Haberler

Piyasaların Gözü Merkez Bankasında

Güncelleme:

Yurtiçi piyasalarda bugün TCMB tarafından açıklanacak 23 Temmuz tarihli PPK toplantı tutanakları ve enflasyon raporu takip edilecek.

Yurtiçi piyasalarda bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak 23 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanakları ve enflasyon raporu takip edilecek.

PPK, 23 Temmuz'daki toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık artırıma gitmişti. Açıklanacak toplantı tutanaklarında ve enflasyon raporunun ardından TCMB Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarında para politikası ve finansal istikrarla ilgili önümüzdeki dönemde atılacak adımların işaretleri aranacak.

Küresel piyasalar, bugün başlayacak ve cuma gününe kadar aralıksız devam edecek yoğun veri takvimi öncesinde yön arayışını devam ettirirken, hisse senedi piyasaları dün karışık bir seyir izledi. 19 Haziran'da ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin bu yıl içinde verilere bağlı olarak sınırlanabileceği söyleminin ardından, bugün başlayacak ve yarın kararları açıklanacak toplantıda daha net açıklamaların gelebileceği beklentisi arttı.

Analistler, yarın ABD 2. çeyrek büyüme verileri ve Fed faiz kararları ile Bernanke'nin yapacağı açıklamaların, başta gelişmekte olan ülke piyasaları olmak üzere küresel anlamda sermaye akışının yönü ve gücü üzerinde önemli ölçüde belirleyici olacağını belirtiyor. Bernanke'nin açıklamalarında net bir işaret olmaması durumunda cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öneminin artacağını ifade eden analistler, hisse senedi piyasalarında dalga boylarının yüksek olabileceğini kaydediyor.

Bugüne gelindiğinde gelişmekte olan ülke finansal piyasaları üzerindeki baskıların yaklaşan Fed kararlarına rağmen çok fazla durulmaması dikkati çekiyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah açılışla birlikte dolara karşı değer kaybederken, özellikle Hindistan Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesinin ardından Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 0,60 oranında düşüş kaydetti.

Yurtiçinde ise bankalararası piyasada dolar/TL güne sakin başlayarak 1,9280 - 1,9290 seviyelerinden alıcı buluyor. Analistler, küresel piyasaların ana yönü üzerinde yarınki Fed kararları ve Bernanke'nin açıklamalarının belirleyici olacağını belirterek, bugünkü TCMB enflasyon raporu ve Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarının da yurtiçi piyasaların son bir kaç haftadır devam eden küresel piyasalardan ayrışmasıyla ilgili yatırımcı kararları üzerinde etkili olacağını kaydediyor.

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmininde bir değişiklik yapıp yapmayacağı başta olmak üzere, önümüzdeki döneme ilişkin olarak dikkat çekeceği riskler ve  bunlarla ilgili yapacağı değerlendirmelerin piyasalar tarafında takip edileceğini ifade eden analistler, açıklamaların ilk etkilerinin döviz kurları ve bono faizlerinde görüleceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB enflasyon raporu

12.00 Avro bölgesi, temmuz ayı ekonomik güven endeksi

14.00 Türkiye, TCMB PPK toplantısı tutanakları

15.00 Almanya, temmuz ayı TÜFE

16.00 ABD, mayıs ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi

17: 00 ABD, temmuz ayı tüketici güveni endeksi - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Ben Bernanke Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title