Haberler

Oto Biodizel de Ötv Teşviğinden Yararlanma Esasları Belirlendi

Maliye Bakanlığı oto biodizel için getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) teşviğine yönelik usul ve esasları belirledi.

Maliye Bakanlığı oto biodizel için getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) teşviğine yönelik usul ve esasları belirledi. Buna göre oto biodizelin indirimli vergi uygulamasına konu olabilmesi için yalnızca oto biodizel üretim izin belgesini haiz üreticilerce üretilerek harmanlayıcılara teslim edilmiş olması gerekecek. Oto biodizel üretim izin belgesini almak isteyen mükelleflerin, müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunmaması gerekecek. ÖTV teşviğinden yararlanılabilmesi için Türkiye'de üretilen tarım ürünlerinden elde edilen veya bitkisel atık yağlardan üretilen oto biodizel ile motorinin harmanlanmış olması gerekecek.

Maliye Bakanlığı'nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre oto biodizelin indirimli vergi uygulamasına konu olabilmesi için yalnızca oto biodizel üretim izin belgesini haiz üreticilerce üretilerek harmanlayıcılara teslim edilmiş olması gerekecek. Oto biodizel üretim izin belgesini almak isteyen mükelleflerin, müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunmaması, şahıs işletmelerinde işletme sahibinin, adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin, diğer şirketlerde ise yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip olanların; affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikâp, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkûm olmamaları Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları gerekecek. Bu şartları haiz üreticiler, oto biodizel üretim izin belgesini alabilmek için EPDK'dan alınan işleme lisansı ve sanayi sicil belgesini ekleyecekleri bir dilekçe ile ÖTV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine müracaat edecek.

Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olan kuruluşlara oto biodizel üretim izin belgesi verilmesinde yukarıdaki şartlar ve belgeler aranılmayacak.

-VERGİ BORCUNUN BULUNUP BULUNMADIĞI SORGULANACAK-

İlgili vergi dairesi söz konusu müracaat üzerine; üreticinin, vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunup bulunmadığını sorgulayacak, ÖTV mükellefiyeti yoksa ÖTV mükellefiyeti tesis edecek ve bu Tebliğin (2.1.1.) bölümünde ifade edilen diğer hususlara ilişkin bilgi ve belgelerin kontrolünü yapacak. Yoklamaya yetkili bir memur vasıtasıyla, üreticinin sanayi sicil belgesine dayanak olan kapasite raporunu düzenleyen sanayi ve ticaret odasından bir temsilciyle birlikte mükellefin belirtmiş olduğu işyeri adresinde söz konusu imalatı gerçekleştirecek tesis ve teçhizatın bulunup bulunmadığı ile elektronik takip sisteminin kurulduğuna dair tespit yaptırarak bu durumun bir tutanağa bağlanmasını sağlayacak.

-OTO BİODİZEL ÜRETİM İZİN BELGESİ VERİLECEK-

Bu kontrol ve tespitler sonucunda gerekli şartların varlığı halinde ilgili vergi dairesi tarafından üreticiye "Oto Biodizel Üretim İzin Belgesi" verilecek. Vergi daireleri verdikleri belgede üreticilere ilişkin olarak yer alan bilgileri, belgenin verildiği gün içinde E-VDO Merkezi İşlemler Menüsü altında yer alan "2013/5595 sayılı Kararname Kapsamında Oto Biodizel Üretim İzin Belgesine Sahip Üreticiler" formuna işleyecekler ve konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığına bilgi verecekler.

Ayrıca takip eden yıl için oto biodizel üretim izin belgesi düzenlenmesini isteyen üreticiler, içinde bulunulan yılın Aralık ayından itibaren yeni belge düzenlenmesini talep edebilecek. Üreticilerin, müracaat tarihinde gerekli olan şartları taşımadığının sonradan anlaşılması veya oto biodizel üretim izin belgesi aldıktan sonra söz konusu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlardan bir ya da birkaçını ihlal etmeleri halinde, oto biodizel üretim izin belgesi ilgili vergi dairesi tarafından iptal edilmek suretiyle üreticiler vergi incelemesine sevk edilecek ve aynı gün içinde bu belgenin iptal edildiğine ilişkin bilgi işlenerek harmanlayıcılara da bildirilmek üzere konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'na bilgi verilecek.

-OTO BİODİZEL ÜRETİMİ-

Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılabilmesi için oto biodizelin elektronik takip sistemi kurulu üretim tesislerinde üretilmiş olması gerekecek. Buna göre üreticiler, Kararname kapsamında oto biodizel üretimi yapabilmek amacıyla üretim tesislerinde bulunan Türkiye'de üretilen tarım ürünlerinden elde edilen yağlar ile bitkisel atık yağların depolandığı tanklar ve bunlardan üretilen oto biodizelin depolandığı tanklara giriş-çıkış miktarlarını gösteren bir elektronik takip sistemi kuracak. Bu sistemde oluşturulan veriler ile GİB tarafından bu kapsamda istenebilecek diğer bilgiler belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde GİB'e elektronik ortamda aktarılacak. Elektronik takip sistemi kurulmayan tanklarda depolanan miktarlar için Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmayacak. Bununla birlikte, oto biodizel üretiminde kullanılan bitkisel atık yağların Türkiye'de toplanmasına ilişkin uygulamayı, belirlenen esaslar dâhilinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı takip ve kontrol edecek.

