yer alan Monte Paschi, geçtiğimiz yıl da bir birleşme ile gündeme gelmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title