-OTO BİODİZEL İLE MOTORİNİN HARMANLANMASI VE OTO BİODİZELLİ MOTORİN TESLİMİ-

Oto biodizelli motorini Kararname kapsamında yalnızca, oto biodizel harmanlama izin belgesini haiz harmanlayıcılar teslim edebilecek. Oto biodizel harmanlama izin belgesini almak isteyen mükelleflerin; müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcu bulunmaması, yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikâp, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları gerekecek.

Bu şartları haiz mükellefler, oto biodizel harmanlama izin belgesini alabilmek için EPDK'dan alınan rafinerici veya dağıtıcı lisansını ekleyecekleri bir dilekçe ile ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi müdürlüğünün bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlığa müracaat edecek. Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olan kuruluşlara oto biodizel harmanlama izin belgesi verilmesinde yukarıdaki şartlar ve rafinerici veya dağıtıcı lisansı aranılmayacak.

-OTO BİODİZEL İLE MOTORİNİN HARMANLANMASI-

Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılabilmesi için Türkiye'de üretilen tarım ürünlerinden elde edilen veya bitkisel atık yağlardan üretilen oto biodizel ile motorinin harmanlanması gerekecek. Harmanlayıcılar, Kararname kapsamında oto biodizel satın alacakları üreticilerin oto biodizel üretim izin belgeleri ve işleme lisanslarının üreticilerce onaylanmış birer örneklerini bir defaya mahsus olmak üzere bunlardan alacaklar ve muhafaza edecek.

-ÖTV İADESİ TALEBİ-

Bu uygulama kapsamındaki ÖTV iadesini harmanlayıcılar talep edebilecek. Kararname uyarınca oto biodizelli motorinin teslim edilmiş olduğunun tespiti halinde, bu malın ÖTV tutarı teslim edilmiş maldaki oto biodizel miktarının toplam harmanlanmış mal miktarına oranı kadar eksik uygulanacak. Ancak bu orana göre belirlenen vergi tutarları, motorin türleri için "I" sayılı listenin "A" cetvelinde belirlenmiş olan vergi tutarlarının yüzde 98'inden az olamayacak, yüzde 98'den az olması halinde ise bu vergi tutarlarının yüzde 98'i dikkate alınacak. Oto biodizelli motorine ilişkin iadesi talep edilebilecek ÖTV tutarı aşağıdaki formüller uygulanmak suretiyle hesaplanabilecek. Bu formüllerin uygulanması sonucu bulunan vergi tutarlarında virgülden sonraki 4 hane dikkate alınacak.

-MAHSUBEN İADE-

"Mahsuben iade, mükellefin kendisinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) ithalat sırasında uygulananlar dahil vergi borçları ve ferileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferileri) için söz konusu olabilecek. İade talebi, internet vergi dairesi üzerinden mükellefin ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecek bir dilekçe ile elektronik ortamda yapılacak.

-MAHSUP TALEBİNİN YERİNE GETİRİLMESİ-

13 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Kararnamenin 8. ve 9. maddelerine istinaden 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı. Ancak Kararnamenin yürürlük tarihinden önce 13 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği uyarınca biodizel satın almış olan harmanlayıcıların stoklarında bulunan söz konusu mal miktarlarını, Tebliğin yayım tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesine bildirilmeleri ve vergi dairesince bu miktarlara ilişkin tespit yapılması şartıyla bu malları 13 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği uygulaması kapsamında teslim etmeleri mümkün olacak.

-30 EYLÜL 2014 TARİHİ İTİBARIYLA ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ KURULACAK-

Üreticiler; 30 Eylül 2014 tarihine kadar elektronik takip sistemini kurmaksızın Tebliğde belirlenen diğer usul ve esaslara uymak şartıyla Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanabilecek. Ancak bu sürede elektronik takip sistemi kurmayan üreticiler, belirlenen sürenin sonundan itibaren söz konusu elektronik takip sistemini kurduğu tarihe kadar Kararname kapsamında oto biodizel teslim edemeyecek.

Kararnamenin yürürlük tarihinden önce yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan oto biodizel üretmiş olan üreticiler, stoklarında bulunan söz konusu mal miktarlarını 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesine bildirmeleri, vergi dairesince bu miktarlara ilişkin tespit yapılması ve "Oto Biodizel Üretim İzin Belgesi"ni haiz olmaları şartıyla bu malları Kararname kapsamında teslim edebilecekler. Diğer yandan, 13 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği kapsamında düzenlenmiş olan biodizel üretim ve harmanlama izin belgelerinin Kararnamenin yürürlük tarihinden itibaren 30 gün süreyle bu Tebliğ uyarınca alınması gereken oto biodizel üretim ve harmanlama izin belgeleri yerine kullanılabilmesi mümkün olacak.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Türkiye Eylül Ötv Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title